Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec podle Nadi

Klasický kynutý sladký bochník, který voní po másle a citronu, posypeme mandlovými plátky a dozlatova upečeme. Péct ho můžeme nejen tradičně na Bílou sobotu, ale i mimo svátky jako výbornou sladkou snídani.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

NStefancinova

Snadný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 35 min

125 min (90 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 963 kJ /
3 337 kcal
Bílkoviny83,22 g
Tuky116,94 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 637 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy478,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, přidáme droždí a zamícháme. Zasypeme troškou hladké mouky a necháme v teple vzejít. Krok 2: Do mísy dáme mouku, sůl, rozehřáté vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, kvásek a zbytek mléka. Dobře vypracujeme tužší těsto. Pak přidáme rozinky a nasekané mandle a ještě propracujeme. Necháme vykynout alespoň 1-1,5 hodiny. Krok 3: Z vykynutého těsta uděláme bochánek, který položíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 15 minut nakynout. Pak bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a nůžkami uprostřed nastřihneme do křížku. Krok 4: V předehřáté troubě pečeme na 180 °C asi 35 minut.

TIP: Odpovědi na nejčastější dotazy o mazanci

Zveřejněno 31. 3. 2011

Poznámka autorky NStefancinova

Je dobré, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec podle Nadi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv9M

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec podle Nadi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv9M

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

wooddy:Tak nevím kdo udělal chybu? Je sice pravda že já peču z jednoho kila mouky dva mazance najednou. ASI JSEM MĚLA NAPSAT 500GRAMŮ A NE PADESÁT DEKA . Jinak nevím. Doufám že se přesto mazanec povedl.:-)

Tak přiznáme se trochu jsem měl strach z těsta:-) pořad bylo řídké a řídké:-( a to jsem poctivě odměřoval..nakonec aby těsto udrželo tvar nedělal jsem z 50 ale 100dkg ..talky jsem bál kynutí těsta z polohrubé mouky,,..na chleba mi kyne 45...no tak uvdíme ted jsem dal kynout tak snad se povede:-):yes: zatím voní těsto nádherně

Nádherný mazanec :yes:. Určitě ho zkusím. :-K

Jen ochutnat:yes::yes::yes:

:yes::yes:

ten je ale:-8:yes::yes:+1.......

Tématické fráze:
mazanec z kila mouky, mazanec z kvásku, bochánek absolonová, medový mazanec, mazanec, velikonoční mazanec top recepty, recepty od nadi, vaněk nejlepší mazanec recept, vanočka -moniky absolonové, domácí pekárna déka pečení mazance, recepty mazanec z kilo mouky, mazanec z 1 kila, mazanec recept, velikonoční mazanec recept hrnickovy, dita p mazanec, mazanec z hladké mouky, mazanec s kila, velikonoční mazanec podle vanka, mazanec z pul kila mouky, kremovy mazanec

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, cukr krupice, máslo, sůl, žloutek, citron, ořech muškátový, mléko, rozinky, mandle loupané, vejce

Přidat fotografie receptu