Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelí do sklenic bez zavařování

Zelný salát ve sladkokyselém nálevu nesmí chybět v žádné spíži. Hodí se například jako příloha k masu. Zelí z našeho receptu je navíc snadné na přípravu a nepotřebuje tepelnou úpravu. Stačí ho nechat odležet.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

senky senky

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min + 24 hodin odležení

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, + 24 hodin odležení )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 513 kJ /
3 469 kcal
Bílkoviny170,09 g
Tuky25,84 g
Vláknina304,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 81,69 g
Sůl200,00 g
Sacharidy496,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Svaříme vodu s octem a solí. Odstavíme a přidáme Spolarin. Necháme vychladnout. Krok 2: Zelí nastrouháme a cibuli nakrájíme. Ve větší míse společně promícháme. Přidáme kmín a posypeme pyrosiřičitanem. Krok 3: Zalijeme vychladlým nálevem Krok 4: Dobře promícháme a uložíme do chladna na 24 hodin. Občas promícháme. Krok 5: Druhý den plníme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme. Krok 6: Skladujeme v chladnu a temnu.

TIP: Jak připravit zelí jako přílohu

Zveřejněno 24. 1. 2011

Poznámka autorky senky

Pyrosiřičitan draselný koupíme v drogerii.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelí do sklenic bez zavařování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lpll

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelí do sklenic bez zavařování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lpll

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Kolik je přepočítané množství cukru, prosím?

Něco jsem udělala asi špatně, protože mi to zeli začalo bublat jak je smíchané na těch 24 hodin na uležení. Myslim, že kvasit nemá. Mám to vyhodit? Co jsem pokazila? Poradíte mi? Dekuji

Zobrazit 4 starší odpovědi

Luz maria 25. 6. 2017 12:30
Pyrosiřičitan je sice chemie,ale jakmile ho do zelí nedáte zešedne ve sklenicich. V obchodě taky vybíráme zelí bílé a ne šedé ,ale i v něm je pyrosiřičitan. Takže buď šedé někdo, i trochu divné chutí,ale bez pyrosiřičitanu,nebo krásné bílé sladkokyselé chuti,ale s pyrosiřičitanem.

Mnozí z Vás mají pravdu.Proč ještě zatěžovat při nakládání zelí organismus chemií.Je jí o kolo nás v naší stravě až moc.Již naši předkové věděli,že nejlepší a nejzdravější způsob je mléčné kvašení.Proto na zelí jedině sůl,kmín a cibuli.Buď dát vakvasit do soudku a nebo jak mnozí píšete do sklenic.To je správná volba.Žádná chemie!!!
:-p

Myslím tím - nakrouhané zelí prosolit, prokmínovat, promačkat, nechat do rána stát, pak nacpat do sklenic uzavřít víčky na závit nechat tak 3 týdny stát v místnosti, přes víčka vytéká kvalitní kysaná tekutina ze zelí- mimochodem velmi zdravá na pití. Dotáhnout uvolněná víčka a uložit do špajzu. Bez chemie.

Hana:
Je to stejný nálev jako na okurky .

Chemie je kolem dost a dost, takže přírodně kysané zelí v sudu je bezkonkurenční a zdravé.:-((

Nemate prosim nekdo recept na takove to bile zeli jak prodavaji v obchode ve sklenickach s horcicnymi seminky a je ve sladkokyselem nalevu.Dekuji.

Tento recept je nejlepší co znám . Chuť vynikající !!!!!!!!!!!!!!:-)

ANNA: Andulko, ale nikdo nikoho přece nenutí, aby recept použil, nelíbí se mi, nevyhovuje, jdu dál.... Vše v dobrém;-)

Bohužel,
musím tento recept (a jemu obdobné) s pyrosiřičitanem draselným a spolarinem (a vubec, proč to ještě sladit?) ohodnotit negativně. Proč? Myslim si, že všichni víme proč. Kdo neví a bez výčitek se tímto směrem stravuje, měl by se již začít zajímat. Jak si někdo může dobrovolne znehodnocovat a ještě i doporučovat dál taková jidla. Omlouvam se moc, však je to tak. Děkuji. Vše v dobrém. Anna

www.topreceptyvýborné je zelí nakrouhat,zasypat solí,kmínem,hodinku nechat odpočinout a potom nacpat do sklenic,tak dva cm od okraje.Víčka se nejdříve vyboulí a pak se zatahnou.Tím je zelí hotové.
na 10kg zelí 20dkg soli.1/2balíčku kmínu.

bobina: Ten kmín bych nedávala, zelí hořkne, já dávám trochu hořčičného semínka a nechám vykvasit.

Zobrazit starší odpověď

bacha na pyrosiřičitan..je to bolehlav:-/
ale zelí...hmm...moje slabost:-p

Výborné, znám!:yes::yes:

Taky jsem ho tak dělávala.

:yes::yes::yes::yes: dělám podobně, ale bez octa a pyrosiřičitanu;-)

senky:-Kto vypadá zajimavě, nakládané do zeláku ano, ale takto ještě ne, co není může být...;-):yes:

Tématické fráze:
zelí s pyrosiřičitanem, nakládání zelí do sklenice, zavařování kysaného zelí, nakládání kysaného zelí do sklenic, nakládaní zelí do sklenic, nakládané zelí s pyrosiřičitanem, zavařujeme zelí, jak nakládat zelí, nakládání zelí s pyrosiřičitanem, zavařování červeného zelí, nakládání zelí, jak nakládat zeli do sklenic, pyrosiřičitan, nakládání zelí bez zavařování, sterilovane zeli s pyrosiricitanem, pyrosiřičitan draselný, zavarovani kyseleho zeli, recept na zelí s pyrosiřičitanem, nakládané zelí bez zavařování, zavařování

Suroviny:
zelí, cibule, pyrosiřičitan draselný, kmín celý, voda, ocet, sůl, spolarin

Přidat fotografie receptu