Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závin z listového těsta s česnekem

Pokud chcete připravit slavnostní pohoštění, zkuste slaný závin, který velmi dobře nahradí klasické chlebíčky. Jeho předností je, že má chuťově zajímavou náplň a jeho příprava je nenáročná a rychlá.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 166 kJ /
2 908 kcal
Bílkoviny171,54 g
Tuky178,81 g
Vláknina6,94 g
Cholesterol 531 mg
Sodík 4,85 g
Sůl10,81 g
Sacharidy150,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z tohoto množství budou 2 záviny, proto si ingredience rozdělíme na 2 poloviny. Krok 2: Polovinu listového těsta rozválíme na placku asi 20x40 cm. Krok 3: Kysanou smetanu, tavený sýr a česnek vidličkou umícháme na kaši. Krok 4: Protože na potření závinů bude stačit půlka vejce, rozmícháme ho v hrnečku a půlku přimícháme do sýrové kaše. Krok 5: Na rozválený plát těsta budeme sýrovou náplň vrstvit tak, že doprostřed delší strany těsta položíme do řady za sebou plátky uzeného, potřeme sýrovou kaší a mírně posypeme strouhankou. Krok 6: Na to přidáme další vrstvu masa nebo salámu, znovu sýrovou kaši, až vše spotřebujeme. Krok 7: Závin zabalíme tak, že lehce přehodíme okraje přes sebe a uložíme na vodou vypláchnutý plech spojem dolů, nebo šikmo nařízneme okraje a ozdobně zapleteme. Krok 8: Potřeme vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Krok 9: Pečeme asi 10 minut na plný výkon, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10 minut. Troubu nesmíme po dobu pečení minimálně 15 minut otevírat! Krok 10: Závin dobře díky náplni drží pohromadě , dobře se krájí a nejlepší je vlažný.

TIP: Tipy na slané variace z listového těsta

Zveřejněno 25. 6. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Závin z listového těsta s česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2yW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Závin z listového těsta s česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2yW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

:-K

Dnes jsem udělala a je to výborné.:yes:

Vynikající recept.dnes upeceno a tak rychle snedeno zr jsem nestihla pořídit foto.příště.posilam bodiky.:-p

Vyzkoušeno, upečeno, snězeno. :yes::yes::yes: Přítel mi řekl, že česnekové jednohubky jsou přežitek, od teď budeme péct už jen česnekové štrůdly... haha :-)):-)):-)):yes::yes:

sic jsem neměl tavenák,dal jsem tedy eidam strouhaný a jídlo vzniklo přímo božské,děkuji za recept.

Pavla S.: Děkuji za milá slova, velmi mě tvoje pochvala potěšila a jsem ráda, že chutnalo. :-8

Helka, toto je úplne famózne, úžasné, fantastické!!!
Včera som si pohľadala nejaké recepty na slaný závin, bo som kúpila lístkové cesto - prvýkrát v živote. Tento tvoj recept ma zaujal najviac a už od včera mi tiekli sliny :-D
Trošku som ho modifikovala, pridala som do vrstiev slaninu a na tenučko nakrájané krúžky červenej cibule. Do syrovej omáčky som nedala tavený ale strúhaný parmezán (myslím, že by to bolo výborné s akýmkoľvek strúhaným tvrdým syrom), dala som ho naozaj štedro.
Pri pečení som sa troška pozabudla a neskoro som stiahla teplotu, tak je zvrchu trošku hnedší, ale na chuti mu to nič neuberá.
Zjedla som na posedenie polovicu jedného a vidím to tak, že do zajtra neostane nič :-)

Ešte raz ďakujem za výborný recept. Môžem len odporúčať!
:yes:

Je ozaj výborný,lahodný...budem robievať často a naozaj môžem len doporučiť:-)):yes:

Tak tento recept mi prišiel naozaj vhod:-))Lístkové cesto som nikdy moc nepoužívala,až som vyskúšala pizzu z líst.cesta a bolo to tak rýchle a dobré,že som si nakúpila ďalšie cestá a hľadala som nejaký dobrý recept,najlepšie slaný a zrazu toto:-O;-)Vyzerá to super,ešte dnes alebo zajtra to vyskúšam:yes:

ale ja ho ozaj robievam s obrovskym uspechom uplne vsade...aj dnes ho idem robit...pride k nam manzelova maminka a tej ho robievam uplne pravidelne nasa ceska aj slovenska rodina ho uz robieva tak, ako keby to bol rodinny recept

Jasná Princezno, jsem ráda, že chutnalo. Závin všude sklízí velké úspěchy, jen tady na Topkách né. Ale mě to nemrzí, mrzet by to mělo každého, kdo ho neochutnal ;-)

Závin je výborný! Doporučuji. :yes:
Čerpala jsem jen ze surovin co jsem měla doma, takže jsem do dvou nohavic rozdělila pouze 100g krájené šunky a 150g taveného sýru a i tak je chuť skvělá a výrazná. Strouhanku jsem nedávala a vyteklo jen zanedbatelné množství.

Mňam! To bych si hned dala:-p

Moc dobré:-p

Já s těmi tavenými sýry jsem taky na štíru,proto jsem tam dal jen 125g a do 250g jsem dostrouhal nivu.
Je to špica jen příště tam přihodím nějaký ten stroužek a koupím o 3 Pardálové více (piva):yes:

Tématické fráze:
slaný listový závin, recepty z listového těsta slané, slané pečivo z listového těsta, slané záviny z listového těsta, recepty, recepty z listového těsta, slane zaviny, listové těsto na slano, listové těsto slané, listové těsto slané recepty, slaný listový závin se zelím, listové těsto slane recepty se zelím, masový závin z lístkového těsta, listové těsto se zelím, slaný závin z listového těsta se špenátem, listový závin slany, slané listové těsto, slané recepty z listového těsta, slaný závin se zelím, slané listové záviny, závin se zelím

Suroviny:
těsto listové, uzené moravské, smetana kysaná, sýr tavený, česnek, strouhanka, vejce

Přidat fotografie receptu