Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravské koláčky

Nepostradatelné dokonalé dvojctihodné koláčky, které pekly už naše prababičky. Máte je rádi? Moravské koláče jsou náročnější na přípravu, ale věřte, že stojí za to. A jistě je ocení i všichni u stolu, kteří je ochutnají.

Hodnocení receptu je 5,0 (57×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

holubova32

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez dob kynutí

75 min (40 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 711 kJ /
5 189 kcal
Bílkoviny122,12 g
Tuky213,96 g
Vláknina21,56 g
Cholesterol 1,43 g
Sodík 703 mg
Sůl1,65 g
Sacharidy682,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve přichystáme kvásek z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic vlažného mléka a necháme vzejít. Krok 2: Oba druhy mouky prosejeme do mísy, vmícháme sůl, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Dále vmícháme zbývající vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo a 3 žloutky. Krok 3: Uhněteme hladké těsto, mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme kynout. Krok 4: Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme s cukrem a pudinkovým práškem, přimícháme rozinky a rum. Krok 5: Zároveň připravíme drobenku, na kterou smícháme cukr, mouku a na menší kousky nakrájené máslo, promačkáme na kousky do drobivé konzistence. Krok 6: Po vykynutí těsta z něj odkrajujeme lžící malé kousky, které zakulatíme a vytvoříme z nich na lehce podsypaném vále placičky. Krok 7: Naplníme je přichystaným tvarohem, uzavřeme a klademe na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Necháme na plechu ještě překryté utěrkou chvilku nakynout, cca 10 minut. Krok 8: Středy koláčků pak vytlačíme důlkovačem a do vzniklého důlku dáme povidla. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou. Krok 9: Pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C asi 35 minut. Vychladlé koláče pocukrujeme.

TIP: Jak připravit dvojctihodné koláče

Zveřejněno 31. 1. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G90Q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G90Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (49)

Super koláčky , moc chutnaly

Ludvík: nejlépe je udělat z těsta kuličky , které budou budoucí koláčky . Lehce rukama roztáhnout kuličku na placku, dat lžičku tvarohu a zabalit je jako do sazečku . Pak znovu z toho udělat kuličku a pat na plech . Následně vzít malou skleničku a udělat stred , kde bude švestková zavarenina .

Jedním slovem famózní<3 s těstem se krásně pracuje, nelepí a výsledek se rozplývá v ústech:-8 Děkuji za skvělý recept, který se tímto stal stálicí mezi mými recepty na koláče.

Výborné koláčky, s těstem se hezky pracovalo. Skvělé po upečení, ale i druhý den jsou výborné :yes:

Jsou fantastické ,jen přidat špetku soli, a já dávám 100 g másla a 50 g sádla<3

Výborné těsto,nelepí se,koláčky jsou opravdu moc dobré,děkuji za recept:-)

Dneska jsem pekla tyto kolacky s povidly,tvarohem a borůvkama a je to naprosto užasnej recept:yes::yes::yes::yes::yes:Ale nepochopila jsem tu osobu,která napsala do recenze, jak se může dát do kynutého těsta na koláče polohrubá mouka MŮŽE A JSOU VÝBORNÉ.Myslím že ten problém je úplně někde jinde,ale určitě ne v tom těstě.Vím o čem píšu,peču třicet let.Jinak pro všechny kuchařinky,nenechte se odradit takovými komentaři,bude jich tady dvacet kladnejch a vždycky se najde jeden hloupej.Pečení zdar:-K:-K:-K

V návodu je: "Naplníme je utřeným tvarohem, uzavřeme". Ale jak naplníme a jak uzavřeme? To nejdůležitější, pro nás, co je neumíme, tu není.

:yes: nejlepší kynute těsto co jsem dělala :-) krásně vlacne koláče i třetí den :-)

Dobrý večer,
teď jsem dopekla. Jsou nádherné, úžasné a všichni jsou nadšeni. Do těsta jsem pro jistotu dala špetku soli. Potřebovala jsem trochu víc mouky, neb se lepilo těsto, ale prostě nádhera. Jinak pekla jsem je poprvé. Díky za inspiraci.

Probohasvatýho! Jak můžete dávat do kynutého těsta na koláče polohrubou mouku a ještě jim říkat moravské?! :-//
A proč cpát do tvarohu pudink, když není nic lehčího než večer ho zabalit do utěrky, aby se odsála přebytečná voda a ráno je krásně hustý!

hlh:
Po třech letech bych na komentáři z 19. 10. 2013 17:02:09 neměnil ani slovo :-8
No, snad bych jen doplnil, že do těsta na koláče se dává SŮŮŮŮŮŮL:-! která není ani jen zmíněna jak v surovinách, tak v postupu:-((

Zobrazit starší odpověď

Dnes jsem poprve udelala a jsou vynikajici, moc dekuji za recept. Jen doporucuji doopravit recept, ze testo nema kynout, jak autorka potvrzuje v komentarich.:yes:

Poradi mi někdo prosím jaký používáte tvaroh??? Jestli měkký, Tučný, v kalisku nebo alobalu děkuji moc za rady

Musim POCHVALIT....SUPRRRRRRR RECEPT!!!!!A 6 bodiku:yes: Sice vzdy upravuji dle sveho..S cerstvym drozdim mam spatne zkusenosti,tak susene,vykyne vzdy a toto velka namka...

Tomáš:
Cukru stačí, mouky netřeba, mléka může být víc:-)

(tady dávám kostku droždí na kilo mouky)

Tématické fráze:
moravské koláče, moravske kolacky, moravské koláče recept, moravské koláčky recept, nejlepsi moravske kolace, recept na moravské koláčky, koláčky moravské, recepty moravske kolace, moravsky kolace, moravské svatební koláčky, recept na moravské koláče, koláčky, moravské koláče s tvarohem, moravské koláče z hladké mouky, moravské tvarohové koláče, kolačky z hladke mouky, kolacky z polohrubé mouky, moravské kynuté koláče, moravské koláče bez kynutí, moravké koláče

Suroviny:
mléko, cukr krupice, droždí čerstvé, mléko, mouka polohrubá, mouka hladká, cukr krupice, sůl, máslo, žloutek, tvaroh, cukr krupice, pudink vanilkový, rozinky, rum, cukr krupice, máslo, mouka polohrubá, povidla švestková, žloutek, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu