Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

Jedna z možností jak zabránit popraskání sekané je pokrýt ji plátky slaniny, nebo zabalit do vepřové síťky, což je tenoučká, průsvitná, tukovými žilkami prorostlá pobřišnice (nikoli bránice, jak se lidově nazývá, protože bránice je sval).

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 030 kJ /
1 441 kcal
Bílkoviny117,83 g
Tuky100,83 g
Vláknina7,63 g
Cholesterol 656 mg
Sodík 414 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy14,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mleté maso smícháme s vejcem, solí, pepřem, rozetřeným česnekem, špetkou drceného kmínu, podle potřeby přidáme trochu mléka a dobře propracujeme. Krok 2: Blánu rozprostřeme a rozdělíme na 4 díly. Z masa vytvoříme 4 placičky, zabalíme je do bránice a stlačíme do šířky. Při pečení se stáhnou. Krok 3: Naskládáme do pekáčku na nahrubo nakrájenou cibuli, malinko posypeme kmínem, přidáme trošku vody, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na cca 185 °C. Krok 4: Zhruba po půlhodince odklopíme a dopečeme. Podle potřeby přidáváme horkou vodu a přeléváme výpekem. Krok 5: Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a zelí ve všech úpravách nebo bramborová kaše a zeleninový salát. Chutnají taktéž studené s chlebem. Tuková blána dá tomuto jídlu specifickou chuť a vůni.

TIP: Rozdělení vepřového masa

Zveřejněno 20. 5. 2008

Poznámka autorky Merylas

Tukovou blánu kupuji v menších řeznictvích, nevím, jestli je k dostání někde v marketech. U nás je pro tuto blánu zažitý název - bránice, i když nesprávně.

Místo trouby je možné upéct v remosce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (35)

Marie Svarcova: Děkuji.:-K A to je škoda, že nelze nikde sehnat, u nás ve městě nemám problém.

:-)<3:yes::yes: recept i foto se mi moc líbí (u nás nelze blánu nikde koupit)

mika59: Děkuji za komentář a foto, taky ji moc ráda používám.:-K

U nás je blána běžně k dostání, a jinak už sekanou nepeču. Je krásně šťavnatá. S dovolením jsem přidala foto.:-K

U nás na Severní Moravě konkrétně v Orlové...minimum v 4 řeznictvích jí mají...bezva věc...zrovna peču 2 šišky....

U nás se nedá vůbec sehnat a to jsem se ptala i u známého řezníka.Soused zabíjel vietnamáky(čuníky),tak mi ji nechal.Nikdy jsem s tím nepracovala.Bylo to dost jemné,ale zvládla jsem to.sekaná byla super a to blána se do toho masíčka úplně zapekla a nikdo nic nepoznal;-),hlavně mladší dcera ta by dělala ofrky,protože si z našich a sousedovic čuníků nic nevezme(děcka si je je hladí a mají je za oblíbené zvířátka tak proto).;-)Už mám vyzkoušenou a tu policejní čalamáduhttp://www.toprecepty.cz/recept/34991-policejni-ca...( cathleen):-pJedna sklenička byla hořká(to ty větší okurky)jinak dobré!!:-)

Lze nahradit tuto blánu něčín jiným ,dosud jsem ji v obchodě neobjevila:-//;-)

Ještě dodám, že jsem tuhle dobrotu podávala s čalamádou http://www.toprecepty.cz/recept/34991-policejni-ca...:-p

cathleen: nic než souhlas a pochvala +bodík 4

Maruško, k tomuhle receptu (měli jsme včera k obědu) mě napadá jen slovo -perfektní- :-)
Perfektně se balilo (práci to žádnou nedá, karbanátky mi přijdou pracnější - blánu jsem normálně nastříhala nůžkama), perfektně to vypadá (krásně kulaté, úhledné balíčky - i oko se "najedlo") a perfektně to chutná.
Za mě - :yes::yes:, přidávám fotky (nevěděla jsem, kterou, tak si ty případně nadbytečné smázni:-8 )

šamanka: Jsem z jiného konce republiky, tak neporadím, kde seženeš:-( U nás ve městě to taky nemají všude, v tom jednom řeznictví to mají i třeba mražené v takových kuličkách. Dá se zmrazit dobře, tak jestli někde seženeš, můžeš vzít i víc a zamrazit;-) Tak snad někde uspěješ:-)

no u nás tomu říkáme závoj..je to uplně jedno jak to kdo jmenuje,,stále jde o tu jednu prorostlou blánu do níž cokoliv zabalíte tak nemá porovnání..akorát tedy nevím taky tady na Příbramsku jsem to u řezníka neviděla a když se ptám kroutí hlavou..tak jestli někdo víte kde poradte.jo dokud jsme měli své čuníky tak to byla pohoda..:-?:-?:-?

magdalenka: Asi to tak bude, já si už fakt nevzpomínám;-):-KKdyž jsem byla dítě, tak naši chovali kde co, i čuníky. Později, co si už pamatuju, tak se dělalo spoustu různých výrobků, tak to vyškvařené vnitřní sádlo šlo do nich. I se švarkama, ty se mlely.

Merylas:kedysi sa lístkové cesto robilo s takým brušným tukom z prasiat. Táto košilka je podobná. A piekli sa z toho aj sladké veci - kremrole, krémeše a iné, alebo slané pagáče. Určite aj vo vašich končinách. Nevytápala sa z nich masť s ostatnou slaninou, vždy extra. Tú jahňaciu košilku si neviem predstaviť, ale nemám dôvod penzionu neveriť.

penzionruze: Tak to si vůbec nedovedu představit:-O Ovlivnilo to nějak chuť těch buchet? Tady na Topkách jsem nedávno v nových receptech něco podobného - sladkého, zahlédla. Já balím jen masové věci.

Tématické fráze:
sekana v branici, sekaná v necu, grilováni mletého masa, vepřová blána, sekaná v bránici recept, vepřová sítka, mleté maso recepty, vepřová košilka, sekaná pečeně v bránici, sekaná v bláně, pečená sekaná recept, blana z prasete, mlete maso na grilovani, sekaná v košilce, pečená sekaná v bránici, recept na pečenou sekanou, sekaná pečeně recept, pečení branice, recepty z mleteho veproveho masa, sekaná pečená v bránici

Suroviny:
maso vepřové mleté, vejce, česnek, sůl, pepř mletý, mléko, blána tuková vepřová, kmín drcený, cibule

Přidat fotografie receptu