Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené plněné zelné listy

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nonya

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 659 kJ /
1 113 kcal
Bílkoviny114,17 g
Tuky18,59 g
Vláknina11,11 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 373 mg
Sůl1,04 g
Sacharidy118,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ryzu uvarime podla chute a dame na stranu. Na drobno nakrajanu cibulu , cesnak oprazime do sklovita na troche oleja pridame mlete maso pridame lyzicu oleja posypeme paprikou a rimskou rascou a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom ,oprazime -zatiahneme pri stalom miesani.Klobasu, ja som mal spanielske chorizo nakrajame na male kusky.Z cervenej fefronky vykrojime blanky a nakrajame na malicke kusky. Klobasu a feferonku pridame a chvilu podusime s masom. ( mne sa vzdy zdali tie co robievala mama take bez chuti , ja mam rad pikantnejsie tak fefronka nezaskodi ani kusok klobasy), aj ked je to moj prinos.Inac som si isty ze v daktorej miestnej variante su aj kobasy. Krok 2: Paradajkovy pretlak rozrobime v hrnceku teplej vody,pridame na drobno nakrajanu petrzlenovu vnat a na drobno nakrajany cerstvy kopor. Podusime cca 5 minut. Pridame predvarenu ryzu a ochutime sol, korenie a dame trochu vychladnut aby sa dalo so s plnkou pracovat. Krok 3: Ja som mal listy kupene ktore boli skor ako jemna kysla kapusta , ale som sa pytal u susedov ze sa to da velmi lahko urobit len obrat listy z kapusty( vyhodit vrchne) vykrojit tvrdsie casti z listov a trocha soli a octu a uvarit do makka . Tradicne sa sarma robi ako male rolky podobne velkosti dolmetes z vinnych listov ale na to treba mat cas a trpezlivost .Tak som si proces skratil. Na listy som kladol 2 lyzice plnky a zlozil najpr zo stran a potom zroloval. Krok 4: Tu uz som vobec nepostupoval podla receptu .Poukladal na vymastenu zapekaciu misku podlial vyvarom "postrasil" petrzlenovou vnatou ,a do vyhriatej rury na cca 45 minut.Servirovalo sa s dobrym chlebom , a ja som si pridal este kyslej smotany .

Zveřejněno 8. 3. 2011

Poznámka autora Nonya

Na sarmu si robi narok cely Balkan a stredomorie .Podla vsetkeho jej povod je z Turecka kde slovo “sarmak” je zabalovanie. Prisla mi pod ruku flasa na kyslo nalozenych kapustovych listov, takze vyrobim turecku verziu” Lahana sarma”. Lenze moji pomocnici sa na mna vykaslali tak som nerobil male rolky ako sa ma, ale nasu rychlejsiu pecenu verziu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené plněné zelné listy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gxQl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené plněné zelné listy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gxQl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Anežka Osvaldová 21. 11. 2016 16:30
U nas sa robí plnený kapustový (po česku zelný) list, tak ako tu v recepte, ale sa dá piect do pekáča s kyslou, ochutenou kapustou. Tiež je to paráda!!!

ywetuška 19. 11. 2016 17:58
Božské jídlo-v Polsku asi na prvním místě=golabki,ovšem podávají se s vařenými bramborami a jsou fakt moc dobré.:yes:

Hrabje.bas 10. 10. 2016 07:24
Než člověk dočte do konce, tak ho to přestane bavit.

Hrabje.bas: :-p To je Váš problém, že nerad čtete, recept je :yes:

Bodík jsem dala před x lety, ale dnes se tak dívám na recept a jdu na zkoušení, já jsem to jedla před 6 lety u p. sousedky, to bylo :yes:, ráda vyzkouším znovu a beru také níže uvedený komentář :-!

V Polsku jsou to golabki. Moc dobré, v restauraci jsem je jedla místo rajské s houbovou omáčkou a bylo to vynikající. Ještě dodám, že hlávka zelí se celá - tedy bez košťálu, vloží do velkého hrnce s vodou a listy se pomalu ovařují, já je postupně odebírám a pak teprve plníme směsí rýže s masem.

mag-da-lena: U nás na východe sú to golubky. to z tej poľštiny.;-)

Lída Romančáková 4. 12. 2015 19:53
Rodiče se narodily v Banátu-Svatá Helena a sármu maminka také vařila ,nakládali jsme celé hlávky do sudu se zelím,bylo to výborné,dnes ji vaříme -ochucené mleté maso +vařené kroupy,kyselé zelí,maminka také používala kroupy:-)

moc slozite ja tam davam misto klobasy skvarky a vypeceny bucek a kopr nedavala ani babicka ani maminka;-)

:-p+14:yes:Vypadají moc krásně:-K

Krásně vypadající recept!:yes:

Také je dělám s kapustovými listy a bez rýže s rajskou omáčkou.Je to mňamka.;-)

Nonya, zelné listy taky dělávám, i když s jiným kořením a máme je rádi. Naučil mě je už hodně dávno sestřenice manžel, je Rumun. Dávám ti zaslouženě 11.bod:yes:

:yes::yes:

:-p:yes:

Plněné zelné listy dělám a máme je moc rádi:-p Kdysi v šedesátých letech se daly koupit v konzervě pod názvem "golubci" a byly výborné. Prodávaly se i plněné vinné listy - též dobré. ;-) +8.bod :yes:

Miluju plněné listy. Spíš použiju kapustové, a nedávám rýži... Je to neskutečná mňamka...:-8

Tématické fráze:
plněné zelné listy, plněný zelný list, recepty plněné zelné listy, sekaná v zelném listu, sekana v zelnem liste, plněný zelný list recept, recept plněné zelné listy, zelné listy, golubci, plněné zelné listy sarma, golubci recept, recept na plněný zelný list, plněný zelný list zapečený, plněný kapustový list, zelné listy plněné mletým masem, plněné zelné listy rýží, plněné zelné rolky, plněny kapustny list, plněné kapustové listy, turecká sarma recept

Suroviny:
maso hovězí mleté, rýže, petrželka zelená, kopr, česnek, cibule, protlak rajčatový, paprika čerstvá červená, sůl, vývar, klobása uzená, chilli paprika čerstvá, olej olivový, listy zelné, ořech muškátový, římský kmín mletý, pepř

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu