Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (216×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

Forma o průměru 25 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 127 kJ /
2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na začátek připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat). Krok 2: Zároveň v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby). Krok 3: Zapneme troubu na 150 °C, ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát. Krok 4: Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3 x) přisypáváme cukr a stále šleháme. Krok 5: Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 minut. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá, hutná placka. Krok 6: Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5 x. Krok 7: Mouku a kakao odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí. Krok 8: Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se navrchu boule. Krok 9: Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne a pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte to své vychytat. Krok 10: Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo. Krok 11: Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5 minut odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme, případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

TIP: Jak upéct dort bez formy

Zveřejněno 12. 2. 2011

Poznámka autorky isindy

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (416)

5 vajec

150 g cukru krystal

120 g hladké mouky

30 g kakaa

5 lžic oleje

špetka soli

tuk nebo olej na formu //// a olej je kde ?????????????

Alexandra11: Hezký den, v surovinách je uvedeno 5 lžic oleje, olej se společně se žloutky postupně zašlehává do bílkového sněhu.

Dobry den, prosim Vas, je mozne delat tento korpus bez cukru?

Funkční recept, paráda. Díky moc. Dovolila jsem si přidat foto

zdenka.s: můžete jej použít do všech, je to jen taková sichrovka, kdyby nebyl sníh dobře vyslehany a neudržel hmotu. Nic tím nezkazíte.

Po přečtení komentářů nemůžu jinak než se pustit do pečení, moc dortů jsem ve svých letech neupekla :-D ,tak se chci zeptat, jestli ta poznámka o přidání prášku do pečiva se týká jen ořechového těsta nebo i světlého , děkuji :-K:-K:-K

Vynikající!!!

Perfektně podrobně sepsaný recept, moc děkuji. Vaše recepty jsou skvělé,

povedl se, a všem nám moc chutnal, přidávám foto :-)

dobry recept, povedl se, diky.

isindy: No, povedl se, co dodat, dort zachraneny!<3:-K:-K

magdalenka: to je milé :-K:-*

isindy: skvelá si aj ty a chýbaš tu.

Veronika.Hrozna: to mě těší :-8, ten korpus je opravdu skvělý ;-)

isindy: Jako obyčejně, když něco zmrším, tak je to tvůj korpus! Udělala jsem teď a zapomněla jsem na troubě nastavit teplotu, takže sice svítila a knoflíček taky, jenže ouha, nehřála. Otevřela jsem troubu, s formou s dortem v tlapce a ovanul mě studený průvan!:-(
Co teď? Rychle jsem ji zapla, aby se ohřála a duševně se připravila na to, že 15 minut to těsto nevydrží v té formě čekat a budu dělat další. ;-( Ale majíce, neotřesitelnou důvěru v tvůj recept, něco jako v Písmo svaté, tak jsem ten korpus strčila do trouby. A on se vesele peče a bobtná, už je tam 15 minut a vypadá to, že to bude, fakt Písmo svaté! :-D ;-);-):-D:-K

Včera jsem dělala a po hodině chlazení, se dal lehce dvakrát proříznout a bez podběráků, se dal dvěma rukama přeložit uřezaný plát !!!!:-O A to jsem neměla uzavřenu "smlouvu s ďáblem" ! Co dodat, nemám slov! :-D:-D:-D;-)

Dneska jsem dělala poprvé a super :)

Pecu this korpus jiz po nekolikate. Krasne rozepsany recepis a postup. Nikdy nezklame. Isindy dik za recepis.

:yes::yes::yes:
skvělý, dělala jsem synovi k narozeninám a za týden jsem musela péct znovu:-)

Je super. Zkoušela jsem poprvé a už nejspíš jiný nikdy dělat nebudu. A autorka krásně popsala celý postup. Moc díky ;-):yes:

Děkuji za recept, dnes jsem upekla. A korpus vypadá skvěle, tak snad se mi ten dort povede ????. Jen jsem pekla o 10 minut déle, mám průměr 28 cm. Zapisuji do své kuchařky, jiný už asi zkoušet nebudu, už těsto na okošt výborné. Za mě TOP. :-8 :yes:

Veronika.Hrozna: dekuji :-)

evik1205: Nic nepridavat, bude akorat. Kdyz se neco nepovede, tak dat do formy a upect. Tento recept, je absolutne blbuvzdorny. Vzdy se povede, at udelate jakoukoliv chybu.:yes:

ahoj mam formu 22 cm mam delat z tohoto receptu nebo mam pridat suroviny?Diky budu pect poprve:-)

I já děkuji za úžasný recept. Korpus jsem pekla už mnohokrát a vždy se povedl (i při použití urychlovaciho postupu) a tedy vždy je skvělým základem a všichni chválí a chválí. Zkoušela jsem i zdánlivě vymazlenější korpusy, ale tento je nej.<3 Díky

Naprostý luxus! :) Díky za recept! :yes: Těsto drží krásné tvar i ve formě a nerozleje se. Potřebovala jsem vyvýšené kraje a lehce propadlý střed. Měla jsme obavu, že se to ,,rozlije" jako u jiných těst ale je to naprosto super těsto ❤️

HoneyDzul: ahoj, určitě, těch pár cm je ok, bude jen o fous vyšší korpus...ale z formy neuteče, pokud nebudou vejce XXXL :-)

Ahoj, mohu prosím použít tento recept na formu 22cm? Děkuji :-K

Perfektni popis receptu, hlavne ty vychytavky na konec. Dekuji za nej, protoze kdyz chcete upect dceri dort k narozeninam a pokazite uz korpus, tak je to fakt otrava. Tento vysel uzasne!!!

verous1985: Také se mi stalo, nicméně po rozkrojení byl rovnoměrně propečený, takže jsem to podala tak, že přesně takhle to má vypadat a vypouklý dort sklidil velký úspěch ????

Veronika.Hrozna: děkuju, vyzkouším

Běžně dorty objednávám, pečení není má disciplína. Synek se však rozhodl, že chce dort upéci. Zvolila jsem tento recept a musím se pochválit, napoprvé a je nádherný, vysoký, jemný, nadýchaný. :-K No mám radost :-8

sapim: Mohu jen za sebe, jak si s tím poradím. Do kakaového těsta - piškotu dávám vždy dvě lžíce teplé vody na jednu lžíci kakaa a prášek do pečiva. To kakao potřebuje víc tekutiny , je to přeci jen prach a jde tam toho dost. Když dělám kakový piškot třeba na řezy, tak tam to dávám vždy , abych neupekla placku, ale nadýchaný piškot. Taky jsem s tím zápasila.

sapim: zkus změnit druh kakaa.

Nejlepší korpus...Vždy kdyz peču dort, tak dělám 99,9% kakaový korpus, ale nikdy mi tak nevyběhne, tak dělám 2, ať je dort vyšší :D, dnes jsem poprvé na přání dělala s vanilkovým korpusem a těsto vyběhlo úplně krásně :O !! Nevím co dělám špatně s tím kakaem , nějaká rada? (Vždy tu mouku a kakao prosévám přes síto na několikrát :D. ) :-8

Zkusila jsem přesně podle receptu... akorát jsem teda pekla na horkovzduch, protože moje trouba nemá program na pečení zezhora i zespoda, můžu dát jen pečení zespoda... dort krásně a celkem rovnoměrně vybíhal a najednou ke konci pečení se začal prostředek propadávat :-( Je to troubou?

Opravdu výborný recept na korpus. Dělala jsem třípatrový (prostřední patro vanilkové - jiný recept) a tento kakaový byl naspod. Dort se nepropadal, krásně držel. Všem moc chutnal.

isindy: Já to neriskla, to byl omyl. Druhý jsem umíchala , dle předpisu! Byl nadýchanější. Oba dva, jsou prudce jedlé. Na druhý, jsem ubrala kakao, dle tvých doporučení a nahradila mletými lískovými oříšky. Do obou jsem přidala lžičku prdopeče.:yes::yes::yes: Teď jsem nakrojila, skoro jsem upadla, žádné máčení nože, žádné pižlání, žádné drobky, tento dort prostě nakrájíte, jako laserem, obyčejným kuchyňským nožíkem, bez máčení, bez problémů. :-O Tak jsem se rozhodla, že pošlu fotku !

Veronika.Hrozna: tak to jsi odvážná školačka - já to pořád opatrně překlápím, ale fajn vědět, třeba to někdytaky risknu a prokutruji to robotem :-D:-D popravdě, tohle těsto se pro mě stalo univerzálním, ten druhý piškot už vůbec nedělám.
Když chci světlý, nedám kakao a jeho váhu nahradím moukou, jen přidám půlku kypříku pro sichr, když chci ořechový, přidám mleté ořechy a uberu o to mouky... dělám i na plech jako podklad pro různé náplně nahoru typu ovoce/želanina či krém. Fakt nikdy nezklamalo :yes:
Fajn se s ním dělá hned s čerstvým, pokud držím formát. Pokud by šlo o 3D dort, je lepší studený zabalit do strečky a nechat do druhého dne v lednici, perfektně zpevní a dobře se pak vykrajuje a tvaruje.

isindy: Teď mě nekamenuj, místo překlápění po nasypání mouky s kakaem, jsem to zašlehala robotem! Mimčo, nemimčo !
Teď je deset minut v troubě a těsto se zvedá ! :-O Mám naváženo na další korpus, čekám jak dopadnu, s tím prvním, je to lepší než Agata Christie! :-D ;-) Teď je v troubě 20 minut a už je plná forma!:-O
Je naprosto perfektní, nikam se nenalepil , drží a neklesá, jako mnoho jiných. Co víc si mohu přát! <3:-K:-K:-K
Teď jsem prokrojila, šlo to báječně i s tak čerstvým korpusem, žádné rozpadávání, drží báječně dohromady. Manipulace na 1 ****, vezmeš položíš není třeba, žádné kejkle, podběráky etc.. Neláme se, nedrobí se !:-K je báječně hořký od kakaa, takže snese jakkoukoliv sladkou náplň. :-K Málokdy něco tak, chválím, ale tento recept, si to opravdu zaslouží.:yes::yes::yes::yes:

Veronika.Hrozna: proč je v jednom polohrubá a v druhém hladká ti neprozradím, nejsem původním autorem, už ani nevím, kde jsem k nim kdysi přišla - zda v sešitech po babičce či někde na netu a metodou pokusů a zkoušení jsem ty dva vyhodnotila jako nejlepší...
Hladkou mouku neřeším podle značky, dávám tu, co mám zrovna doma, nepozoruji mezi nimi zase tak výrazný rozdíl...
Žloutky a olej nemíchám, po vyšlehání sněhu s cukrem to tam prostě naliju najednou, tak jak je... klidně by mohlo být i oddělené, ale nač špinit víc misek :)
Prášek do pečiva není nutný, pokud jsou bílky dobře vyšlehané, drží korpus i tak dobře, ale pokud třeba lžičku přidáš, určitě tím nic nezkazíš...

Isindy prozraď, proč je na tento korpus lepší hladká mouka a jakou doporučuješ ? Mám 00 a T 650 a obyčejnou.
Právě se tvůj recept dostal k realizaci. Potřebuji dva korpusy, vybrala jsem tvůj! V tom piškotovém, máš polohrubou mouku.A prášek do pečiva taky ne? Dotaz k poznámce, ty žloutky s olejem trošku rozšlehat, aby se to spojilo a pak přidat najednou ke sněhu?

Perfektný korpus, dokonalý. :yes::yes::yes:

Recept je výborně napsaný a korpus je suprový :yes:. Včera jsem pekla vnukovi k narozeninám a dort všem moc chutnal :yes:.

Korpus mi vyběhl o něco méně,ale to bylo dáno větším rozměrem formy, naštěstí jsem dělala dvojitou dávku,takže dort byl vysoký akorát...;-):-8 chuťově úplně super<3 všem moc chutnal a skoro na mě nezbylo..už jiný korpus dělat nebudu:yes:

Ulozeno.<3Pristi dortik bude z tohoto receptu.:yes:

Zdravím, učím se na střední škole jako cukrářka třetím rokem a moc ráda dělám dorty a právě jsem hledala, jaký korpus by byl opravdu dobrý a vláčný. Tenhle mi padl do oka podle pěkně popsaného postupu a podle dobrých ohlasů. Dnes jsem pekla kakaový korpus na dort podle vašeho receptu a musím opravdu pochválit. Korpus je nadýchaný, krásně pravidelný a hlavně výborný a jednoduchý. Parádní recept, doporučuji :-) :yes:

miriko10: to mě těší ;-) bohužel ohledně výšky neporadím, máte opravdu formu jen 25cm? Na trhu jich je více rozměrů a pak každý cm hraje roli v objemu. To samé velikost vajec, někdy koupím M, co jsou spíše S...pak řeším přidáním 1 ks vejce....

Upečeno! Chuťově výborný, ale též byl dost nízký, jak tu někdo psal. Přitom sníh jsem měla nádherně vyšlehaný. Udělala jsem ještě jeden korpus, tentokrát světlý - hladká + kokosová mouka. Každý z korpusů jsem rozřízla jednou a prostřídala světlý a tmavý. Krém z mascarpone a šlehačky. Byl skvělý. Všichni nadšení. Akorát děti řekly babičce (mojí tchýni), že se má ještě co učit. Tak mě těď nesnáší ještě víc????

catherina: pokud má jen 5cm a byl ve formě 25cm, pak není něco v pořádku...ten korpus je až k okraji formy. Jana asi myslí sražený, nevyběhlý... může to být málo vyšlehaným sněhem, špatnou teplotou pečení, podivnou moukou, těžko říct. Mám za sebou více než 500 těchto korpusů a přesto i mě asi 2x "vypekl" a šel prostě do koše, spadl, zdrcnul se...a přitom další ze stejného materiálu vyšel už ok...
Pokud jste si už neporadila, rozkrojte jej jen napůl a udělejte si ještě jeden plát doprostřed, klidně světlý, aspon to bude vypadat zajímavě. Pak bych řešila poměr na 2 vejce... čili vše děleno 5 krát 2.

JanaDorazinova: ještě jsem ho nerozkrojila, ale vypadá v pořádku. Co myslíte tím zakalený?

catherina: Pokud je jinak v pořádku, nedrobí se, není zakalený, upekla bych ještě jeden stejný ;-)

Predem se omlouvám za začátečnický dotaz ☺️ Dort mi přijde nízký, cca 5 cm, chtěla jsem ho rozkrojit nadvakrát, což nepůjde. Mám tedy upéct ještě jeden korpus a nebo prostě dát třeba 10 vajec? ????

vera.s: to opravdu ne, je potřeba dát olej....

Mohu, místo oleje použít smetanu?

Ajosposlos: korpus samozřejmě můžete rozříznout, 1-2x podle potřeby a chuti. Krém vám to určitě udrží, dělám tak všechny dorty.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda tento korpusu můžu ještě rozpůlit nebo je lepší upéct dalších korpus, abych udělala vrstvený dort s krémem. Krém bude tvarohový se šlehačkou. Případně zda dort udrží 3 tyto korpusy. Děkuji

Děkuji za parádní recept a hlavně za to, že jste si dala tu práci a vše podrobně popsala. Díky tomu se mi povedl výborný, vláčný dort. Pekla jsem dva korpusy pro naked cake a dort měl velký úspěch.:-)

@MartinaKej: doporučuji minimálně 1,5 dávky, raději dvě. Vždy lze vršek seříznout - pokud tedy máte tak vysokou obdelníkovou formu.

Dobry den,poradite mi prosim,z kolika vajec udelat testo do obdelniku 22x31 cm?Dekuji

no, já to nepočítala, já to prostě odhadla - po cca 600 dortech už to mám "ve voku" :-D:-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

Sranda dort, fakt jednoduchý, děkuji:yes:

Isindy: já myslel, že bych udelal telo a vedle ten krk.... Stačí, když bude malá... Jinak mimochodem, jak vám teď píšu tento kometář, tak dělám u toho další dort s vaší korpusem...:-D:-D:-D

isindy: Děkuji... klasických kulatých dortů mám za sebou asi 10 a nemůžu si váš recept vynachválit... <3<3<3 . Tak tedy dám dávku z 10 vajec najednou a vyjde mi to na jedno prokrojení.... tady je můj cíl: www.thecakestore.co.uk/electric-guitar-cake/ .... Budu ho prodávat známé za 1 200 kč... Nějaké tipy? Děkuji...:-O:-O:-O

Krcek164: to mě těší :-8 :yes: dělala jsem známému tuto https://dortovadlo.rajce.idnes.cz/marcipanove/#P10..., dle mého z 1 plechu bude dost malá, když vezmete v úvahu poměr těla a krku. Tato je ze dvou plechů - 1 na tělo, 1 na krk, prořezy zlikvidovala ochotně rodina. Potahovala a promazávala jsem každé solo, vešlo se chladit do lednice - až pak na konečném podnose sestaveno a "spojeno" hmatníkem s pražci a strunami. Celkem měla 80cm a do lednice se opravdu už nevešla, to bylo doděláno těsně před předáním. Ale pro cca 20 lidí by tohl 1 plech stačit, tj. 40cm celkem délka.

