Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z černého rybízu

Z bobulí černého rybízu můžeme připravit sirup, po kterém s úlevou sáhneme v parných letních dnech. Sirup příjemně a osvěží a navíc dlouho vydrží, neboť postačí do vody přidat pouze malé množství.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie50 205 kJ /
12 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy3 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bobuľky čiernych ríbezlí varíme s umytými listami v 3 l vody 20 min. Krok 2: Precedíme cez látku, pridáme do šťavy cukor, kyselinu citrónovú a varíme 20 min. Krok 3: Horúcu šťavu zlejeme do fliaš, uzatvoríme a odložíme.

TIP: Sirupy - tipy na plnění lahví

Zveřejněno 7. 7. 2008

Poznámka autorky tejaja

Šťava sa pridáva v malom množstve do vody na pitie.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z černého rybízu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V1z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z černého rybízu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V1z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Doufám, že listy z černého bezu - nikoli z černého rybízu - nejsou překlep. Jelikož už se černý rybíz i černý bez(listy) vaří!:-?

Milenisko: :-O:-O:-O Tak ja sa ospravedlňujem, majú to byť listy čiernych ríbezlí. Neide o preklep, ale chyba vznikla pri prechode na nový dizajn topiek pred časom, kedy externistky prepisovali slovensky zadané suroviny na česky písané. Nie je to moja chyba, napriek tomu ma to veľmi mrzí. :-K

Zobrazit starší odpověď

Mám dotaz: kvetou jeřabiny - myslíte, že je možné udělat sirup i z jejich květů?
Děkuji za odpověď.
:-)

Hana: Já myslím, že kvalitnější určitě bude sirup z bobulek než z květů, počkala bych si na ně. I na netu, co jsem koukala, tak jsou šťávy z plodů, z květů jsem nenašla.

Zobrazit starší odpověď

Je zvláštní, že je stále kritizován jeden z těch málo lidí, kteří tady opravdu zkouší nové a občas i zvláštní recepty a zkušenosti pro ostatní popíše, což mi přijde velmi přínosné.

casino: Kto chce psa biť, palicu si nájde. Prajem vám vo vašom ironickom a urážlivom postoji voči ľuďom veľa úspechov. ;-)
Mimochodom, neviem, ako pre vás, ale pre mňa je oveľa prijateľnejší blbý recept ako blbý človek. ;-)

Ale dyť si vařte jak umíte…

tejaja:
Sama víte, že toto si ani neprskne, ale tý vaší sekundantce, co je tu za vařečku, to vysvětlovat nebudu
Přijde mi, že pomalu ztrácíte nadhled a glanc… už zde http://www.toprecepty.cz/recept/8010-nakladana-pap... jste byla poněkud nevrlá a tady teď, pokud byste chvilku počkala, tak jste mohla reagovat věcně na mé pokusničení a snad byste primitivně nesklouzla do osobní roviny. Z vaší poslední věty mám dojem, že si myslíte, že si naschvál vybírám vaše recepty. Mýlíte se. Vybírám k odzkoušení blbé (dle subjektivního názoru) recepty. Autoři jsou mi šumafuk…

1. Sirupu po uvaření podle rcp bylo 4,7 litru
2. Zkusmo jsem povařil zvlášť ve vodě jen listí; smrdělo to jako povařené kopřivy, ale v sirupu to cítit není
3. Jednu dávku jsem uvařil bez listí… Nepatrný rozdíl jsem poznal, ale jsem zvědav, zda to při ochutnávce pozná i mančaft
4. Pro mě je objevné to, jak málo černého rybízu (ať s listím, či bez listí) stačí k aromatizaci sirupu. Kdybych nevyzkoušel, neuvěřím… :yes:

cathleen:
No, je sezona zavařování..., zkuste si to. Mi vyšlo opravdu o 0,8 litru

tejaja::-D:-D:-D:yes::yes::yes:

casino: Var je odvtedy silnejší a slabší, odkedy sa plameň dá regulovať. Dajte to vrieť na úplne stiahnutý plyn a úplne najsilnejší a uvidíte ten rozdiel. Prajem príjemné upratovanie. :-D:-D:-D
Mimochodom, nechcete si liečiť mindráky iným spôsobom ? Vyskúšať neobvyklé kombinácie pri recepte, zvláštny recept, to áno, to rešpektujem,aj ja to robím. Ale vyberať si pravidelne na mušku nejaký recept a ...., to je už fakt choré. ;-)

casino: a vy neznáte pojem silnější nebo slabší var? :-O:-O:-O. Někdy to přece vaří tak, že to bublá, stříká všechno okolo (teda úklid této sladké směsi rozprskané z neuhlídaného hrnce mě ve snech děsí dodnes, ta lepkavost, binec, brrr:-D:-D) a nebo to můžete nechat jen jemně perlit, aby se prostě to vařilo jen lehounce a ne prudce.

casino: asi jsem to neobratně napsala - kilo rozpuštěného cukru v kapalině zvětší objem této kapaliny o 0,6 litru. :-)Tedy - mělo by, podle knihy o výrobě domácích nápojů (džusy, sirupy atd.)

cathleen:
Aha... Neééé.
Ale cosi mi říká, že je to fuk:-8
Tak počkám a znovu změřím.
Uvidíme:-)

casino: zcela rozpuštěný?

cathleen:
Jsem to právě změřil v odměrce :-) Je to 0,8 litru.

tejaja:
Ale no tááák...;-)
"Niekedy je var silnejší, niekedy slabší." :-O

Těch mnou uvedených téměř 6 litrů sirupu byl kvalifikovaný odhad... No, možná ne dost kvalifikovaný:-8:-))
Ověřím, kolik vody se při mírném varu odvaří opakovaným varem z odvaru, :-))

cathleen: To by tak sedelo. Varím 1 dávku v 5 l hrnci, po precedení to vrátim späť a dosypem cukor, a po dokončení je ten hrniec plný tak, že to má takých 4-4,5 l. Kedy sa ako vyvarí voda.:-) Niekedy je var silnejší, niekedy slabší. Plním do rôznych fliaš,nikdy som to presne neodmerala, koľko toho je. ;-)

tejaja: jestli ti to k něčemu bude, Teri, kdysi jsem v knize o domácích nápojích četla, že kilo cukru zvětší po rozpuštění ve vodě objem o 0,6 l ;-)

Tématické fráze:
černý rybízový recepty, šťáva z černého rybízu, černý rybízový sirup, sirup z rybízu, sirup z červeného rybízu, sirup z rybízu recept, šťáva z černého rybízu recept, cerný bez recepty, sirup z černého bezu, sirup z černého bezu za studena, sirup z bobuli černého bezu, šťáva z rybízu recept, recepty z rybizu, rybíz sirup, černý rybízový recepty sirupy, černý rybíz štava, černý rybíz marmeláda, černý rybízovy sirup recept, sirup z červeného rybízu recept, výroba sirupu z rybízu

Suroviny:
rybíz černý, rybíz černý, cukr, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu