Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Půlroční koláčky

Půlroční koláčky pekly už naše babičky, dost možná i prababičky. Tradičně se pečou v mini verzi na svatební hostinu, ale můžete si je doma připravit s rodinou i jen tak na chuť. Těsto obsahuje droždí, přesto se nenechává kynout.

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 10 min

90 min (80 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 479 kJ /
3 461 kcal
Bílkoviny84,43 g
Tuky177,10 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 524 mg
Sodík 954 mg
Sůl2,28 g
Sacharidy373,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku v míse promícháme se solí a práškem do pečiva. Uděláme do ní důlek, do kterého nadrobíme droždí. Maličko ho pocukrujeme, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvásek vzejít. Krok 2: Pak přidáme vejce a na menší kousky nasekaný tuk. Trochu promícháme. Vyklopíme na stůl a rychle rukama zpracujeme. Pokud by bylo těsto tuhé, můžeme přidat trochu mléka. Krok 3: Odebíráme postupně kusy těsta a než ho zpracujeme, zbytek vždy uložíme do chladu. Těsto rozválíme a rádlem nebo nožem nakrájíme nejprve pruhy a pak čtverečky asi 6x6 cm. Na každý dáme trochu povidel nebo jakékoliv jiné nádivky a spojíme dobře protilehlé strany do šátečku. Krok 4: Ukládáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut dorůžova a pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Zveřejněno 2. 4. 2011

Poznámka autorky Hella

Je nutné pracovat rychle a těsto odkládat do chladu, protože rychle kyne a pak by se při pečení šátečky otevíraly.

Z toho důvodu také není dobré používat na zpracování těsta pekárnu.

Tyto koláčky velmi dlouho vydrží a jsou velmi křehké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Půlroční koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EZVY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Půlroční koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EZVY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

majkahra: ano syn jim říká půldenní:-D

Koláčky jsem upekla, jsou výborné. Nevím, jestli jsem někde udělala chybu, protože s těstem se mi moc dobře nepracovalo, druhá polovina těsta z ledničky se zpracovávala líp. Rozevřely se asi jen 4, tak jsem je snědla hned. Ale na chuti to nic nemění a dávám :-K bod, někam zmizel palec ?

:-) pěkný recept i dobrá rada :yes: pekli jsme je na svatbu před 20 lety ale bylo nás na to 6 tak se nám naštěstí nic podobného jako Terezce nestalo . ale super :yes::yes::-K

tejaja: :yes::yes::yes::-D velmi jsem se povavila :-K

Dělám je už dlouho, jsou opravdu rychlé a moc dobré.

Právě jsem je upekl, je to skvělá rychlovka. Jen příště dám do těsta rumovou tresť, nebo po upečení potřu máslem s rumem :-*

pandapopo: Váš komentář mažu. Pokud s něčím nesouhlasíte, dá se to napsat v klidu a slušně.

Zdravím vás děvčata i tebe Hello :-) Teď jsem našla tento recept, dala do oblíbených a hned i vytiskla, protože už teď se mi sbíhají sliny <3 a brzy musím upéct! Jen nerozumím tomu, proč je nazýváš "půlroční", když podle většiny komentářů nevydrží ani do druhého dne :-D:-D:-D Moc za tento recept děkuji :-K

Ilona Vrablíková 27. 8. 2017 12:42
tenhle týden je budu péct tak mi držte palce nejsem v pečení moc zběhlá tak uvidíme:-?:-?

Vyskusala som a su vyborne :yes::-)

Místo hladké mouky jsem dala polohrubou (myslím si že je těsto křehčí) dobře se s těstem pracuje! Už se těším na odpolední kávičku,koláčky jsou moc dobré a recept si ukládám!! Určitě je nepeču naposled!!!:yes:

Dnes jsem pekla.... zítra nebudou <3 jsou vynikající, děkuji za receptík :-K :yes:

Veľmi zlý názov koláča:-D ja by som ho nazvala "Otoč sa a sú fuč" :-) . Ale teraz už bez irónie, naozaj výborný recept a chutné koláčiky. Z dávky mi vyšlo asi 100 kúskov . Z cestom sa veľmi dobre pracuje, vôbec sa nelepí a keď si dám záležať na estetike a cesto si meriam na rovnaké štvorce tak koláčiky sú úhľadné. Ďakujem za skvelý recept :-K

Děkuji za recept, dnes jsem dělala poprvé takového druhu a povedlo se výborně - makové a jahodové, opravdu jsou vláčné a to hned po schladnutí...akorát na té vizuální stránce ještě musím zapracovat:)

tejaja: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D Hlavně, že to dobře dopadlo!

tejaja:to poznám...tieto potvory kysnú aj pod rukami, ako živé...:-D:-D:-D

Vynikajúce koláčiky :yes::yes::yes::-) Piekla som z 5 kg múky, bolo to treba na akciu :-) Urobila som to na 4x, prvú dávku z 2 kg, a bol to veeeľmi blbý nápad :-D Cesto napriek odloženiu do chladničky bolo rýchlejšie ako ja, kvasinky sa množili a množili...proste grupensex :-D:-D:-D Keď sa mi cesto nalepilo v chladničke na poličku nad ním, tak som sa nas...la a zapla chladničku na maximum. Ďalšie dávky som robila už len po 1 kg múky. Z kuchyne bol svinčík...cesto, vyvaľkať, naplniť, do rúry a ďalšie cesto a dookola. :-((:-(( Piekla som od 4 hod ráno do cca 8,30 hod, potom rýchlo zbaliť...taxikár bol prvý ochutnávač a chválil a chválil... Chválili aj tí, pre ktorých to bolo určené. Tak som nakoniec bola rada, že som to piekla, a ďakujem Helke za radu. Prisahám ale, že ma nikdy viac piecť také obrovské množstvo nenapadne, ani keby sa predomnou plazili.:-D:-D:-D
Dávam bod, škoda, že môžem dať len jeden. :-);-)

Tento recept už niekoľko rokov úspešne a často používam, robím z tohoto cesta okrem koláčikov aj záviny makové, orechové a majú obrovský úspech:-p ked cesto robím pomocou elektr.pomocníka je iné, lepšie je, ak cesto vypracujem ručne.

Chválim! :-K
Zase som siahla po tvojom recepte, urobila som malú zmenu, dala som 200 g masla a 50 g stuženého tuku, kdesi som čítala, že je dobrý do kysnutého cesta. Robila som klasické koláčky, dovnútra tvaroh a von povidla, na vrch posýpka. Do pondelka budú krásne uležané. Ochutnávka dopadla skvele!

Dnes jsem pekla z tohoto těsta koláč na plech a s jablky.Netroufla jsem si vzhledem ke své ,,šikovnosti" na drobné tvary..Koláč je vynikající..kde se na něj hrabou hraběnčiny řezy a běžně kynuté těsto..děkuji:-K:-K:-K:-K:-K
kdyby šlo podruhé bodovat,dala bych opět bod

Presne receptik, ktery jsem hledala.:-8 Ja miluju povidla:-p:-p:-p a tyhle kolacky me nezklamaly. Jsou dobre a krupavoucke - tedy prvni den, jake by byly zitra se nedozvim, protoze mizi rychlosti blesku:-O:-D:-D Takze bodik:yes:16:yes: a taky jedna fotka:-K

krásné jsou:yes::yes::yes:
proč "půlroční":-O:-O:-? u nás by nevydržely ani půl dne:-D:-D

jahoda:takto "nic moc" bych chtěla umět fotit :-K

Vyzkoušela jsem a jsou opravdu křehké a moc dobré. Jen jsem je potřela a to jsem nemusela, nečetla jsem řádně recept:-8 myslím, že tak chytly méně cukru.
Kynuté věci u nás moc neletí, ale toto těsto mi právě proto vyhovovalo. Žádná práce a koláče raz dva na stole:-)
Plnila jsem tvarohovou a ořechovou nádivkou s rybízem.
Díky za recept:-K:yes:13 a fotku, ale není nic moc.

Jiřička 8. 4. 2011 20:57
Znám a každý rok peču na posvícení. Jsou moc dobré, křehké a opravdu dlouho vydrží - pokud jejich dost. Všem doporučuji.

Těsto rozvaluju na 2 - 3 mm, musí se s ním pracovat rychle. Nejlepší je si uříznout s kus těsta, rukama ho nahrubo vytvarovat do obdélníku a pak rychle rozválet od středu k rohům. To, co se při vykrajování odkrojí tak dám rovnou do lednice, abych nemíchala studené a "nakynuté" těsto dohromady. Jako poslední "várku" zpracuji dohromady ty odřezky.

Hella, to cesto je potvora, kynie aj v chladničke! Polovicu som spracúvala, polovičku dala do chladničky, po vybratí som ho radšej ešte premiesila. Potom som radšej zrýchlila tempo a robila rohlíčky, mala som strach, že sa mi šátečky rozídu.
Foto prikladám. Ešte by som v recepte uvítala, na akú hrúbku to asi vaľkáš ty, ja som robila cca 3 mm.
Je to výborné, vďaka za dobrý recept! Šátečky som plnila tvarohom, rohlíky lekvárom - povidla. :yes:

:-K:-Kkrása...ukládám a musím vyzkoušet:yes::yes:

AniCiz: tou trvanlivostí se myslí to, že si je můžeš připravit dopředu, třeba na nějakou oslavu, ušetříš čas a po rozbalení jsou pořád jako čerstvé;-):-)

Nádhera!Jsou jak přes kopirák:-D:yes:

:yes::-*:-K..jen nevěřím poznámce o trvanlivosti..to tak možná při X násobné dávce..:-))

:-p:yes:

Hello, krásné koláčky, ukládám a ráda vyzkouším :yes::yes:

luxusní:yes:

já neznám, ale vypadají pěkně, takže si recept ukládám;-)+:yes:

Jsou opravdu výborné.:yes: :-p Recept je mnoho let ověřený a osvědčený.:-) Když se přidá i prášek do pečiva, koláčky jsou potom takové pórovité, nalistované, křehké.:yes: Ale úspěch je zaručen pouze, když je těsto studené a nestačí vykynout.;-) Jak píše autorka, rychle pracovat a šup do trouby. Anebo zpracovávat těsto postupně, při velké hroudě uchovat v lednici- vykynuté těsto ztrácí tu původní výjimečnost. +2 :-)) :yes:

Znám a občas dělám, dávám rovnou bodík, jsou moc dobré :-p:yes:

Ode mě letí bodík, protože znám a dělám, recept mám po mé mamince.

Tématické fráze:
koláčky s práškem do pečiva, jak uchovat koláče, půlroční svatební koláčky, puroční kolače, rychlé koláčky, půlroční šátečky, koláčky z prášku do pečiva, koláče které dlouho vydrží, koláčky které dlouho vydrží, jak uchovat svatební koláčky, nekynuté koláčky, koláčky které vydrží, jak dlouho vydrží svatební koláčky, křehké svatební koláčky, svatebni kolacky pulrocni, trvanlivost svatebních koláčků, jak uchovat kynuté těsto, jak uchovat koláčky, pulrocni testo, jak uchovat svatební koláče

Suroviny:
mouka hladká, tuk, droždí, kypřící prášek, vejce, cukr, sůl, mléko, povidla švestková, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu