Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté zapečené žampiony

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 064 kJ /
732 kcal
Bílkoviny26,75 g
Tuky57,91 g
Vláknina9,45 g
Cholesterol 95 mg
Sodík 1,98 g
Sůl4,95 g
Sacharidy23,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vnitřek žampionů i s nožkama ostřejší kávovou lžičkou vydlabeme-viz foto. Nadrobno pokrájíme a vydlabané žampiony sloupneme. Krok 2: Slaninu a 1 cibuli nadrobno nakrájíme, na 1 polévkové lžíci oleje v kastrůlku orestujeme, přidáme pokrájené vnitřky a nožky žampionů, podle chuti osolíme, opepřím. Krok 3: Necháme 10 minut pod pokličkou za občasného zamíchání podusit. Nepodléváme. Krok 4: Pak pokličku odstraníme, pokud ještě zbyla voda, kterou suroviny pustily, necháme hořák zapnutý a za stálého míchání tekutinu vydusíme - odpaříme. Krok 5: Odstavíme, necháme směs vystydnout a pak přimícháme najemno nastrouhaný sýr, nasekané zelené bylinky a plníme do připravených žampionových kloboučků - na 1 klobouček 1 hodně vrchovatá kávová lžička připravené směsi. Krok 6: Zapneme si troubu a necháme běžet na nejvyšší výkon. V malém hrnku v 1 dcl vody necháme rozvařit 1/2 kostky zeleninového bujonu a zatím dáme bokem. Krok 7: Rajče nařízneme do kříže, vložíme do menší misky nebo hrníčku, zalijeme vařící vodou. Krok 8: Po minutě ochladíme, slupku sloupneme -viz. foto, rajče a cibuli nadrobno nakrájíme. Krok 9: Dáme do zapékací nádoby, přidáme 1 polévkovou lžíci oleje, celý kmín, zalijeme rozvařeným bujonem, promícháme. Krok 10: Na to vše poklademe naplněné kloboučky žampionů. Na každý klobouček dáme kousek másla, nádobu přikryjeme víkem nebo alobalem, vložíme do předehřáté trouby a na 3/4 výkon pečeme 15 minut. Krok 11: Pak víko (alobal) odstraníme, teplotu snížíme na 1/2 výkon trouby, kloboučky přelijeme vypečenou šťávou, přilijeme trošku horké vody tak do jednoho deci (záleží, kolik chceme mít šťávy), necháme odkryté ještě 10 minut dopéct a můžeme podávat. Žampiony, bujon, cibulka a rajče vytvoří chutnou šťávu, kterou přelijeme podávanou přílohu. Hodí se ale také jen bagetka nebo jiné bílé pečivo.

Zveřejněno 7. 4. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Plněných žampionů je zde velké množství, ale bez vajíčka a se šťávou ne, tak jsem si dovolila tuto mou verzi, která nám chutnala, přidat. Pokud bude chutnat i Vám, budu ráda:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnaté zapečené žampiony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PMkW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnaté zapečené žampiony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PMkW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Varilamyskakasicku,Šavlinko-děkuji:-K
Šavlinko,také plním nivou a vyškvařenou anglickou:-pje to moc dobré:-*ale tentokrát bylo v ledničce surovin opravdu málo:-))Luba koupil v akci v Tescu žampiony za 50,-kč/kg a neměla jsem ani ty vajíčka na obalení:-OJsem ostuda kuchyně,ale teď,co marodím,tak ani pořádně nemám přehled,co v kuchyni chybí:-//Ale už se polepším;-):-D

Aničko mňam já je plním nivou;-)a také moc dobré;-)

:-K:-K:-K:yes::yes:

:-)Moc jste mě všichni potěšili svými milými komentáři i udělenými bodíky:-*Děkuji Vám:-K:-K:-K

Mňááám :-p:yes:

Aničko:-K, opět velmi inspirativní recept, žampiony takto zapečené jsou zase něco úplně jiného než s vejcem a sýrem.Fotopostup a popis je (jako obvykle) na jedničku s hvězdičkou.

:-p:-p:-p:-)):-)):-)):yes::yes::yes::-K

Aničko, zaručená dobrota, samé dobré ingredience a tak si zajisté zaslouží 5.bod:yes:

Perfektni, zampiony muzeme 100x jinak....:yes::yes::yes:.

:yes::yes::-p

Vše ze žampionů máme rádi :-p, určitě zkusím i toto :yes: +4.bodík :yes:

mne by chutnalo určite...

Krasna fotka, skvele zdokumentovany postup pripravy, proste 3. bodik ode me je automaticky udelen. :yes::-K

Rebi děkuji:-K:-K

krásný fotopostup:yes::yes::yes: dobrota:-p:-p:-8:-K:yes:

:-))Špagetko,tak jedině zkus to rajče;-):-DDietní,zdravé a bez slupky na noc neuškodí:-*:-))

Ani, jasně - tohle ano, jenže jsi mi v 21 hodin rozbouřila nějaké ty chuťové tý buňky nebo co na jazyku, no a co já s tím teď, že jo :-D:-D:-D;-):-K

:-D:-DŠpagííí:-*to je dietní;-)a nezdá se,ale je to taky dost syté:-)dala jsem 2 kousky a byla jsem plná:-8Díky:-K

že já sem lezu, Ani - budeš mít mou linii nelinii na svědomí! :-/:-D:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
zapečené plněné žampionové kloboučky, dietní recepty ze žampionů, zdravé recepty ze žampionů, dietní žampiony, zdravé recepty se žampiony, žampiony v kuchyni, dietní plněné žampiony, plněné žampionové kloboučky, žampiony zdrave, zapečené žampiony, zdravé recepty s žampiony, dietní zapečené žampiony, zdravé recepty žampiony, žampiony a zdraví, zapečené žampiony zdravě, žampiony zdraví, cena žampionu, zdravy recept se žampiony, žampiony dietní, žampiony zdrave recepty

Suroviny:
žampióny, špek, cibule, sýr tvrdý, rajče, bujón zeleninový, voda, olej, petrželka, kmín celý, sůl, pepř mletý, máslo

Přidat fotografie receptu