Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olejový korpus na dort

Ozdobou každé oslavy je rozhodně dort. Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, který se vám vždy povede. Díky oleji bude i dostatečně vláčný. Recept může působit složitě, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby ho zvládl i začátečník.

Hodnocení receptu je 5,0 (76×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 481 kJ /
2 983 kcal
Bílkoviny54,72 g
Tuky142,24 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 642 mg
Sůl2,76 g
Sacharidy368,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Krok 2: Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šleháme, dokud se nerozpustí). Krok 3: Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespodu překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budeme míchat příliš razantně, vyženeme ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne. Krok 4: Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máme olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Krok 5: Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175 °C. Krok 6: Teplotu ztlumíme na 150 °C a pečeme cca 40 min. Krok 7: Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto. Pokud ne, tak vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min odpočinout. Krok 8: Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

TIP: Dorty - nejčastější otázky a odpovědi

Zveřejněno 7. 1. 2011

Poznámka autorky isindy

Když jsem začínala s dorty, řešila jsem korpus, který by nebyl piškotový (připadají mi příliš suché a dusivé), ale obsahoval olej a postupně jsem se dopracovala k tomuto poměru surovin. Možná se bude někomu hodit :)

Průměr formy je 24 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8nD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8nD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (100)

Skvělý recept, děkuji 😀

Snad nejlepší korpus🤩🤩🤩

Posílám fotku a pochvalu. Dortík byl moc dobrý.<3:-K

Miluju ho <3

Ze tří vajíček se mi upekl obří korpus, který jsem chtěla na ovocný dort, krém + želatina s ovocem. Teď to musím proříznout a udělat další krém! Překvapení, a to jsem pekla ve formě průměru 26 cm. Myslela jsem, že to bude, jen malý nízký korpusík, tůhle!:-O

UnholyKetty: Někde děláš chybu u zkoušení špejličkou. Píchni do středu a jestli je to jen kapku vlhké přidej pár minut. A nebo, když se neooděluje od formy u krajů, aspoň na 75% kruhu, tak taky přidej pár minut. Na 150 stupňů se jen tak rychle nespálí. Střed není propečený a propadá se, to je normální. Není třeba se spoléhat na termostat u trouby, možná teplota pečení na 150 ti, produkuje ve skutečnosti 135 stupňů. Zkus to, v tom by byl čert, kdyby to nepomohlo. Nebo zkus dát teplotu na 160 stupňů a pak posledních 5 minut už hlídej ! Tipuji, že je v tom trouba.

Tento korpus je výborný a vždy ho ráda peču na dorty pro kamarádky k narozeninám. Jen vždy po vytažení z trouby se mi ve středu trochu propadne ;-( co dělám prosím špatně? Sníh mám vždy krásně tuhý a žloutkovou směs taky pěkně vyšlehanou bez krystalků cukru.

Udělal jsem chybu, sice mám 26 cm formu na dort, tak jsem myslela, že zvládne korpus na dort ze 6 vajíček. Chyba, leze mi ven :-D, tak se to nafouklo, že mu ani větší forma nestačí. Tohle je boží recept.;-)

winklerka: Vyzkoušela jsi špejlí,jestli je hotovo?:-O

Dala jsem mouky 150 a 50 ořechů a chutná moc dobře

Nejlepší dortový korpus. Jiný už nedělám. Dělám často do malé formy jen z poloviční dávky. A kombinuji s ovocem a krémem ze zakysané smetany. Milujeme to <3

isindy: Tento recept není jenom výborný, ale úplně blbuvzdorný ! Cokoliv se vám nezdaří u přípravy, na to se vybodněte, dejte do formy, upečte a uvidíte! Mě se totálně rozpadl sníh, vždycky dávám do šlehání cukr, dnes jsem zapomněla, ze sněhu zbylo pár vloček a vodička, dále jsem zapoměla kolik jsem dala lžic oleje a vody,/ vyrušila mě polovička s nějakým nesmyslem/ pak jsem 5 minut přemýšlela, že to vyhodím a udělám znovu....;-( Patlála - matlála , dala jsem to do formy , jen z hecu, zuřivě vhodila do trouby, že to vyhodím až potom! :-// A vono se z toho upekl krásný korpus! :-K No, totok ! ;-)

konečně jsem se dostala k tomu ho vyzkoušet. Chuťově mi prijde skvělý :) po přečteni komentařů jsem chvilku váhala jestli ho mam pect v jedne nobo ve dvou formach. Mam prumer 20cm, nakonec jsem ho pekla v jedné. Vyskočil neuvěřitelně překonal veškeré moje očekávání, klidne jsem ho mohla pect ve dvou formách. a po upečení nespadnul. Přesně jsem dodržela recept a šlahala v robotu a kazdou lzici vody i oleje poradne zašlehala a snih vmichala take podle navodu a velmi opatrně.

Kvalita!:yes: Super recept. Bez chybyčky. :yes: Už se chladí . Pro Isindy : Tentokrát jsem překlápěla a vmíchala sníh dle receptu. ;-) Vajíčka jsem měla jen z obchodu. Teď v půl sedmé jsem nakrojila dortík!:-O No, ale ten dlouho nevydrží!<3<3<3

Za mě nejlepší korpus! :-8 Zkoušela jsem i jiný korpusy na dorty, ale tenhle je prostě :yes: , sice mi nikdy nevyběhne úplně vysoko, většinou peču 2 korpusy na dort, ale nedá se chuťově srovnat s jinýma.

Vždy sáhnu po tomto receptu na dortík a pokaždé se povede.:-K

Skvělý recept. Dceři (13 let)se povedl upéct a to byl její první korpus na dort, který pekla. :-):-)

Tak právě peču...jsem zvědavá...foto přidám...:yes::-)

Naprosto luxusni, prvni klasicky korpus ktery pri peceni zustal pekne rovny, zadne boule uprostred. Na chut super, nic sucheho :yes:

Tak jsem těsto dala do trouby a už teď vypadá luxusně, budu dělat i kakovou variantu na proložení potahovaného dortu.
Myslím, že receptík je báječnej :-). Foto vložím až bude hotovo :-).
Pohodové pečení! :yes::yes:

Vypadá opravdu moc dobře. Jdu do něj :-) Jen potřebuji udělat korpus na plech, myslíte že mám udělat dvě dávky a nebo to nabude? :-)

tento korpus peču již léta a je to pravda je nejlepší. Zkoušela jsem i jiné a vždy jsem se vrátila k tomuto. Do dortové formy o průměru 25 cm a lze 2x proříznout.je výborný

jak tady čtu ty komentáře mám chuť to jít hned vyzkoušet :yes::-8;-)

musím říct že korpus nejlepší co jsem kdy pekla minule jsem ho pekla a dala do toho kakao a rozlámanou čokošku a musím říct vynikající...<3:-*:-K:-K:-8:-8:-8:-8:-8:-):-*

Chtěla bych se zeptat jak je vysoký? V cm?

Elena : je na výšku formy - prokrojit lze 1-2x

Zobrazit starší odpověď

Teď se peče váš kakaový korpus a tento je již i vychladlý. Myslím, že se povedl, aspoň vzhledově, výborně se s těstem pracovalo. Už se těším na kakaový a až to prostřídám a kloučkům je nazdobím na narozeniny. :-K:yes:

tak jsem dnes také vyzkoušela korpus na narozeninový dort pro dceru a musím říct, že se povedl na jedničku. Dělala jsem ho přesně podle instrukcí a povedl se. Určitě ho zařadím mezi oblíbené :-))recepty. Moc děkuji za recept.

Iveta Pojmonová 9. 11. 2015 13:55
Korpus jsem dnes pekla už asi po páté, ještě nikdy mi zatím nenaběhl tolik co Vám, ale to nevadí. Po naplnění krémem a potažení marcipánem je úplně dostačující. Piškot je moc dobrý a hlavně není suchý. Díky za recept:-K

Skvělý recept. Plnila jsem formu s průměrem 26cm a dort krásně vyběhl, nemusela jsem seřezávat vršek a hlavně byl vynikající i třetí den od upečení. Děkuji.

:-):yes:

Tématické fráze:
korpus na dort, dortovy korpus, nejlepší recept na dortový korpus, recepty na korpusy dortové vysoké, korpus na dorty recepty, nejlepší korpus na dort, olejový piškot, korpus na dort recept, nejlepší dortový korpus, recepty na nejlepší dortové korpusy, dort korpus, světlý korpus na dort, nejlepší korpusy na dorty, dortove korpusy, korpus na dort s olejem, kakaový olejový korpus na dort, dortový korpus s olejem, těsto na dort, korpus dort, recept na dortový korpus

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, vejce, prášek do pečiva, olej, voda, sůl, olej, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu