Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb, který není asi tak, jak by měl být

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda 2

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 832 kJ /
2 828 kcal
Bílkoviny91,78 g
Tuky59,27 g
Vláknina56,34 g
Cholesterol 261 mg
Sodík 5,26 g
Sůl12,23 g
Sacharidy453,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto je umíchané a nakynuté v pekárně. Pak jsem ho vytáhla, utvořila 2 bochníky, dala na plech, shora nastřihla nůžkami a nechala ještě asi 25 minut kynout. Krok 2: Potřela vodou se solí a plech strčila do vyhřáté trouby péct asi na 180°C, pak jsem snížila na 170°C. Pekla jsem asi 0,5 hodiny. Při pečení jsem potírala vodou se solí.

Zveřejněno 17. 2. 2011

Poznámka autora majda 2

Doufám,že se nebudete zlobit, že dávám recept, o kterém si myslím, že není tak, jak by měl být, jsou to vlastně TOP recepty, ale je to o jídle a vždycky se všechno nepovede, a tak jsem dospěla k tomu, že se dá prodiskutovat i takové.

Chuťově je ten můj chléb dobrý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb, který není asi tak, jak by měl být

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JPGJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb, který není asi tak, jak by měl být

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JPGJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Vyskúšala som tento chlieb, presne podľa receptu. Foto prikladám. Nie je to chuťovo zlé, ale nie chlebíkové. Skôr to pripomína slaný koláč, tam by sa to cesto aj hodilo. Je tam príliš veľa droždia, bochník sa rozišiel. Ani ten žĺtok by tam nebolo treba. Ak budete robiť, netreba počítať s tým, že to bude klasický chlieb. :-K

Nevypadá špatně, nejspíš chtěl jen víc prohníst.

Nejsou uvedená množství použité mouky, ale lepivá je mouka žitná a žitný chleba je dobré nechat uležet, ale na to jsi už sama přišla že když se odleží tak je lepší a není pak už tak lepivý... experimentovat se musí! :-K

A mi se teda moc líbí!! :yes:

Dnes je tento chléb měkký,vláčný,není to taká hrůza,jak jsem si myslela,že to nebude k jídlu druhý den,jen asi nejsem zvyklá z té celozrnné mouky.Mám dobrý recept na chléb,kde se přidává jen malé množství celozrnné mouky a ovesné vločky ve stejném poměru,jinak mouka hladká,až jej budu péct,dám recept tady.Jinak těsto bylo nakynuté opravdu dobře,plná nádoba v pekárně,pak ještě nakynuly bochníky než šly do trouby.Děkuji za vaše příspěvky!:-)

Nedávno jsem udělala podobnou zkušenost - větší podíl celozrnné mouky + zaděláno podmáslím = chléb málo vykynutý a na pohled "podivný":-O:-D. Došla jsem k názoru, že pokud je v těstě více celozrnné mouky, je lépe ho zadělat vodou, to se mi chléb vždycky povedl.:-)

ja jsem zrovna vcera mela episodu s chlebem. Tezko kynul a po upeceny byl chutove skvely, ale strasne tezky (vellikost dalamanku a asi pul kila:-O). Myslim ze je to tim, ze jsem testo poradne nehnetla, podle receptu se melo hnetnout az 15 minut. Delala jsem z 500g mouky, smichala jsem hladkou s celozrnnou chlebovou psenicnou 50/50. Pekla jsem nejdriv na 230 stupnu, pak snizit na 180 - 170. Kurka je vynikajici, tak asi ten hutnej stred vydlabu a opecu s cesnekem

Tak já nevím, jestli jsem ta pravá, abych se k tomu mohla vyjadřovat, neb nejsem odborník...ale možná je lepší jakýkoliv domácí chleba, než ten, co kupuju v Globusu. Přitom chléb z Globusu mi opravdu chutná, nematlá se. Je balený...dlouho vydrží, přesto mám pocit, že se tam přidávají látky, které nemusí být nejzdravější. Ale mohu se mýlit.

Moje zkušenost je taková: Když bych nechal chléb i nakynout v domácí pekárně, tak už bych ho rozhodně nikdy nevyndával, ale nechal ho v pekárně i upéct!!! Pekárna je nastavená programem tak, že je chléb už dokynutý, to znamená připravený k sázení do pece. Další manipulací se mu jen uškodí, uniknou z něj kypřící plyny a navíc aktivita kvasinek je nejvyšší a dalším kynutím - kvašením se jen vyčerpávají a tím jich rapidně ubývá - umírají a tím ubývá i kvasných plynů.
Navíc celozrnná mouka znamená, že je semleto celé zrno včetně obalových částí obilky. To znamená včetně vitamínů a minerálních látek obsažených v obalové části. Ty pak podporují vitalitu kvasinek a urychlují proces fermentace - těsto rychleji kyne, proto je potřeba dobu kynutí naopak zkrátit.
http://miric.unas.cz

Polohrubé mouky mám dost,jenom jsem si myslela,že ta se do chléba nedává,proto jsem dala celozrnnou,když nebyla hladká a teď vidím,že i z té se dá.Jinak chléb byl křupavý,dnes je měkký odvlhlý.

Chleba vypadá pěkně ,hlavně když chutná,:yes:Dělám chleba v pekárně,dávám250g žitné, 250g polohrubé,320ml piva,1lžičku sušených kvasnic,1lžičku cukru,1lžíci octa ,přidám 1 lžíci kmínu.Kdo chce může slunečnicová semínka nebo jiné.Pustim program 2,nastavím na 1000g hmotnost,a 3 stupeň kurky,mám obyč pekárnu z lídlu.

Těžko soudit podle fotek. Delší kynutí i pečení (jak zde již bylo zmíněno) by určitě nebylo na škodu. Možná skutečně chleba jen nebyl dost upečený. Použilas jen žitnou mouku, nebo i pšeničnou? Žitná mouka poměrně špatně kyne a čistě žitné chleby se pečou ve formách, protože těsto neudrží bochníkovou formu, je řídké oproti pšeničným. Proto se často s pšeničnou moukou míchá a i proto tě mohlo přimět k dalšímu přisypávání mouky - pak je těsto hutné a potřebuje ještě dýl kynout. Zkus to příště nechat řidší a šoupnout do formy. Hodně štěstí!:-K

Majdo,určitě do toho zadělávání a pečení časem vběhneš;-):yes:

Chléb na pohled vypadá dobře,dokonce i chutná dobře,jen ten střed si myslím,že není ten ,,pravý ořechový''.No a teď nevím,jestli třeba to nedělá ta celozrnná mouka a pak i to těsto se mi zdálo pořád také lepivé,tak jsem stále přisýpavala.Už asi nebudu nikdy z té celozrnné péct.Měla jsem velkou chuť na chléb od tebe Aničko,vypadal moc dobře,jen ta mouka mě zklamala.Tak někdy příště upeču přesně podle návodu.

No, myslím, že tohle by se hodilo spíš do diskuze, než dávat recept, který nefungoval úplně správně ;-)
Jinak k té mouce: určitě by poradila Cathleen, ta má tady asi nejvíc zkušeností, ale podle mne bylo té celozrnné mouky moc a těsto bylo příliš těžké. Nejlepší poměr podle mých zkušeností je: 1/4 - 1/3 celkového množství mouky dát celozrnnou a zbytek hladkou. Pak je výsledek optimální. Pokud je víc celozrnné mouky, těsto by mělo mnohem déle kynout, déle a zvolna se péct. Ale nejsem až takový expert, mohu se mýlit.

Majdi já zatím také tápu v pečení s celozrnnou moukou,žitnou a jim podobnýma:-Onejvíc se mi opravdu daří pečivo z hladké mouky:-*Ale určitě ti další příchozí,kteří mají zkušenosti rádi poradí.Já jsem si DP pořídila teprve nedávno,tak jsem vlastně ještě zajíc;-):-D

vypadá dobře:yes: když se daří tak se daří:-) a stou moukou vim o čem je řeč taky mi došla když jsem jí nejvíc potřeboval:-))

:-D:-DMusím dát první plusový bodík:-D:-D+1:yes:to by ani jinak nešlo;-):yes:
Majdi,náhodou na fotkách chleba vypadá moc hezky:-KMě dojít mouka,tak bych asi neměla odvahu improvizovat:-*Je to príma:yes::-))

Tématické fráze:
jak upéct chleba, recept na chleba v domácí pekárně, recept na chleba, peceni chleba v domaci pekarne, chléb štěstí, jak péct v domácí pekárně, recept chleba, jak upéct chleba v pekarne, jak péct chleba, recept na pečení chleba, pečení chleba, top recepty chléb připravený v pekárně, špatně upečený chléb, jak se pece chleba, pečení v domácí pekárně, domácí peká, jak upéct chléb, v cem pect chleba, jak upéct chleba v domácí pekárně, pečeme v domácí pekárně

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnná žitná, mouka žitná chlebová, žloutek, podmáslí, voda, sůl, cukr, ocet, olej, semínka lněná, kmín celý, škvarky, droždí

Přidat fotografie receptu