Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míšův tvarohovo-banánový dortík

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: kulatá forma průměr 26cm

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 211 kJ /
4 114 kcal
Bílkoviny132,24 g
Tuky197,36 g
Vláknina29,55 g
Cholesterol 1,64 g
Sodík 888 mg
Sůl2,06 g
Sacharidy417,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve našleháme tuhý sníh se špetkou soli, troubu předehřejeme na 180°C a nachystáme kulatou formu (v mém případě průměr 26cm) = při zavírání formy připevníme na dno pečící papír a boky můžeme mírně potřít. Krok 2: Žloutky s cukrem šleháme do světlé pěny, přimícháme olej, opět trochu zašleháme a nakonec střídavě po částech přidáváme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Krok 3: Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme na 180°C asi 15-20 minut. Krok 4: Vychladlý korpus v polovině rozřízneme (pokud použijete formu 20 cm, můžete rozříznout 2x = krému dáte menší vrstvu, ale vyjde i na dvojí rozříznutí; a rozříznutí používám rybářský vlasec).
Potřeme krémem rozříznutý plát, přikryjeme horním plátem a rovněž potřeme už slabší vrstvou. Krok 5: Dáme do ledničky ztuhnout asi 1-2 hodiny a potom dozdobíme čoko-polevou. Krok 6: Krém: Tvaroh zašleháme s cukrem, máslem, přidáme čerstvě rozmixované banány, rum a citronovou šťávu a zamícháme. Krok 7: Poleva: V misce, kterou máme ponořenou v horké vodě, rozpustíme a zamícháme čokoládu, tuk a olej. Polevu dáme vychladnout – nebojte se, zůstane pěkně tekutá. Vychladlou naléváme od poloviny dortu a roztíráme do stran. Dobře se s ní pracuje, jak je na dortu ve slabší vrstvě, ztuhne za chvilku. Pokud chcete přizdobit i bílou čokoládou – dělejte tak až na ztuhlou tmavou polevu.

Zveřejněno 26. 3. 2011

Poznámka autorky jahoda

Variace na Míša řezy, ale chuťově trochu jiné, protože nejvýraznější jsou právě přidané banány.

Lze přidat do krému i kokos.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Míšův tvarohovo-banánový dortík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AQgl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Míšův tvarohovo-banánový dortík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AQgl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (56)

:-K:-K:-K

Tak jsem dort také zkoušela. Nejhůř mi dopadl korpus. Četla jsem z diskuze, že se někomu srazil, takže jsem si dala pořádně záležet. A jak to dopadlo? Po 20 minutách vytáhnu krásně nadýchaný korpus z trouby a chladím na sporáku (nechtěla jsem těstu udělat teplotní šok) a když jsem se vrátila a podívala se na korpus, korpus udělal puf! a změnil se na tak tenký plát, že nešel ani rozkrojit, takže tvaroh jsem dala na něj a pak přelila čokoládou. Chuťově dobrý, vzhledově to vypadalo, jako by to uplácalo pětileté dítě (a to si myslím, že i to by to zvládlo lépe, než já) :-)):yes: Ale získal úspěch ;-)

Robila som cez víkend a zmizla v priebehu jedného dňa :-p:yes: Korpus bol moc dobrý,šťavnatý,chcem ho použiť aj na tortu čo budem piecť priateľovi k narodeninám v sobotu :-8 a do krému som pridala ananás čo mi zostal z predošlého pečenia.Moc chválim :-K:-K:yes:

Renča: ano, formu jsem měla 26cm a jednou jsem prořízla. Řez není moc povedený, protože jsem to prořízla nožem a ne strunou.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,zda opravdu piškot vleze do formy o průměru 26 nebo ho dát do menší.Děkuji

jahoda: Děkuju moc za radu..nakonec jsem se ptala mamky, a dospěli jsme k závěru, že jsem to pekla málo (nevim proč, uplně jsem zapoměla propíchnout špejlí:/ ) no a pak jsem to rychle vyndala a jak to rychle zchladlo tak to splasklo:(, jinak se šleháním problém nemám, to se vždy povede, tak pro příště to nechat pomalu vychladnout z trouby. Až se povede, tak určitě napíšu :) Děkuji ještě jednou za rady :-K

MataR: to je pech, je mi to líto. Je to ale normální piškot, který, pokud je dobře upečený, nemůže klesnout!!!
Každá trouba peče jinak, to si musí každý bohužel ohlídat sám. Ale když zkusíš píchnout na konci pečení špejlí a po vytáhnutí na ní vidíš mokré těsto, není ještě upečený.
Mato, mouky je dost, piškot naskočí v pohodě i bez prášku do pečiva. Pokud se ale do piškotu přidává olej, či voda(mléko), tak se pro jistotu, aby piškot lépe naskočil, přidává i prášek do pečiva a ten to zaručeně jistí.
Nic si z toho, prosím, nedělej:yes: - já po létech pečení taky někdy nemám svůj den a dokáži upéct místo nadýchaného piškotu tvrdou placku:-//
Důležité je pořádně šlehat buď žloutky s cukrem, nebo celá vejce s cukrem do co nejtužší pěny - aby v těstě bylo hodně vzduchu a potom zašlehat ještě ten olej, vodu nebo mléko a nakonec zlehka jen vařečkou zamíchat mouku, příp. sníh (pokud se nešlehají celá vejce...)
Pokud dáváš na plech piškot pěkně nadýchaný, jako pěna, pomalu a trpělivě pečeš, musí to být OK.
Stává se ale, že někdo už, už chce, aby byl hotový, otvírá troubu zbytečně brzy, vyndá piškot, aby zkusil a potom se může piškot srazit, protože neupečený nesnáší změnu teploty!
Časem poznáš upečený piškot už podle vůně a že se boky odlepují od stěny formy..., když také prstem zmáčkneš nejlepe vždy uprostřed piškotu, tak jakoby "pruží", vrátí se zpět. Kdežto, když není upečený, zůstane prohlubeň.
Neztrácej naději a zkoušej a zkoušej, jen tak si budeš příště věřit a povede se;-):-K
Držím Ti palce:yes::yes:

Takto jsem to dělala, tak nevím:( možná jsem to tam měla nechat déle

MataR: nie nie....sneh vyslahat len s stipkou soli . do vyslahanych zltok postupne primiesat olej, muku, prasok, kakao. a ja az na uplny zaver sneh krajavymi rezmi zamiesam do zltkovej masy.

Jen nevím, jestli se ta mouka s tím sněhem měla šlehat, nebo zamíchat ?

Tak jsem dnes pekla a po vychladnutí mi splaskl, tak 2 cm vysoký :(( nevím, kde je chyba, ale zdálo se mi tam málo mouky nějak.

MataR: aha, ale nevadí, přikládám Ti z kakaa a másla, kterou také dělávám a mám ji moc ráda - déle teda tuhne, ale u krájení se neláme, zůstane spíš měkká.
Jïnak zde na Topkách si nějakou polevu časem také určitě vybereš.http://www.toprecepty.cz/recept/14154-cokoladova-z...

Jahoda: Jsem začátečník, polevu jsem ještě sama nedělala, tak nemám s tím zkušenosti. Zkusím teda tu čokoládu s tukem, nebo přidám olej a uvidíme, snad to vyjde nějak :-p Děkuji za radu:-K

MataR: čoko-polevu jakoukoli, jakou jsi zvyklá.
Já je nějak nepoužívám, protože jsem jednou koupila takovou hodně tuhou (jako čokoláda) a ta byla potom hodně tvrdá a neforemná při krájení. Pokud rozpustím jen čokoládu, rozhodně přidám oleje, nebo Ivu, zjemní a není potom jak "kámen";-):-K

Ahoj, opravdu krásný dort a piškot mám hrozně ráda, takže co nejdříve vyzkouším:-p Můžu polevu použít tu hotovou v tom sáčku, která se jen rozpustí?

Tématické fráze:
míša řezy s bananem, míša řezy hrníčkové, banánový dort s tvarohem, míšovy řezy, banánový dortík, banánové řezy s tvarohem, tvarohové řezy s banánem, banánové řezy hrníčkové, tvarohový dort s banánem, tvarohove řezy miša recept, banánovo tvarohové řezy, míšův řez, banánový moučník, hrníčkové míša řezy, tvarohovo bananove rezy, miša řezy tvarohem, banánový dort pro děti, hrníčkové řezy s banánem, tvarohovo banánový koláč, tvarohové míša řezy

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, olej, mouka polohrubá, kakao, prášek do pečiva, sůl, tvaroh, cukr moučkový, banán, máslo, rum, šťáva citronová, čokoláda hořká, tuk ztužený, olej

Přidat fotografie receptu