Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Hledáte nenáročný a skvěle vypadající moučník na nedělní posezení s blízkými u dobré kávy? Zkuste jablkový koláč sester Tatinových s karamelovou pokrývkou a jablky na listovém těstě. Provoní celý dům a nedá se mu odolat.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 327 kJ /
2 707 kcal
Bílkoviny15,95 g
Tuky128,12 g
Vláknina26,40 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 166 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy359,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 2: Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec. Krok 3: Do hrnce nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat. Poté vmícháme po kouskách asi 30 g másla, promícháme a krátce provaříme. Krok 4: Máslový karamel vlijeme na dno pečicí formy. Krok 5: Na něj poklademe vedle sebe kousky jablek (první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru), stlačíme je k sobě a poklademe plátky zbylého másla. Krok 6: Listové těsto vyválíme do kruhu o velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy. Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 35-40 minut. Před vyklopením necháme koláč 5 minut odpočinout. Krok 8: Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor! Může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.

TIP: Francouzské piškotové madlenky

Zveřejněno 12. 3. 2011

Poznámka autorky isindy

Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.

Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.

Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.

Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V52O

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V52O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Dneska jsem ho pekla, jen z křehkého těsta a s hruškami. Musím říct, že hrušky a karamel jsou prostě božská kombinace. <3

Tak tuhle verzi si ukládám ;-) Zatím nejlepší,co jsem zkoušela. Přidávám foto i bod a určitě brzy zopakuji :yes:

Dobrý den, dneska jsem zkusila koláč a při vyndání koláče jsem zjistila, že se jablka vysypala.. Byla to starší jablka s větším podílem cukru pustila i dost šťávy. Nemohlo by to být ,že jsem dala větší nádobu na pečení a proto se s karamelem nespojila. Prosím o odpověď Jitka.

Jitka: Ahoj Jitko, taky se mi to stalo. Jakmile jsem kolac otocila, jablka nedrzela na miste. Po vychladnuti to bylo lepsi.
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..;-)

No, není těsto jako těsto, že:-p
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...

dobrá práce... bod za práci s popisem :yes:

Koláč je velmi jednoduchý a je to jeden z nejlepších co jsem kdy jedla. Jen snad malou úpravu bych doporučila, a to nedávat buď máslo žádné, nebo maximálně polovinu, jelikož je to pak zbytečně tučné.

Ještě jsem chtěla dodat, že nejlepší je sníst koláč ještě horký :-p:-p;-) (případně teplý :-))) . Studené to bylo také dobré ale horké je to vynikajicí :-)).

Lenulipet: děkuji moc za komentář i vyzkoušení :-)

Vyzkoušeno :yes: :-) . Poměry v receptu sedí :-) .Všem doporučuji ;-). Je to velká ňamka. Dělala jsem v dortové formě, ale zapoměla jsem tam dát pečící papír, tak mi karamelová šťáva vytékala spojem dna a boků :-O . Naštěstí jsem měla pod formou plech, tak jsem ji zachránila a po dopečení, jsem koláč touto šťávou trochu polila ;-) . Koláč nemá chybu :yes::yes::-p:-p . Je trochu více sladký (záleží také na sladkosti jablek)než jsem zvyklá, ale v kombinaci s těmi jablky je to velká dobrota. Recept si ukládám do oblíbených a budu dělat hodně často :-D:-D:yes:

děkuji všem, těší mě, že chutná i jinde :-):-K

Dělám skoro stejně, jen s tím rozdílem že dám jablka s karamelem zapéct, nechám trochu vystydnout a pak dám navrch listkové těsto a dám opět péct. Každopádně posílám bod:yes:

Koláč je opravdu výborný, děláme ho dost často.Prvně jsem ho ochutnala ve Francii a když jsem ho dělala doma tak mě nejvíc natrápilo udělat ty plátky jablek tak krásně jako to měli v pekařství, aby byl nejen dobrý, ale i krásný. Zjistila jsem že na to používají speciální loupačku s plátkovačem a navíc jsem jí sehnala i u nás. Jestli děláte tenhle koláč často, nebo jiný s jablky, koukněte na www.pecubageta.cz, mají tam tu loupačku a je perfektní.;-)

Koláč je opravdu skvělý;-), já ho peču trochu jinak, ne s listovým těstem, ale s vymíchaným těstíčkem, které se nalije na jablíčka, a je také výborný. Jinak Ti za tuto mňaminu dávám bodíčka:yes::-K

Vypadá to hodně dobře:-p

srettko, ty jsi teda rychlík :-O:-D:yes: jsem ráda, že chutnalo, je to opravdu moc dobrý koláček, trochu netypický pro českou kuchyni, ale jistě si své příznivce najde ;-)
díky ze fotečku :yes:

Tématické fráze:
tarte tatin, kolac tarte tatin, tarte tatin recept, tatin kolac, obrácený jablečný koláč s karamelem, koláč tatin, recept tarte tatin, tatin, tarte, obrácený koláč s karamelem, jablkový koláč s karamelem, tarte tatén, recept na tarte tatin, tarte tatin koláč, tarte tatin koláč, torte tatin, tart tatin, jablecny kolac s karamelem, francouzsky jablecny kolac s karamelem, recept na tarte

Suroviny:
těsto listové, jablko, cukr krystal, máslo

Přidat fotografie receptu