Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké těsto Fillo na pity

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

marcik marcik

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 528 kJ /
3 472 kcal
Bílkoviny100,00 g
Tuky10,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 23 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy730,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze všech surovin si připravíme nelepivé těsto, jestli lepí, přidáme trochu mouky. Vodu dávám opatrně, někdy není potřeba ani tolik vody. Krok 2: Necháme asi deset minut odpočinout. Krok 3: Pracovní desku si posypeme moukou a vyválíme filla. Krok 4: Jsou dva způsoby na vyvalování těsta: Krok 5: První způsob: těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu zase rozdělíme na menší (já dělím na sedm dílů). Vyvalujeme placky asi ve velikosti dezertního talířku. Dáme jednu placku na talíř, potřeme rozpuštěným tukem a dáme další placku. Takhle naskládáme všech sedm placek a dáme na mrazák. Krok 6: Stejným způsobem si připravíme i tu druhou polovinu těsta. Krok 7: Vyndáme z mrazáku první talíř a vyválíme si jednu velkou placku, kterou dáme na vymazaný plech. Krok 8: Naplníme náplní dle chuti poté si vyválíme i tu vrchní placku. Potřeme olejem, nožem nařízneme kousky (aby se těsto lépe propeklo) a pečeme při 160°C asi hodinku, záleží na troubě. Po upečení pitu pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout. Krok 9: Druhý způsob: Těsto rozdělíme na dvě půlky, ty si opět rozdělíme na menší kousky. Plech si vymažeme olejem a vyválíme si spodní plát o trochu větší než plech, těsto přeneseme na plech a potřeme olejem. Druhý plát je ve velikosti plechu, opět potřeme olejem, atd. Takhle uděláme všech sedm plátů. Krok 10: Poslední plát nemažeme olejem, dáme náplň a stejným způsobem děláme i vrchní pláty. Když se při vyvalování trochu plát protrhne nevadí. Poslední plát si uděláme o maličko větší a "zabalíme" celou pitu. Krok 11: Potřeme olejem, nařízneme kousky a pečeme při 160 C asi hodinku. Pitu vyndáme, pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.

Zveřejněno 30. 1. 2011

Poznámka autorky marcik

Takhle se dělají pity v celém Řecku, náplně jsou různé. Snažila jsem se to popsat pochopitelně, ale nevím, jestli se mi to povedlo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké těsto Fillo na pity

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kovY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké těsto Fillo na pity

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kovY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

bofinka: Už jsem napsal, že fillo těsto znám, a to ne jen teoreticky tak, že jsem googlil. Samozřejmě, že si ho sám nedělám, je dosti pracné, dá se ale koupit např. v obchodě s řeckými specialitami v Brně (a pravděpodobně i v jiných městech ČR). Také např. ve Vídni či v mnoha městech v Německu. Kdo ty možnosti nemá nebo je nemá kdykoliv si vzpomene (jako já), nahrazuje fillo těsto těstem listovým. Já tak dělám třeba búrek.

Tonja: V podstate se jedna jen o to, ze v rectine pitta znamena jednak chleb - kynute placky a pak i KOLAC z fillo testa. A to moje malickost vedela, aniz byh googlila, kdyz dovolis . . . . .
Pravda, zhora zminovany recept na fillo testo je autorkou ponekud chaoticky napsany, ale ten 1/4 hrnku "oliv" je ve skutecnosti 1/4 hrnku olivoveho oleje, jedna cast jde do testa, druha na potirani platu.
Je treba si tez uvedomit, ze recept je z roku 2011 a tenkrat asi tezko nekdo vedel, jak na fillo testo.
Tazene testo, ktere se pouziva u nas na strudl, je vlastne v zakladu stejneho principu, tedy az na to, ze my ho nevstvime.

bofinka: Já jednak vím, co je těsto fillo, jednak bych si to dovedl najít na internetu, když bych to nevěděl.

Tonja: Autorka receptu nikde netvrdi, ze jeji recept je na pita chleb, ona jen pridala recept na fillo testo z ktereho se pecou recke kolace zvane pity.
Těsto fillo – Φύλλο – je těstový základ pro většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Φύλλο znamená v překladu list. To je přesné označení pro těsto vyválený to téměř průhledné tloušťky . . . . . .Doporucuji nahlednout zde www.reckonasbavi.cz/testo-filo-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf/

bofinka: Nerozporuji, že se na Tebou uvedené koláče nepoužívá těsto fillo. Těsto fillo je v Řecku velmi rozšířené a používá se hodně. Neznamená to však, že Spanacopita, Kimadopita, Kremidopita či Portokalopita je PITA. Pita je opravdu arabský chléb ve tvaru placky (obvykle dutý).
Viz též např. cs.wikipedia.org/wiki/Pita

Tonja: V rectine pita znamena jednak chleb a pak i kolac. Toto je Spanacopita - spenatovy kolac, dalsi napr. Kimadopita, plneny mletym masem, Kremidopita - ma napln cibulovou, Portokalopita je naopak kolac sladky - pomeranc, jogurt + skorice.
Ve vsech techto kolacich se pouziva vyhradne fillo testo

Fillo (phyllo) těsto se nepoužívá na výrobu pity. Pita je arabský chléb, nyní už rozšířený i do jiných zemí), má jiné složení surovin a dělá se jako prostá placka, která se na pánvi "nafoukne", takže se dá naplnit. Plní se až po upečení.
Zde v Topkách je také několik dobrých receptů na pita chleby, např.:


a několik dalších.

Nechci být rýpal, ale do filo těsta olivy a ocet nepatří. Filo těsto je prosté těsto v tenké formě, určeno k dalšímu použití jako polotovar. Jeho charakteristikou je tenkost, podobně jako je těsto listové.

Mouku a sůl dáme do dostatečně velké mísy a za stálého míchání přidáváme vlažnou vodu. Toto těsto mícháme asi 10 minut. K těstu na pomoučeném vále nebo v míse přidáváme postupně po lžíci olej a dobře ho vypracujeme, až je těsto hladké a pružné. Vypracované těsto přikryjeme plastikovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě nejméně 2 hodiny odpočinout. Pracovní desku přikryjeme kouskem plátna, poprášíme ho škrobem a odpočaté těsto válečkem vyválíme co možná nejtenčeji. Těsto nadzvedneme na hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky, až těsto vytáhneme na co největší čtverec. Silnější okraje odstříhneme nebo odkrojíme. Vytažené těsto necháme asi 30 minut odpočinout a oschnout. Z těsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto pokračujeme až je všechno těsto nakrájené na pruhy a naskládané na sebe. Těsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho můžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny. Příprava filo těsta vyžaduje nějakou zkušenost, ale hlavně trpělivost, protože je to zdlouhavé. Dnes se toto Filo těsto dostane koupit téměř v každém supermarketu.

Když budete chtít, můžete pita chleby upéct z těsta stejného nebo podobného složení. Pita chleby se však nedělají z tenkých plátků filo těsta.

Marci, přesně tohle jsem chtěla ukázat, jak se to dělá v Řecku. Já jsem se taky naučila toto těsto od mé tchýně;-). Ale když se mi někdy nechce vyvalovat tak si ho koupím už hotové:-*
Pajasko, je to trochu pracné, ale dobré;-)

Uložila jsem si tento recept a někdy vyzkouším a nebude to tedy jednoduché.Ráda bych zkusila originál,abych věděla rozdíl mezi ním a listovým těstem.:yes::-)

marcik máš bodíka:-K těsto filo dělám jen jednou za rok a to na narozeniny manželovi, protože je fakt, že je dosti pracné. Moje tchýně rodilá Řekyně ho vždy válela a překládala strašně dlouho a pamatuji se, jak mě hubovala, že to není furt ono:-D dnes tady už není a s láskou na ni vzpomínám. Všem doporučuji těsto vyzkoušet:-)):yes::yes::yes::yes:

:-OZajímavý receptík!:yes::yes:

Marci, já vždy oceňuji fotopostup, to nemá chybu!!:yes:

děvčata, snažila jsem se, aby to bylo celkem chápající i ve fotopostupu. jestli není recept dost srozumitelný tak se omluvám.
Hello, díky že jsi přidala náplně. já sem myslela jen na těsto při psaní.

k.radulko jsem na tom jako ty:-D:-D:-D:-D

Toto těsto se u nás nahrazuje listovým těstem. Na slovenských stránkách Topreceptů přidávala Tejaja 6 receptů na využití tohoto těsta, např.
http://www.toprecepty.sk/recept/1129-syr-vo-fyllo-...
http://www.toprecepty.sk/recept/1127-kurca-vo-fill...
http://www.toprecepty.sk/recept/1128-spenat-zapeka...

Díky za podrobný postup ;-):yes:

+1 originální recept, postup popsaný výborně - pochopila jsem napoprvé, na fotkách vypadá moc hezky. :yes:

tak je tu recept, ten jsem neviděla. Radulko, devatenáct let je moje řeč řečtina, takže to jde poznat. Kdyby jsi mne slyšela i mluvit česky:-D:-D.. ale opravdu takhle se dělá fillo. po upečení se musí každý plát těsta oddělovat.

teda pochopila jsem to až asi na podesáté ale zkusím :yes::yes::yes::-D

Tématické fráze:
těsto na pitu, kde koupim filo testo, řecká pita recept, testo na ryby, kde koupit filo těsto, filo těsto koupit, kde koupit těsto filo, řecká pita, řecké těsto, těsto filo koupit, recepty s fillo těstem, domácí těsto na ryby, filo testo, těsto filo, filo těsto kde koupit, filo těsto recept, domaci testa na ryby, těsto filo kde koupit, co je filo těsto kde koupit, filo těsto kde koupím

Suroviny:
mouka polohrubá, olivy, olej, ocet, voda, sůl, olej

Přidat fotografie receptu