Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štola nejen vánoční

K vánočním svátkům u nás bezesporu patří vánočka. Avšak taková bohatá štola, která je pečená i dva měsíce před svátky, může být vánočce chutnou konkurencí. Uvnitř štoly najdeme spoustu ořechů, rozinek a kandovaného ovoce.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanahcotton hanahcotton

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí těsta, délka pečení závisí na velikosti štoly

75 min (40 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta, délka pečení závisí na velikosti štoly)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 610 kJ /
5 882 kcal
Bílkoviny155,61 g
Tuky123,87 g
Vláknina63,12 g
Cholesterol 48 mg
Sodík 216 mg
Sůl0,38 g
Sacharidy1 004,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme mouku, citronovou kůru, muškátový oříšek, skořici, nasekané vlašské ořechy, nakrájené kandované ovoce a rozinky. Krok 2: Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který nalijeme do mísy s moukou a ostatními přísadami, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Krok 3: Z vykynutého těsta vytvarujeme štolu - pomyslně jej rozdělíme podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu. Krok 4: Potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby, na horkovzduch a 190 °C. Pečeme přibližně 15 minut a poté stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme dalších 20 minut. Délka pečení závisí na velikosti štoly. Krok 5: Během pečení potíráme štolu rozpuštěným máslem. Upečenou štolu poznáme tak, že do ní píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí - štola je hotová. Krok 6: Ještě horkou upečenou štolu pomažeme pořádně máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Jak připravit vánoční štolu

Zveřejněno 1. 1. 2011

Poznámka autorky hanahcotton

Pokud štolu necháte pořádně vychladnout, zabalíte ji do celofánu a uskladníte na chladném místě, vydrží vám i 2 měsíce. Čím je štola rozleženější, tím je chuťově lepší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola nejen vánoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8Kv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola nejen vánoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8Kv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

:yes::yes::yes::yes:Michaela Medkova::yes::yes::yes::yes:

Michaela Medkova: míšo perfektní tvar, to se ti fááákt povedlo :yes::yes::yes::yes::yes: Hani, souhlasíš? ;-);-)

Dnes jsem pekla štolu již potřetí, posílám fotečku

Dnes byl druhý pokus o štolu, tak doufám, že bude již pěkně propečená,;-) jinak s ní končím:-S.Posílám foto.

Michaela Medkova:jj určitě se podaří....:yes::yes::-K

hanahcotton:Hani test špejlí jsem udělala a zdálo se mi, že je upečená, ale dohodli jsme se s Bibi, že byla zřejmě nedopečená. Tak budu dělat druhý pokus, snad to bude lepší;-)

Michaela Medkova:Míšo to netuším...na fotce vypadá krásně...:yes:Jak dlouho jsi ji pekla??? A udělala jsi test propečení pomocí špejle???

Štolu jsem v sobotu upekla, je výborná na vzhled i chuť,:-p ale přeci jen při rozkrojení na jedné straně je taková jakoby mazlavá, čím to je, kde se stala chyba:-? Ukládám mezi oblíbené a posílám bodíčka. Dovoluji si poslat i foto

Irrena:Irenko, v tomhle receptu fakt žloutky nejsou. Takže neměj obavy. (mám i recept na tzv.německou štolu, kde naopak jsou 2 žloutky, ale raději mám tenhle recept)

Právě začínám dělat těsto a teď zjišťuji že tam nejsou žádné žloutky. Opravdu to tak je:-?:-?:-?:-?

Děvčata děkuji za odpovědi:-K

Michaela Medkova:Míši, do pekárny naprosto s klidem, ale z poloviční dávky, aby Ti neutekla k sousedům;-)

Michaela Medkova:Míšo na to ti nedokážu odpovědět...pekárnu nemám....;-)

Michaela Medkova: miško, stopro, už loni jsem ji zadělala v pečce

Dá se těsto zadělat v pekárně:-?
Rcp se mi líbí, určitě vyzkouším:-p;-)

Petra Ku.:Přesně jak odpověděla Spagi - upéct a pořádně ukrýt, aby se na ni nedostali skřítci - co ujídají dobroty....Já se na ni chystám v pondělí ;-):yes:

Petra Ku.: Péti, s klidem odpovím za Hanku, protože štolu peču každoročně a mám prakticky totožný recept. Naopak, štolu musíš upéci už teď, neb teprve po rozložení nejméně 3 neděl je to ta pravá mňamka;-);-):-p:-p:yes::yes:

Hani, prosím tě, takže když ji upeču už teď v týdnu, tak mi do vánoc vydrží (vím, za předpokladu, že ji nesní někdo z členů rodiny :-D)?

Ta vypadá báječně, mám chuť jí zítra vyzkoušet;-):yes:

hosta:díky:-K

Letos stejně jako loni před svátky na tebe s vděčností vzpomínám, tahle štola fakt nemá chybu. Upečeno, zabaleno, uloženo.

hanahcotton: Děkuji :-)

Jiřička:díky za upozornění, skořici jsem přidala ;-). Spagetka odpověděla za mě...je to jakoby šiška s takovým záhybem - já to dělám takto - pomyslně rozdělím podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehnu dovnitř a přes ni do protivky přehnu druhou krajní třetinu.;-)Snad je to srozumitelné

Jiřička 16. 11. 2011 13:57
Spagetko, moc děkuji za radu. Omlouvám se, ale ten poslední snímek jsem přehlédla. :-)

Jiřička: štola je tvar kynuté šišky, na tom posledním obrázku to je dobře vidět ;-)

Jiřička 16. 11. 2011 13:38
Haničko, štolu jsem ještě nikdy nepekla a ta Tvoje se mi moc líbí, ale vůbec netuším jak ji mám vytvarovat. Dělá se šiška -jako kynutý knedlík? Hani, v postupu ti vypadla skořice. Dík J.

Mirka K:záleží na troubě, já jsem tyto poslední štoly pekla v horkovzdušné - 15 minut na 190 a pak dalších 20 minut jsem snížila teplotu na 150 - ale byly menší a obě se vlezly na jeden plech - to jen pro představu.:-K Větší štola se musí péct déle - zprvu na vyšší stupeň...a jinak doporučuji propíchnout špejlí, pro kontrolu, jestli je uvnitř propečená ;-)

Vypadá skvěle, jen prosím info jak se peče dlouho a na kolik?

MOc se mi receptík líbí,hlavně to,že je lepší udělat štolu dříve,aby se rozležela,to vyzkouším;-)+1:yes:

To mi uniklo:-O. Štolu milujeme, ukládám, rodinný recept je prakticky stejný - takže doporučuju :-p:-p:-p:yes::yes::yes:

jj,štolička,je podobná té mojí,se smetanou určitě zkusím...:yes::yes:

Hani, jakmile je štola od tebe, nemůže to být jinak, než hodně dobrý, proto máš 2.bodík:yes:

hezká štolička :) :yes:;-)

Tématické fráze:
vánoční štola recept, vánoční štóla, štola vánoční, štola, štola z domácí pekárny, recept na vánoční štolu, pečení štoly, vánoční štola na stůl, recept vánoční štola, domácí štola, vánoční štola z domácí pekárny, jak vytvarovat štolu, domácí vánoční štola, kdy péct vánoční štolu, pečení vánoční štoly, pečení vánoční štoly, vánoční štoly, kdy péct štolu, štola recept, pečená štola

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, kůra citronová, skořice, ořech muškátový, droždí, mléko, cukr, smetana, rozinky v rumu, ovoce kandované, ořechy vlašské, máslo, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu