Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená vinná klobása v kynutém těstě

Znáte zapékance nebo také šoldry? Jde o zapečenou vinnou klobásu v kynutém těstě, jídlo, které se na Těšínsku podává jako tradiční na Bílou sobotu nebo o Velikonoční neděli, ale pochutnat si na něm můžete kdykoliv.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 6 kusů

6kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 068 kJ /
3 362 kcal
Bílkoviny98,90 g
Tuky70,08 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 393 mg
Sodík 215 mg
Sůl0,48 g
Sacharidy571,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku smícháme se solí, přidáme vlažné mléko s rozkvedlaným žloutkem, cukr, vlahé rozpuštěné máslo či Heru, rozdrobíme droždí a zaděláme těsto tuhé asi jako na rohlíky a housky. Kdo chce, může předem připravit klasický kvásek. Po zadělání necháme těsto vykynout. Krok 2: Těsto se dá velmi dobře zadělat i v domácí pekárně, kam jako první dáme tekuté ingredience, pak sypké, nahoru rozdrobíme droždí a zvolíme program Těsto. Tím, že je těsta hodně, před dokončením programu těsto vyjmeme, aby nám z nádoby "neuteklo". Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na díly, vytvoříme obdélníky, zabalíme do nich vinné klobásy, spoj dobře zmáčkneme a tímto spojem klademe na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení. Překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme už jen krátce kynout. Troubu včas rozpálíme na 180 °C. Krok 4: Povrch potřeme vlahým rozpuštěným máslem či Herou. Krok 5: Plech vložíme do trouby a pečeme zhruba 50 minut, tento čas je pouze orientační. V polovině pečení můžeme teplotu snížit na cca 170-175 °C. Je důležité, aby se klobásy dobře propekly, jelikož jsou ze syrového masa.

TIP: Vinná klobása na vánočním stole

Zveřejněno 6. 7. 2008

Poznámka autorky Merylas

U nás se tato klobása zapéká vždy na Velikonoce, někdy i na Vánoce a říkáme tomu zapékance. Znám taky název šoldry.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečená vinná klobása v kynutém těstě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NP2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečená vinná klobása v kynutém těstě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NP2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

katka: Vinné klobásy, takové hrubší jako jsou na fotu, se prodávají hlavně v období Velikonoc a Vánoc;-) Jinak mám taky problém, je sehnat. Klasické vinné, nekořeněné žádným výrazným kořením, které tam nepatří.:-)

mrzímě že už se nedělají takové poctivé klobásky ale jen ty tenké vinné klobásky jeto jak dlouhý párek a je to piplačka :-/

laros: U nás už jsou tyto zapečené klobásy na Velikonoce tradicí. A vylepšit něčím těsto....proč by ne. Já bych asi byla jen pro ten kmín, ale každý má své chutě;-):-K

do těsta dávám trochu drceného kmínu a špetku papriky - pak je to zvláště dobré na Velikonoce, pro dospělé. :-8

Kami, děkuji a jsem opravdu moc ráda, že se povedly a chutnaly. A taky děkuji za přání:-K

Dnes ráno jsem pekla, přesně podle receptu a jsou úžasné. U nás taky patří zapékané klobásy k vánočním tradicím. Díky za recept Merylas a hezké Vánoce.:-K:-8

Koukám jak :-O to neznám. No jo jiný kraj, jiný mrav. ;-)U nás máme klobásku rádi, ale toto bych taky mohla zkusit.

Velikonoce bez Zapékanců, to by u nás nešlo :-))

Někdy mám na nich těsta víc, někdy méně, prostě jak to vyjde :-)) Ale dělám jen z tohoto kynutého, je to už taková tradice.

Jsem zvyklá zapékat vinné klobásy do listového těsta (ovinout jako kremrole). S takovým množstvím těsta na klobáse bych asi doma neuspěla.:-(

Tématické fráze:
zapekane klobasy, těsto na zapékané klobásy, zapékaná klobása, šoldry, zapékance, zapekane klobasy v teste, vinná klobása v listovém těstě, klobasy v teste, testo na klobasy, klobasa v teste, velikonoční zapečené klobásy, velikonoční zapekaná klobasa, velikonoční zapékané klobásy, zapékané klobásy z kynutého těsta, těsto na šoldry, těsto na šoldry, recept na vinnou klobásu, zapečená bílá klobása v těstě, domaci klobasy videorecept, těsto na vinnou klobásu

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, máslo, žloutek, mléko, cukr, droždí čerstvé, klobása vinná, tuk

Přidat fotografie receptu