DOTAZ: budu dělat dort ve tvaru kytary s tímto korpusem... Budu tedy muset udělat celý plech korpusu a kytaru poté vyřezat... Kolik myslíte, že budu potřebovat těsta na plech velký 30x40 cm????děkuji, filip :-p<3

casino: noo:-D - pokud by se prokrajovaly, tak se asi promaží, když se slepují krémem k sobě, tak se - alespoň u nás - říká, že se smazují;-) Ale stejně byl můj "smazovací" postup autorkou zamítnut, tak co:-D:-D A vůbec "mí pražané mi rozumějí" :-D

Zobrazit 4 starší odpovědi

Děkuji za perfektní recept. Díky němu jsem si (i přes pověry) troufla upéct dort na vlastní svatbu. Samozřejmě přidávám bod. :-) a fotku. Pokud by se nelíbila, smažu ji.

Maryje: moc se vám povedl, gratuluji :yes:

Dobrý den, nezkoušela jste tento korpus do bábovkové formy? Chtěla bych dcerce udělat takový ten dort s panenkou uprostřed. Váš korpus jsem dělala už mnohokrát, vždy se povedl, ale vždy jen v klasické dortové formě. Nevím jestli do bábovky by nebyl příliš vysoký a propekl se.

Pavla: klidně bych jej v bábovce udělala, jen ji přikryjte shora alobalem lehce a pečte déle, třeba hodinu, at se propeče

Zapomněla jsem vyfotit korpus, tak aspoň fotku celého dortu jsem přidala, nezdobila jsem, jen jsem pomazala nádivkou a posypala ořechy.

:yes: opět po delší době jsem dnes pekla dva tyhle korpusy, oba jsou skvělé, krásně nadýchané, zítra budu péct ještě jeden, potřebuji tři dorty na rodinnou oslavu. Už jsem je pekla víckrát a vždycky se perfektně povedou.:-K

Marek:
Když se nezadaří, tak o přešlehaném sněhu píše kdekdo :-p
Autorka píše: "Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar." Pokud se kuchtíci budou držet této poučky a neudělají botu jinde, tak se dílo podaří:-)
Píšete: "...šlehat jen tak dlouho, aby tam zůstaly bublinky !"
No a jak seznáte, zda tam bublinky ještě jsou, či už zdrhly do pryč, he? :-O:-):-D:-K

Jana: Tak to jsme na tom stejně..Taky jsem pekl korpus,že udělám dort prcka, ale k nadýchanému má dost daleko. Z bílků s cukrem se udělala náplň do kremrolí. Někde je v popisu něco špatně...šlehat s cukrem 5 min je asi moc ! To vyžene všechny bublinky co mají udělat to nadýchání a je to jen hustá hmota.. ! Takže popis bych opravil...Bílky s cukrem šlehat jen tak dlouho, aby tam zůstaly bublinky ! V žádném případě nemíchat 5 min ! Popis je úplně k ničemu..

Krasny. Delala jsem a super nadychany,vlacny.:yes::yes::yes:

Děkuji. Hlavně za podrobný postup. Peču dorty už léta a tentokrát mi snad úplně poprvé udržel původní výšku a nespadl na polovinu :-D Fakt jsem nevěřila že je to s těmito surovinami možné.... :yes:

Korpus je výborný, lehký, není suchý a je krásně nadýchaný. Zkoušela jsem kakaový i světlý a oba jsou úžasné! Moc děkuji za recept! :-K

Naprosto výborný korpus, během týdne jsem ho dělala hned 3x a úžasně popsáno co jak dělat to si opravdu zaslouží velkého boda:yes:

Už ho mám vyzkoušený z podzimu, dala jsem půl na půl kakao a nastrouhanou čokoládu a byl výtečný! Teď mám na jednom korpusu jen čokoládu a na druhém zase půl na půl a je to fakt mňam! Díky za recept!!!:-K

Vas recept na korpus se mi moc libi a chtela bych vyzkouset.. :) jen bohuzel nemam kuchynskou vahu :( skoda.. Tak snad nekdy :)

tyna: existují i odměrky, které váhu aspon částečně nahradí... např https://www.eva.cz/zbozi/DOP13138/odmerka-1l-s-cer...

Dobrý den, chtěla bych kakao nahradit kokosem. Lze to a bude stačit jen těch 30g? Děkuji za odpověď

Mirka: omlouvám se za prodlení - casino doporučuje korpus, který neobsahuje kokos, jen se forma kokosem vysype... zkuste kombinaci: dala bych 30-40g kokosu, doplnila do 150g moukou a formu kokosem vysypala... nebude to Bounty, kokosovou příchuť korpusu by to ale mělo dát

Zobrazit starší odpověď

Výborný korpus, lehoučký, potřela jsem jej rybízovou marmeládou a naplnila pařížskou šlehačkou, paráda! :yes:

Díky za tento recept. Dělala jsem již 3x a pokaždé se povedl a dorty moc chutnaly. :-):yes:

Recept je super, zítra vyzkouším. Ještě bych potřebovala nějaký dobrý recept na krém.

Moc díky za radu, vyzkouším ;) Ten kakaový korpus byl skvělý (ne světlý :) byla jsem z něj nadšená!

Zkoušeli jste už tento recept jako ořechový? Ten kakaový byl úplně skvělý, ale teď bych potřebovala ořechový korpus.
Je psáno ořechy místo kakaa, bude stačit těch 30g? Bojím se, aby se povedl stejně dobře, kakaový nasadil laťku vysoko :))

isindy:
S tou barvou kakaa je to vachrlaté:-)
To možná platilo kdysi, ještě tak před 50ti lety:-):-)
Používám Van Houten... a jen tak z hecu jsem koupil cosi, co se v názvu honosilo slůvkem "holandský" a bylo to za "hubičku" a netvrdím, že to nestálo za nic. Ale ta barva, tak ta tedy byla! Za takovou by se nemuselo stydět ani to kakaové bejby z kdysi známé, profláknuté odrhovačky:-):-):-)
No, jen příroda a čert ví, z čeho to soudruzi dělají:-):-):-):-)

Zobrazit starší odpověď

Prave minuly tyzden som mala na stole dobosovu tortu...ja dobosove rezy nemam rada, tak som ju ani neochutnala, ale bola to nadhera prenadherna....a naratala som tych platov 12!!!!!!!!! Uzasne nieco. Tam ale boli tie platy pochopitele biele.
Ked moja mamka este pekavala, tak som sa jej pri doboskach pytala, preco radsej neupecie hruby korpus a nenareze ho na viac dielov, tvrdila ze textura toho zakusku je potom ina.

Pokud bych jej pekla po plátek, tak na kolik st. a jak dlouho? Děkuji Petra

Petra: tak som si myslela spravne. No mate pravdu, pri nahych tortach sa musia tie platy piect samostatne....no musia, samozrejme ze nemusia, ale narezanim by sa stratil ten efekt nahej torty. Vela stastia...

Zobrazit 3 starší odpovědi

Moc děkuji za úžasný postup ! Návod i pro začátečnice. Klasický korpus jsem dělala poprvé a vydařil se úplně perfektně :) Dnes máme s manželem výročí svatby tak jsem zvědavá, jak bude chutnat ;) Zkoušela jsem kousíček co uvízl na formě a zdá se mi super. :yes:

Nesedí mi tam ta hladká mouka co dát raděj polohrubou.Z hladké mam vždy sraženinu....
:-?

Alena: nikdy jsem do tohoto korpusu polohrubou nepoužila, neumím poradit - zkuste a uvidíte...

Děkuji za super recept. Dělala jsem o víkendu poprvé a úžasně se povedl. Nadýchaný, není přeslazený a bez prášku do pečiva. Paráda. Všichni si dort moc pochvalovali. :yes::yes::yes:

Dnes jsem pekla a nepovedl se :-(. Dokud jsem šlehala zvlášť bílky a žloutky, tak super, ale jakmile jsme spojila dohromady, tak už jsem poznala, že něco asi nebude v pořádku, protože těsto nebylo vůbec nadýchané... Po upečení to byla jen nízká houbová placka :-(. :no:

děkuji :-K jsem ráda, že korpus má své příznivce :yes:

Hanka : toto je na cca 25cm, pokud máte 28cm, je třeba přidat +2 vejce, 60g cukru, 50g mouky, 10g kakaa, 2 lžíce oleje.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Milá Ivanko,
tak jsem vyzkoušela Váš korpus a musím Vám moc poděkovat. Zkoušela jsem už hodně receptů, ale vždy mi z toho vyšla sražená placka a, až jsem to už vzdala, objevila jsem Váš podrobný návod a huráá, povedlo se :-D Takže moc děkuji a prosím přidávejte recepty dál pro nás méně zkušené. Mějte se moc hezky a přeji hodně kuchařských i osobních úspěchů. :-K

Musím udělit obrovskou pochvalu:yes: Tento korpus mě nadchnul po všech stránkách. Chuťově je velmi dobrý, nadýchaný, krásně se s ním pracuje. V životě jsem nenarazila na korpus, který by se dal rozkrájet na skutečně tenké pláty a držel krásně pohromadě, nikde se nerozpadal a neodlamoval:-O Prostě obrovská spokojenost. Uděluji bodík, jiný už péct nebudu a děkuji moc, že jste se o tento recept podělila, je to poklad! :-K

Ach jo, já jsem zkrátka královna všech hrudkovitých koláčů, buchet a dortů. :/ Nevím, čím to, vše dělám opravdu pečlivě, proseji, opatrně obracím.. Navíc u některých receptů to ještě nějak jde vyřešit, ale tady se bojím, abych ještě nenarušila strukturu těsta. Kdyby byly nějaké rady, budu moc vděčná. Jinak je recept skvělý, tohle se týká spíš mých dispozic..

Eliška: těžko říct, kde děláte chytu, tento korpus zvládá i můj manžel, když nestíhám a potřebuji přípravné práce hodit na někoho jiného ;-) jediné, co mě napadá, že příliš razantní míchání ala polévka, toto je třeba obracet zlehka odspoda nahoru, spíš jen tak překlápět... pro jistotu můžete přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva, ale je to již vysloveně "tutovka"...

Zobrazit starší odpověď

Hana Čermáková 24. 8. 2016 08:34
super korpus moc děkuji :yes: jiný už nepeču:-K

Moc děkuji za úžasný recept a postup, s korpusem se parádně pracuje. :-K

Těsto skvělé a úžasně se s ním dělá, luxusní. Snad ho i dobře upeču. :yes::-p

dělala jsem dva za sebou, první mi tolik nevyběhl, druhý už pěkně. Ale oba byly chuťově moc dobré a povedly se. Příprava byla celkem jednoduchá. děkuji za recept. :yes:

:-K

Tento korpus na dort je absolutne bez konkurence,alespon tedy u me. Dnes jsem ho delala pro naseho syna k narozeninam a je bajecny. Nefotim,protoze zdobit neumim a tak, zdobnim se nechlubim, ale dekuji za krasne popsany recepis i s fotografiemi.
Moc pekne se podle toho pracovalo. Hezky den preji.

