Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plundrové těsto - pro Irrenku

Hodnocení receptu je 4,2 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 275 kJ /
3 412 kcal
Bílkoviny71,62 g
Tuky142,42 g
Vláknina21,54 g
Cholesterol 441 mg
Sodík 1,19 g
Sůl2,92 g
Sacharidy450,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tukový bochánek: Z mouky a tuku rychle zpracovat tukový bochánek a dát ho do chladničky. Krok 2: Těsto kynuté: Kváskem zadělat a dobře vypracovat těsto a nechat ho asi 40 minut kynout(v chladničce i přes noc). Těsto musí být o něco tužší než na buchty, ale ne tak tuhé jako na vánočky. Krok 3: Vykynuté těsto ještě krátce propracovat, pak ho vyválet na placku, doprostřed dát tukový bochánek zformovaný do nízkého čtverce, těsto složit ze čtyř stran do středu jako obálku a rozválet. Krok 4: Pak těsto přeložit na polovinu a rozválet pruh, který pomyslně rozdělíme na třetiny – ty přeložit na sebe (pravou na střední a levou na ně). Krok 5: Těsto dát asi na 20 minut ztuhnout do chladničky. Krok 6: Skládání těsta a rozvalování se opakuje třikrát. Krok 7: Nakonec těsto rozválet a formovat tvary. Ty pak přenést na tukem vymazaný plech, nechat chvíli kynout a nakonec povrch potřít rozšlehaným vajíčkem (ale opravdu jen povrch, ne po stranách - pak by těsto hůře lístkovalo). Krok 8: Pečivo z plundrového těsta se vkládá do dobře předehřáté trouby, podobně jak lístkové. Krok 9: Po zapečení (asi 10 minutách) teplotu snížit a pečivo dopéct dozlatova.

Zveřejněno 5. 2. 2011

Poznámka autorky Nadja

Já plundrové těsto nedělám, připadá mi to zdlouhavé, ale moje maminka ho občas dělávala.

Budete-li někdo mít fotku, prosím o přidání.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plundrové těsto - pro Irrenku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q2Ky

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plundrové těsto - pro Irrenku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q2Ky

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (20)

Zdendabenda: jak jsem již psala, toto těsto nedělám, ale Irrenka o něj měla zájem, tak jsem ho opsala z maminčina sešitu receptů. Je mi líto, že se Ti nepovedlo podle představ.

Množství mléka je určitě zbytečně vysoké, jak píší děvčata níže..
Nicméně mi tam vůbec nesedí ta polohrubá mouka. Těsto jsem dělala s tukovou kostkou z tuku Iva a těsto bylo příliš tuhé. Bylo krásně hladké, ale nedalo se s ním pracovat, jak jsem si představovala.
Dělám vlastní listové těsto s hl.moukou a měla jsem představu, že těsto bude obdobné..
Ba ne, tuším, že polohrubá mouka celé těsto utluče.
Určitě vyzkouším ještě jednou avšak s hladkou moukou a zkusím pro změnu máslo.
Jinak vše šlo hladce , přesně jako v receptu..:-8

BarBorka03: děkuji z doplnění

Pokud už jste zamíchali do těsta 250 ml mléka stačí přidat ještě 150g polohrubé mouky (tzv dorovnat na 400g mouky) a těsto by mělo vyjít. Na tukový bochánek stačí 100g mouky.

zizala: Děvčata, nezlobte se, jak jsem uváděla v poznámce, já toto těsto nedělám, tak musím recept znovu vyhledat a zkontrolovat.

Nadja: Naďo, opravdu je tam na 250 g mouky 250 ml mléka? Toto množství mléka já dávám u kynutého těsta na 500 g mouky ;-)

moc mléka je to řídké!!!!!

Blanchetinka:Dobrý den,dnes jsem zkoušela udělat těsto poprvé a myslím,že to s tím mlékem přehnali,vznikne úplně řídká hmota,takže bych dala tak 100ml mléka.
Romana

Blanchetinka: myslím, že dáváš víc mléka než je potřeba - každá mouka je jiná, podle toho je třeba mléko ubrat nebo přidat.
Zkus zadělat podle receptu, ale mléka dej méně, v případě potřeby po troškách přidávej.

Blanchetinka 21. 10. 2011 14:37
Dobrý den, mám problém s kynutým těstem,vše dělám přesně podle receptu,ale těsto mám stále hrozně řídké,:-( nevíte čím by to mohlo být? děkuji

:-) mickajm, děkuji Ti za krásné fotečky i za pochvalu.

Nadi dík za recept zkusila jsem je to teda běh na dlouhou trat:-8ale stojí to zato:-Dje to mnamka děti i manža se olizovali až za ušima:-))přidala sem fotečky tak snad někomu poslouží ;-)těsto sem válela tak 1cm tlusté zdálo se mi že jsou pak lepší než válet na tenko .

:yes:+5:yes:recept se mi také moc líbí;-)ukládám:-)

Pro AniCiz i pro další zájemce.
Jako každý region má i Slovácko své gurmánské speciality. K těm z Vlčnova neodmyslitelně patří Vlčnovské vdolečky.
Tady je recept přímo z Vlčnova - pečou se na Jízdu králů:
http://www.ochutnejtemoravu.cz/recepty/zobraz?rece...
a další:
http://kucharkazeslovacka.ic.cz/vlcnovskevdolecky....
a ještě video o Vlčnově i s krátkou ukázkou přípravy vdolečků:
http://toulavakamera.ct24.cz/article.asp?id=1880

:yes:hezky napsané..nedávno jsem se pokoušela dělat Vlčnovské vdolečky..:-(..nepovedlo se,tak jsem to smíchala a dala přez noc do lednice..

Před několika dny jsem hledala recept na plundrové těsto a tento je zdaleka nejsrozumitelnější, asi vyzkouším. :-p:yes:

michsamant 5. 2. 2011 18:39
:yes:

:yes::yes:

Nadjo díky:yes:

Tématické fráze:
vlčnovské vdolečky recept, plundrové kolače, plundrované těsto video, vlcnovske vdolecky, plundrované těsto recept, plundrovane testo, rychlé plundrové těsto, moučníky z plundrového těsta, jak se dělá plundrové těsto, kucharkazeslovacka, recept na vlčnovské vdolečky, šátečky z plundrového těsta, plundrové pečivo recept, koláčky z plundrového těsta, recepty z plundroveho testa, pludrové těsto, vdolečky vlčnov recept, koláče z plundrového těsta, skládání plundrového těsta, plundrovetesto

Suroviny:
mouka polohrubá, tuk, mouka polohrubá, sůl, droždí, cukr krupice, mléko, žloutek, citron, tuk, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu