Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky

Šátečky plněné jablečnou nádivkou, s křupavou drobenkou na povrchu, nejsou pouze potěšením pro naše oči, ale také pro naše ústa. Jejich příprava je sice náročnější, ale dle velice podrobného návodu ji zvládnou i ti méně zkušenější.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

duckie duckie

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 65 min bez doby kynutí

100 min (35 min příprava + 65 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

12 větších šátečků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 853 kJ /
5 701 kcal
Bílkoviny111,24 g
Tuky150,04 g
Vláknina55,46 g
Cholesterol 441 mg
Sodík 845 mg
Sůl1,92 g
Sacharidy948,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme jablečnou nádivku: Oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici, podlijeme vodou a dusíme 40 minut na mírném ohni doměkka a odpaření tekutiny. Ke konci dušení přidáme vanilinový cukr a cukr krupici dle kyselosti jablek. Dáme vychladit. Krok 2: Mírně ohřejeme mléko (nesmí být příliš horké, jinak nám kvásek nevykyne). Do mléka zamícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut kvasit. Mezitím rozpustíme tuk. Krok 3: Do mísy prosejeme přes síto polohrubou mouku (mouka se proséváním prokypří a těsto je z ní lepší), přidáme cukr, vanilinový cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a nastrouháme trochu muškátového oříšku (asi 2 špetky). Krok 4: Pak do mísy přilijeme vykynutý kvásek a 6 lžic rozpuštěného tuku a zaděláme v těsto. Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu (já používám mísu Tupperware a v té je těsto za 1/2 hodinky vykynuté). Krok 5: Mezitím co nám kyne těsto, připravíme drobenku. V míse smícháme mouku s cukrem a rukama zapracujeme tuk tak, že ho drolíme mezi prsty s moukou a cukrem. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, lehce ho posypeme moukou a válečkem rozválíme na 1 cm tlustý obdélník. Při rozvalování podsypáváme moukou, aby se nám nelepilo. Rozválené těsto lehce posypeme moukou (aby jablková nádivka neprosákla do těsta) a rozřežeme na 12 čtverců. Krok 7: Na každý čtverec dáme doprostřed jablkovou nádivku a vždy dva protilehlé rohy koláče uprostřed spojíme. Krok 8: Koláče klademe na připravený plech, potřeme celé rozpuštěným tukem, posypeme 1 lžící drobenky a pokapeme pár kapkami rozpuštěného tuku. Krok 9: Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut při 150°C. Upečené koláče/šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zveřejněno 27. 2. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qVl2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qVl2

Komentáře (30)

Jsou výborné, neotvírají se při pečení, já je pomazala každý konec rozpuštěným máslem s rumem a zmáčkla k sobě. :-)

marty73: jedna kostka droždí ma 42 g.

Prosim,prosim....
dnes bych je chtela upeci ale bohuzel nevim kolik je 1 kostka drozdi
(u nas je po 25g)
Dekuji :-K:yes:

Jak to dělat, aby se při pečení neotevíraly?;-(

:-?Potírat raději tukem, né vajíčkem???

Tedy fakt zírám a vřele všem doporučuji. Včera jsem je pekla a jsou úžasné. Jen upozorňuji, že při rozdělení na 12 dílů jsou opravdu velké 11x11cm. Ale musím přiznat, že mi všechno vyšlo akorát. Nikde to nelezlo ani nechybělo, úplně akorát a díky nízkému počtu to bylo hned hotové. Děkuji moc za inspiraci.

Recept je skvělý, ostatně takový univerzální kynutý. Krásně se s ním pracuje a vždy (pokus není špatný kvásek) vykyne. Jablíčková náplň je skvělá, ještě jsem dělala náplň makovou s borůvkovou zavařeninou. Opravdu nebe v ústech podtržený drobenkou. Děkuji za recept, ukládám :-p

lemca: kdepak jako kupované! tyhle jsou prostě domácí a jsou vynikající!

duckie:vypadají jak kupované, chutnají taky tak?

stuska: používám Palmarin, je to to samý jako Hera, akorát je levnější ;-)

Tuk používáte jaký prosím?

Waluci: tak to jsem moc ráda, že se Ti těsto konečně povedlo :-) krásná fotka! děkuji moc :-)

Sodovka: děkuji za nádherný komentář :-) tak příště zkusím hřebíčky nelovit :-D jsem moc ráda že Ti chutná

Pajaja: děkuji za pěkné foto...skořicová drobenka je určitě moc dobrá ;-)

. . . a dovolila jsem si přidat fotečky. ;-)

Šátečky jsem spáchala, byly moc dobré, drobenku jsem měla skořicovou (ještě mi zbyla z Pražských koláčů), ale tím jsem nic nezkazila. Děkuji za recept :yes: :-K

Šátečky jsou vynikající!!! :yes: Udělala jsem 45 kousků z dvojnásobné dávky. Jsou fakt božské. Mají fantastickou chuť.:-p Muškátový oříšek a citrónová kůra těsto krásně provoní. I jablková nádivka je suprová.:-p Udělala jsem ji taky z dvojnásobné dávky a den dopředu. Hřebíčky z nádivky nemusíme vybírat. :-) Původně jsem je chtěla po uvaření vybrat, ale pak jsem na to zapomněla. Hřebíčky nejenom, že čtyřicetiminutovým vařením změkly, ale během pečení se rozpekly.:-)) Náplní jsem nešetřila. Je mňamózní !!!! :-p :-p :-p Duckie, dík za recept. :-K

Tématické fráze:
jablečné šátečky, recepty mimibazar, jablečná buchta s drobenkou, mimibazar, kynute jablecne satecky, jablečný šátečky, jablečný koláč s drobenkou, jablečná nádivka, jablečná nádivka do kolaču, minibazar vaření a pečení, jablečný šáteček, jablkove satecky, satecky, šátečky s jablky, mimibazar tupperware, kynuté šátečky s jablky, kynute satecky s drobenkou, oříšková nadivka, oříškové šatečky, jablečné recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, tuk, mléko, droždí čerstvé, cukr vanilinový, sůl, kůra citronová, ořech muškátový, jablko, koření hřebíček, skořice, voda, cukr, cukr krupice, mouka polohrubá, cukr, tuk, tuk

Přidat fotografie receptu