Nikola Sucha 19. 5. 2016 18:20
Dobry den, udrzi se dve patra bez podlozek? Nepropadne se?:-)

Nikola Sucha: ano, dělám dvě patra celkem často a i bez podložky ok, korpus je pevnější a vláčný. Naposledy u třeba dortu s krokusy a břečťanem, najdete v mém profilu - na poslední fotce je řez dortem po převozu cca 100km

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když použiji dortovou formu o průměru 26 o kolik bych mela navýšit suroviny ? Děkuji :)

Tereza : hrudky čeho? Sněhu? Ne, jen v klidu překlápějte ode dna nahoru krouživým pohybem. Pokud si chcete být jistější, dejte do mouky půlku prášku do pečiva.

Zobrazit 4 starší odpovědi

Jana Mikolandová 16. 4. 2016 17:46
Dobrý den Isindy, udělala jsem podle Vašeho návodu dort mému vnukovi k 6.narozeninám, jen jsem ho upekla světlý a bezlepkový (hladkou mouku jsem nahradila Jizerkou) kvůli vnučce (nesmí lepek), tak aby si mohla taky mlsnout. Pekla jsem ve čtvrtek, zdobila včera a dneska předala. Měla jsem strach, aby už nebyl tvrdší, ale byl parádní:-) (ono z bezlepkové mouky všechno dost rychle tvrdne). Díky za recept:yes:

Jana Mikolandová: jsem ráda, že se vám korpus osvědčil :yes::yes:

JIRINA RYCHLA 8. 4. 2016 19:19
ahojky, muzu dat misto kakaa orechy? dekuji za radu jirina

JIRINA RYCHLA: určitě ano

Janine, Jižní Morava 5. 3. 2016 08:32
Nazdárek,máte prima a jednoduchý nápady. Přidám také jeden - korpus peču podobný, dá se i roláda a do tohoto upečenýho se mi nejvíc hodí a máme rádi "hrk,hrk" nádivku. Do vyšší uzavíratelné nádoby vlejeme 1 šle
hačku (aspoň 16%,může být i víc), přidáme 1 plechovku mandarinek a l pudink bez vaření. Nádobu dobře uzavřít a protřepat. Pak natřít. Jednoduchý, dobrý a není moc sladký. I když, přisladit si můžete také. Takže - dobrou chuť!!:-K

děvčata, děláte mi radost :-K jsem ráda, že korpus pomůže ostatním :-)

Takže, teď jsem vytáhla z trouby. Dodržela jsem přesně postup (jen jsem teda dělala ze 150g mouky bez kakaa), chovala se k těstu jako k mimču :yes:, pekla jsem přesně 40 minut a korpus vypadá nádherně. Je vysoký přesně jako forma a voní celý byt :yes::-8 Zítra budu zdobit a už se moc těším:-) Děkuji za super recept!

Vynikající, nadýchaný a děkuji, musím se pochválit sama, protože se mi hodně povedl a moc chutnal všem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-p:yes:

Eviss: marmeláda není nezbytně nutná, spíš je to chuťová složka... jinak mi dort přijde dost "planý" - jen korpus a krém... prokládám často i ovocem, nejoblíbenější bývá banán či kompotované broskve či mandarinky... nemíchám ale, dávám přednost jednodruhovému ovoci.

isindy: Na tvarohový krém se také chystám společně s tímto korpusem. Takže myslíte, že pouze krém a olej v korpusu stačí? Nebo mám dát ještě pod ten krém tu marmeládu? Děkuji moc za odpovědi :-)

Eviss: dělá se to spíše u třených, které jsou suché, drobivé a tímto zvláční. Já to nedělám, tento korpus je olejový a dostatčně vláčný sám o sobě, navíc myslím, že korpus si pojme dost z marmelády, kterou používám řidší (možno ředit vodou či trochou rumu, záleží, zda dort nebude pro děti) v tenké vrstvě, jen takový film, aby trochu podtrhl kontrast chutí...a protože většinou dávám tvarohový krém, tak i ten je dostatečně vlhký. Pokud by byl jen čistě máslový, tak máslo v lednici ztuhne a moc vláhy z něj už korpus nepojme.

Dobrý den, mohla bych se zeptat, proč se dortové korpusy musí potírat například vodou s cukrem? A čím tak nějraději potíráte vy? Slyšela jsem, že to jde i rumem, nebo šťávou z kompotu...;-)

Zeny naprosto luxusni korpus....delala jsem dboupatrovy dort dceri takze jsem delala z dvojite davky a moc se povedl...je taky moooc dobry;*jen jsem nepekla 40mun ale hodinu;) takze diky za recept..urcite jsem nepekla naposled:)

Denisa: nevím, jak víc popsat než jak je uvedeno i s fotodokumentací... takže na vaši otázku ještě jednou: sníh s cukrem vyšlehat, vmíchat na mírné otáčky olej a žloutky, poté ručně opatrně vmíchat směs mouky, kakaa.

Ahoj zkusene kucharky, chtela bych prosim poradit. Zacala jsem delat tento korpus, se snehem, zloutky i olejem vsechno v pohode. Do misy jsem dala presit mouku i kakao. Bohuzel jsem dala mouku do mixeru se snehem a pak dala upect a mela jsem prave tu placku kterou mohu nakrat tak na dve casti. Mam hloupou otazku. Tu smes se snehem mam opatrne smichat s tim snehem nebo vlastne jak to mam udelat. Delala jsem obdobny recept a testo se mi propadlo :( prosim poradte.

eliska16: každá trouba peče jinak, je možné, že vašich 150 není mých 150... prostě pečte dál, max přikryjte alobalem či pečpapírem, zkazit nemáte co....

Eliško, já peču na 180°C, zkuste zvýšit teplotu

Tak holky nevím, pecu to pres 40 mimut a stae neni uvnitr dopeceny.. Vubec si nevim rady..urcite jsem neco udělala sptane :/

Ahoj holky, vidím že tento recept je tady dost z a i dost lehký. Přes to mám obav že to nějak pokazím a neudělám to dobře. Chystám totiž narozeninový dort, můj první a jsem z toho pořád ve strachu. Studuju cukrářku a sama se divím že nějaký ten strach mám. Každopádně jdu za chviličku dělat korpus tak snad se mi podaří taky jako vám všem :)

Týno, mě se tenhle recept zdá i skoro zbytečně pracný, já prostě nejdřív vyšlehám bílky (se špetkou soli), pak tou samou metličkou žloutky s cukrem.
Do žloutků s cukrem přidám polohr. mouku, kypřící prášek do pečiva, trochu oleje. Pokud chci korpus tmavý tak i kakao (dokud není požadovaná barva těsta). To všechno smíchám vařečkou (nesmí se šlehat!).
Nakonec opatrně vmíchám ty bílky.
A počet surovin je jednoduchý - na formu 26 cm 8 vajec, 8 lžic mouky, 8 lžic cukru a 1/2 prášku do pečiva.
Nikomu neberu žádný postup :) Ale tenhle je jednodušší.

Test se špejlí dělám rovnou v troubě, pokud totiž korpus vyndáte z trouby předčasně, tak se propadne.

Peťo: ano,upekla, nic jiného nezbývalo než to zkusit, ale těsto se nijak nepropadlo,ale ani nevyběhlo, mám teda formu 26cm, ale i tak mně to vůbec nevyběhlo. A to jsem z toho měla takovou radost, jak se mi povedl sníh, než jsem si přečetla reakci tak mě taky napadlo,že jsem mohla zkusit bílky až na konec no..Ale tak teď už druhý péct nebudu.

Týno, předpokládám že těsto jsi nakonec i tak upekla? A jak to dopadlo? Já dělám korpus trochu jinak ale je výborný a těsto není husté ani řídké, prostě tak akorát. Dá se z mísy do formy nalít. Bílky vmíchávám nakonec a když se mi ještě před vmícháním zdá těsto moc řídké, přidám tam lžíci-dvě polohrubé mouky.

Dobrý den, rozhodla jsem se pro přítele udělat dort - poprvé. Je to tu krásně popsané, akorát z fotek usuzuji, že těsto je hodně husté. Sníh s cukrem se mi povedl - špičky stály, nikdy se mi tak nepovedl, ale jakmile jsem přidala žloutek a olej úplně to zřídlo. Můžete mi poradit jak to? Je to hodně špatné?

Nejlepší krém je prostě a jednoduše šlehačka :) Na 1 takový kulatý dort spotřebuji tak 3-4 smetany ke šlehání. K nim přidám moučkový cukr, ztužovač šlehačky nebo plátkovou želatinu (podle návodu na obalu) a je to :-)
Pokud chceš tmavý krém tak přidáš kakao a jak už bylo řečeno, do tmavého banán, do světlého broskve. Jednoduché a straaašně dobré :) Bez mouky, marmelády...

darlinglu: nejoblíbenější kombinací k tomuto korpusu je tvarohovomáslový, odlehčený.
250ml mléka či vody
5 lehce navršených lžic polohrubé mouky
svařit na hustou kaši, nechat vychladnout (přikryté potr.folií či alobalem, aby neokoralo), vyšlehat spolu s 250g másla pokojové teploty, všlehat 1/2 měkkého tvarohu a cukr moučka dle chuti.
Pokud chcete dort potahovat, před přidáním tvarohu odeberte 1/3 základního máslového stranou, tím se pak pomažou bohy a vršek dortu. Pokud budete zdobit polevou atd, není třeba odebírat a použijte vše tvarohově, jak do prokrojení, tak na boky. Korpus prokrajuji 1x v polovině, pomažu pikantnější marmeládou, potřu cca 2cm vrstvou krému, pokladu banány či broskvemi (čerstvé ovoce už není příliš dostuné v tuto dobu), přiklopit druhý plát. Pak už je zdobení na vás :-)

Korpus vypadá peckovně, rozhodla jsem se, že letos upeču synovi narozeninový dort, chtěla jsem Vás poprosit i o nějaký výborný světlý krém na tento kakaový korpus.

To jsme tak dnes vecer dostaly s dcerou napad, ze te starsi upeceme k narozeninam dort....a ono se povedlo:yes:.Byt bez kakaa a ja mam radost jako maly decko:-D

Dáša: ne, korpus je opravdu z dávky uvedené v receptu... dělám jej pravidelně, cca 80 dortů ročně...

známá se taky nemohla s korpusem poprat, až jsem u ní stála a hlídala krok po kroku... jediný problém byl v zamíchání mouky...ona ji vmíchala jak když se míchá polévka, kolem dokola...tím vymlátila vzduch a korpus měla skoro placatý... je třeba jen zlehka obracet ode dna nahoru, takové kroužení...

Tak jsem právě dopekla,přesně podle toho receptu,ale korpus mám cca třetinový oproti fotce. Není fotka při výrobě trojité dávky?Opravdu jsem vše dodržela podle popisu.:-(

Absolutně perfektní korpus!Dělala jsem ho z poloviční dávky a přidala pro jistotu polovinu kypřícího prášku, je bez chybičky!Nadýchaný, prostě super. S čokoládovým krémem boží, už mě pálí žáha :-8

Posílám bodík za výborný recept na korpus. Pekla jsem minulou středu dceři k narozkám,s krémem, v sobotu zase (měla oslavu s kámoškama), s fondánem. Dort měl vééélikánský úspěch, tak dnes peču zase.
A velice si cením napsaného postupu se všemi detaily.

Markéta: jistě, jen bude myslím objemově menší než je kruh o průměru 25cm....asi bych snížila poměr surovin, aby se vám z toho nestal velký srdíčkový muffin ;-)

Dobrý den, mohu péct tento recept v silikonové formě? Mám silikonové srdíčko z Ikey. Děkuji.

Kaczenka: omlouvám se za pozdní odpověď, nebyla jsem na compu - tato dávka je pro cca 25cm formu, proříznuto 1x na širší pláty, ale zvládne se i na 2 proříznutí, pokud máte rádi více krému....

Jo formu mam tu nejvetsi tusim ze ma 26cm

Zdravim chci se zeptat zda je davka urcena na rozriznuti piskotu nebo mam dat dve davky dekuji:-K

Dnes jsem dělala dort poprvé a dopadl na 1 :)

Hezký večer děkuji za super recept:yes: dělala jsem podle tohoto receptu minulý týden jak tmavý tak světlý korpus a byl jak samet:yes: ukládám do oblíbených a jíný dělat už nebudu;-):yes:

ento korpus je výbornej. již jsem dělala loni dceři k narozeninám na dvoupatrovej dort a sklidil úspěch, dnes peču znovu.:yes:

maiklovic: to jsem ráda, že se povedlo:yes: variant na základ krému bývá hodně - mouka či puding a voda či mléko se kombinují dost často, podle toho, co je při ruce :-) na fotky se ráda kouknu, pochlub se ;-)

Děkuji za odpovedi. krém jsem nakonec udelal tento maslovy. 200ml vody, 2 lžíce polohr.mouky (lehce navršené), svařit na hustý bešamel, nechat vychladit pod folií, aby neokoralo, vyšlehat a všlehat 100g másla a cukr moučka dle chuti. Jen misto vody jsem pouzil mleko.
Vysledek byl takovy, ze opravdu nakonec vsem chutnal. I pres malou vysku, byl dort nadychany. Ale nekde se chyba stala, ale netusim kde. Fotku muzu pridat. Michal

maiklovic:
ohledně krému - u nás funguje klasika odlehčený máslovopudinkový (2 vanilk.pudinky svařit s 0,5l mléka, po vychladnutí všlehat 1 máslo a cukr moučka dle chuti, lze přidat i kakao)

maiklovic: málo to opravdu je, někde se stala chyba, ale těžko řeknu kde... při průměru formy cca.25cm má asi 8-9cm - v podstatě je zároveň s formou

maiklovic: já mám nejraději tento krém z rohlíčků:
www.toprecepty.cz/recept/37072-parizske-rohlicky-2/

Ale nevím, každému chutná něco jiného. Dobrý krém je i s mascarpone (3 šlehačky vyšlehat s 2 stužovači, přidat cukr moučka podle chuti - já dávám 2 lžíce a zašlehat 1 mascarpone).

Jinak ten korpus mívám vyšší ;-)

Nedáte mi nějaky tip na dobry krem? díky

zdravim, prave jsem dopekl. Není 3,5cm na výšku málo. Ale šlehal jsem dlouho :-)

Dobrý den! Díky moc za dortové tipy :). Dortový začátečník jsem věčný :-D. Chtěla bych kuchařinky upozornit, že je skutečně nutné být opatrný se zvolením teploty trouby a doby pečení. Zkoušela jsem doporučených 150°C, ale ani po hodině nebylo hotovo, navíc, a to je horší, se mi na dně dortu vytvořila jakási gumová podrážka :-D, a to jsem dávala pozor na nárazy. Ale nutno říci, že mé těsto bylo dle úplně jiného receptu, těžší - tučné oříškové. Takže rozhodně to není kritika uvedených rad v receptu!!! Přeji všem úpěšné pokusy s dortíky!:-K

Martina: dobrý den, záleží, jak velký plech chcete použít, toto je dávka na korpus o průměru cca 25cm. Já bych použila dávku dvojnásobnou.

Dobrý den, ráda bych použila Váš korpus k upečení dortu (fotbalové hřiště) a chtěla bych se zeptat...bude toho těsta dostatek na obdélníkový tvar.? pokud ne, kolik mám přidat ingrediencí.?děkuji :)

Tak jsem pravé vytáhla korpus z trouby...ma to byt Muj první dort a musím říct, ze je uz ted tak krásný ze nevím jestli budu MIT to srdce a rozkrojit ho :-)) ne vázne...kraji se fakt na pul já bych ho krouhla nejradši na tři části :-D

mandm: 1kg cukru moučka, 0.5 kg sušeného mléka plnotučného, 100g kukuřičného sirupu( medu polovinu ), 1 van cukr, trochu mandlového aromata a 70g stoprocentního tuku rozpuštěného, a pokud bude maqrcipán tuhý tak ještě dodat trochu vody dle potřeby :)

mandm: k tomu množství máslového krému - stačilo by myslím 200ml vody, 2 lžíce polohr.mouky (lehce navršené), svařit na hustý bešamel, nechat vychladit pod folií, aby neokoralo, vyšlehat a všlehat 100g másla a cukr moučka dle chuti. Je to méně než poloviční dávka toho, co používám do celého dortu. Po obvodu spodního plátu si udělejte pomocí sáčku bez zdob.špičky kruh/rantl, která zabrání dotyku marcipánu a dalšího krému...držím palce :-)

mandm: pokud se podíváte na rajce http://dortovadlo.rajce.idnes.cz/marcipanove/, je tam vzorek dortů, co jsem v minulosti dělala - vše vyjma několika svatebních, kde bylo potřeba sněhově bílé, je potahováno falešnou potah.hmotou viz recept http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...

Tématické fráze:
korpus na dort, korpus na dort recept, kakaový dort, korpus dort, korpus na dorty recepty, olejovy korpus na dort, kakaový dort recept, olejový korpus, dortový korpus, cokoladovy korpus, piskotovy kakaovy korpus na dort, čokoládový korpus na dort, recept na korpus dortů, kakaový korpus-základní recept, recept na kakaový dort, kakaový piškotový korpus, recept na korpus na dort, korpusový dort, recept na dortovy korpus, dortový korpus recept

Suroviny:
vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

Přidat fotografie receptu