Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Živáňská pečeně

Živáňská pečeně má původ ve slovenské kuchyni a má spoustu variant. Klasická příprava kombinuje vepřové, jehněčí a hovězí maso, které se pomalu rožní na jehle. Ne každý si však může tuto přípravu dovolit, proto si připravíme levnější, vepřovou verzi, v troubě.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lopusek

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 55 min

85 min (30 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 101 kJ /
4 326 kcal
Bílkoviny145,16 g
Tuky312,14 g
Vláknina37,20 g
Cholesterol 445 mg
Sodík 5,95 g
Sůl14,50 g
Sacharidy217,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Solit nemusíme, slanina a i některé další ingredience jsou už slané. Ale kdo chce, může velmi lehce osolit a promíchat. Krok 2: Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.
Slaninu nakrájíme na malé nudličky.
Klobásy podélně přepůlíme a nakrájíme na plátky.
Cibule nakrájíme na kolečka.
Papriku očistíme a taktéž nakrájíme. Krok 3: Pekáček potřeme olejem a naskládáme připravené brambory. Krok 4: Brambory v pekáčku posypeme nakrájenou slaninou a na ni urovnáme plátky masa. Krok 5: Na maso rozložíme nakrájené klobásy, papriku a nakonec obě cibule. Krok 6: Vše mírně podlijeme vodou, pekáček přiklopíme a nebo překryjeme alobalem. Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě cca 185-190 °C do doby, dokud není maso měkké. V druhé polovině pečení ale pekáček odklopíme.

TIP: Varné typy brambor - jaké použít?

Zveřejněno 6. 4. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Živáňská pečeně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vYM0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Živáňská pečeně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vYM0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí i když ji znám jinak ale o tom to přece je, aby si každý uvařil co a jak rád,:-K

Přidala jsem paprikový lusk pokrájený na nudličky, plátky masa jsem potřela hořčicí,trochu mleté uzené papriky a na brambory trochu drceného kmínu. Výborné jídlo,děkuji za inspiraci.<3

Výborné, jen místo slaniny a klobásy jsem dala anglickou slaninu:yes:

Dašek Jaromír 29. 11. 2017 21:05
Vzpomínka na maminčinu živaňskou. Silnější alobal, z lehka pokapat olejem, položit sirové brambory na plátky a prokládat - klobásou,uzeným, pleckem, paprikou, cibulí/hodně/, může být i na kolečka rajče. Po půl hodině pečení otočit a další půl hodinu péct. Ty chutě ingrediencí se úžasně propojí a je to boží. Samozřejmostí je solit a kořenit dle toho co každý rád. Zkuste a dejte vědět. Dobrou chuť

V ingriedienciach chýbajú zemiaky

Žíváňskou nikdy nepřipravuje na pánvičce, vždy v alobalu. Připravujeme z trojího druhu masa, dle chuti. Den před přípravou necháme naložit v oleji, pepři a pálivé paprice. Druhý den maso napícháváme na špejli, střídavě druhy masa, cibuli, slaninu, brambor, osolíme a vložíme na otáčivý gril, kde opékáme dle velikosti masa, pečeme 1-1 1/2 hod. Nejlépe je to připravené na otevřeném ohni, nejdřív zabalené v alobalu a pak bez alobalu. Šťávu z alobalu ponecháme na polévání. Velice chutné ke společnému posezení, příloha i chleba a okurek.<3

Původní a pravá živánská byla něco dost jiného. Na rožeň se napíchalo střídavě hovězí, skopové a vepřové maso, (případně se mohla přidat i ta klobása). Vše se dokonale okořenilo a potom zabalilo do pergamenového papíru. Potom se to až několik hodin opatrně peklo na ohni. A k tomu žitný chléb. Pochoutka.)

Se vzpomínkou na moji maminku a její "živáňskou". Co si pamatuji, dělala ji jenom o našich dětských prázdninách a tím pádem její dovolené.Silnější alobal se vymaže z lehka olejem, naklade se plátky brambor,klobásy,kostiček/kuřecí,plecko/ masa a různé zeleniny v podobě papriky, rajčat a prokládám na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky česnekem. Mám rád ostré, přidávám chili papričky, posypat grilovacím kořením a zabalit do psaníčka, aby pokud možno šťávička nevytekla. Peču na kameni, maminka používala troubu, po hodině otočím aby se vše promíchalo. Pro mne, úžesná mňamka. Přeji dobrou chuť

:-D

Ja poznám živánsku tiež trochu inak,podľa rodinného receptu.Rozdiel je v tom,že sa nepečie so zemiakmi a mäso sa marinuje v horčici,oleji a korení.Inak je to bašta:-p:yes::yes:

Znám živáňskou úplně jinak;-). Vlastně jako špíz. Tohle je taky moc zajímavé. Dnes jsem se dozvěděla z časopisu, že živáňská je slovenské jídlo:-p

Taky dělám.:-p Klobásky ale krájím na menší kousky a kraje nakrojím = jako když opékáme buřty. Nakrojená část klobásek se během pečení krásně rozevře a na talíři to vypadá velice pěkně.:yes: Pak k bramborám kromě cibule, klobásky a malých kousků masa, přidávám ještě na širší proužky nakrájené papriky.:-p Všechno ale smíchám dohromady a nasypu na plech s vyšším okrajem. Pokropím olejem, osolím, opepřím, posypu grilovacím kořením a peču do zlatavé barvy. Během pečení několikrát směs na pekáčku promíchám. Brambor dávám tolik, kolik masa. :-)) V opačném případě to není živáňka, ale zapečené brambory.

Živáň je super, praktikujeme v alobalu na grilu ;-);-);-)

Ty sa niekam ponáhľaš...

Proboha už přestaňte, sypete to sem jak o život a přitom to tu vesměs všechno je i s fotkama.

Tématické fráze:
živáňská pečeně, živáňská, živanska vepřova pečeně, živáňská pečeně recept, živanská recept, živáňská pečeně v alobalu, živáňská v alobalu, živáňská pečeně v troubě, živanska na grilu, živánská pečeně na plechu, živáňská pečeně na grilu, živáňská na plechu, recept na živáňskou, živáňská v alobalu na grilu, vepřové maso živánská recept, pravá živánská, recept živánska, živáňská pečeně na pekáči, recept zivanska pecene, živáňská pečeně z trouby

Suroviny:
kýta vepřová, cibule, klobása, slanina uzená, brambory, paprika čerstvá červená, sůl, pepř mletý, olej

Přidat fotografie receptu