Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačková roláda bez mouky

Rolády patří mezi velmi vděčné moučníky ať už ke kávě nebo na rodinnou oslavu. Jsou rychlé, chutné a krásně vypadají. Naplnit je můžete téměř čímkoliv vás napadne. Tato roláda je vhodná i pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou jíst mouku. Je neskutečně lehounká a není příliš sladká.

Hodnocení receptu je 4,9 (81×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

teodorka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 22 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby chladnutí

30 min (22 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 738 kJ /
1 849 kcal
Bílkoviny67,08 g
Tuky129,36 g
Vláknina11,00 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 676 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy98,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oddělíme žloutky od bílků. Krok 2: Žloutky vyšleháme s cukrem a do vyšlehaných žloutků vmícháme přes síto 2 větší lžíce kakaa. Krok 3: Vyšleháme bílky do tuha a opatrně je vmícháme (zabalíme) do vyšlehaných žloutků. Krok 4: Směs nalijeme na plech s pečícím papírem, potřeným kouskem másla a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 8 minut (elektrická, horní a spodní ohřev). Krok 5: Po vytažení na piškot položíme suchou čistou utěrku a ihned překlopíme na druhý plech. Tudíž pod roládou je teď utěrka a nahoře papír. Krok 6: Počkáme 5-10 minut a papír odlepíme. Roládu srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout. Krok 7: Až roláda vychladne, vyšleháme 40% šlehačku do tuha. Krok 8: Rozmotáme roládu, potřeme šlehačkou a opět zamotáme. Do šlehačky můžeme podélně vložit celý banán nebo vmíchat nakrájené jahody. Krok 9: Hotovou roládu dáme chladit do ledničky na jednu až dvě hodiny.

TIP: Moučník s sebou do krabičky? Poradíme vám, jak na to

Zveřejněno 12. 2. 2011

Poznámka autorky teodorka

Lehoučká, bezlepková roláda. Do šlehačky jde vmíchat banán, jahody a postupně obměňovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačková roláda bez mouky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnxy

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačková roláda bez mouky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnxy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (68)

Je to super recept , když mám na roládu chuť, tak jedině tuhle , ale místo smetáky 40% , když nemám , tak dávám 31% a plus ztužovač a dochutím to trochu cukrem a je to mňamka 😍

Nejsem ani celiak, ani žádný Josef Maršálek, tento recept mi vyskočil po zadání ingrediencí "šlehačka+kakao" a povedl se na první dobrou, ani jednou jsem se přitom nerozčílil :) Nemám rád ovoce v dortech, takže jsem zůstal jen u šlehačky a na to, že tam pak jsou jen vejce a cukr, tj. žádný tuk, ani mouka...klobouk dolů, je to více než jedlé :-K Pokyny jsem nečetl, jen napodoboval video! :yes:

Skvělá chutná lehká roláda

Perfektní recept

svetlana.velanova@seznam.cz: Myslím, že nezdrcl. ;-) Nezapomeňte, že roláda neobsahuje mouku, není tak krásně nadýchaná, jako jsme zvyklí u ppiškotového těsta - tudíž můžete mít pocit, že se těsto srazilo

Tak jsem včera pekla roládu. Když se upekla, vypadala pěkně. Potom jsem ji obrátila a zjistila jsem, že spodek rolády se asi zdrcl. Nevím, čím by to mohlo být.

danvitka: I když pečete roládu na papíru, potřete ho máslem - rozehřátým nebo alespoň kouskem tuhého. A taky bych se přimluvala za pískový cukr do těsta. ;-)

Z toho papíru to fakt moc nešlo, ale nakonec super, moje první roláda a hned úžasná. Do šlehačky jsem ještě přidala kokos. :yes:

Špatná rolada... spadla smrskla se ani nejde odlepit

Orion1: aby šel papír dobře sloupnout, upečený plát čehokoliv- třeba piškotu- položíme na čistou utěrku a pečící papír potřeme mokrým hadříkem. Necháme chvilku působit a pak jde papír z pečiva velmi lehce sloupnout.

Zobrazit starší odpověď

Jak velký plech prosim?

Orion1: ten velký do klasické trouby. Nejsem doma tak nemůžu změřit. Doufám že se povede :)

včera som túto roládu piekla. Dala sa jesť, ale bohviečo to nebolo :(:no:

Jana:
No, já zde přílišnou chválou moc často nehýřím, že:-8 ale tato dobrota u nás patří k těm nejdobrovatějším :yes:

Dělám jí již několik let. U nás jí říkame "Vánek". Samozřejmě tmavost těsta záleží na kvalitě kakaa. Nejlepší je asi pravé holandské Van Houten. Je dražší, ale kvalita. Dělala jsem to také tak, že jsem potřela alobal olejem a vysypala moukou, nalila těsto. Po upečení horké srolovala i s alobalem. Po částečném vychladnutí šla pěkně dolů z alobalu.:-)

tento moučník občas dělám, jen mu říkáme kapucínská roláda. Vzhledem k tomu, že pubescenti by sežrali každý jednu a vážně mě to už nebaví, dělám něco podobného s názvem Dort Pavlovova. Ušlehám 6 bílků, pak po trochách za stálého šlehání přidávám 6 žloutků a 300 g cukru krupice, Pak přidám 3 pol. lžíce prosátého kakaa, rozbiju nebo nastrouhám 1/2 tabulky hoř. čokolády Na pečící papír naleju, bez jakýchkoliv úprav nebo roztírání strčím do trouby vyhřáté na 180 st. Po 5 min stáhnu na 150 st. Peču asi 1 hod. Dort popraská a tak to má být. Hotové potřu šlehačkou a posypu malinami a strouhanou čokoládou.

chci se zeptap jesli jde použít jako kakao i granko :-?

Erika Mlátečková 6. 10. 2016 14:44
Ahojky,ja tento recept využívam a chválim.Miesto cukru som pridala tekuté sladidlo a pre diabetika je to lahůdka .Upiekla som 5 plátov a na každý plát šľahačku podľa receptu,na vrch so dokúpila jedlý obrázok a torta bola ako lusk.A tie detské šťastné očka sa nedajú opísať ,bola radosť že má tortu.
<3:-)

Tématické fráze:
roláda bez mouky, šlehačková roláda, bezlepkova rolada se slehackou, rolada se slehackou, šlehačková roláda recept, čokoládová roláda bez mouky, kakaová roláda se šlehačkou, recept na roládu bez mouky, bezlepková roláda bez mouky, beze roláda bez mouky, roláda šlehačková, roláda vánek se šlehačkou, kakaová roláda bez mouky, bezlepková roláda, roláda bez mouky video, rolády bez mouky, beze roláda, recept na šlehačkovou roládu, rolada ze šlehačky, recept roláda bez mouky

Suroviny:
vejce, cukr krupice, kakao, smetana ke šlehání, banán, máslo

Přidat fotografie receptu