Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazanec staročeský

Tradiční velikonoční pečivo - mazanec se pekl už na Bílou sobotu aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání - odtud vzniklo označení mazanec,

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivana41

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 866 kJ /
5 943 kcal
Bílkoviny147,28 g
Tuky240,29 g
Vláknina41,86 g
Cholesterol 1,42 g
Sodík 4,35 g
Sůl10,74 g
Sacharidy776,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Necháme vykynout kvásek, máslo rozpustíme, zchladíme a vše smícháme pomocí robotu. Těsto necháme kynout asi 2 hodiny. Krok 2: Uděláme 4 bochánky, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Přikryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se nepřichytl alobal na mazance Krok 3: Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečicí papír sundáme a necháme péct asi 10 minut.

Zveřejněno 11. 4. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec staročeský

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y6g7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec staročeský

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y6g7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Prosím ženy, na kolik a jak dlouho pečete?:-)

:-K

Stačí kynout dvě hodiny? Taky mi to připadá dlouho tři hodiny ale jsou krásné.Jdu do toho taky.;-)

jehlanka73: jenom blbá fotka

jehlanka73: jenom blbá fotka

Je to doba celkem, nejdříve je nechám kynout asi 2,5 hodiny a pak zformuji a nechám kynout asi půl hodiny. Alobalem zakrývám od začátku, aby nebyly moc hnědé, někdy ještě můžeš dát nejdříve na mazance pečící papír a pak na to alobal a máš jistotu, že se ti alobal nepřichytí a mazance jsou hezké, ještě jsem zapomněla, že když udělám mazance nahoře udělám nůžkami křížek, prostě rovnou stříhnu na povrchu do těsta, aby nepraskly tam kde nemají, ať se povedou:-K

Pro mě moc upečené.....jinak to bude asi dobrý receptík...:yes:

:yes::-K

Taky se na ně chystám, ale nejsou trošku přičmoudlé? ;-)

Jako malované ;-):yes:

Vypadají hezky jeden jako druhý:-O:yes:

Uch, majdo, toho jsem si nevšimla (mrkla jsem víceméně na gramáž a složení použitých surovin.)
Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost;-) ) - ne všichni, kdo odsud čerpají náměty na pečení, jsou v něm zběhlí, zkušení. Díky:yes:

Hezké mazance:yes:doba kynutí je tak dlouhá?:-O

Dělám mazance podle úplně stejného receptu , akorát část těch mandlí dávám přímo do těsta .:-p

Vypadá velice dobře;-):yes:

Tématické fráze:
velikonocni mazanec, velikonoční mazanec top recepty, recept na velikonoční mazanec, jak dlouho péct mazanec, recept velikonoční mazanec, velikonoční mazanec recept, staré recepty na velikonoce, mazanec, velikonoční mazanec z hladké mouky, velikonocni mazance, velikonoční mazanec videorecept, aby mazanec neprasknul, jak dlouho kyne mazanec, pečení velikonocniho mazance, jak pect mazanec, mazanec velikonocni recept, velikonočni mazanec recepty, velikonoční staročeské recepty, mazanec videorecept, jak dlouho péct velikonoční mazanec

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, vejce, droždí, rozinky, mléko, sůl, ořech muškátový, anýz, vejce, mandle

Přidat fotografie receptu