Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)

Kyprý ořechový korpus dortu je proložen svěží sladkokyselou chutí brusinkového kompotu a citrónovo - brusinkovou šlehačkou. Navíc je tento dort možno připravit přirozeně bezlepkově a bez laktózy. Ideální pro konzumenty s těmito omezeními.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma Ø 26cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 643 kJ /
3 500 kcal
Bílkoviny88,64 g
Tuky262,96 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 1,76 g
Sodík 731 mg
Sůl2,22 g
Sacharidy185,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve předehřejeme troubu na 170 °C. Krok 2: Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem a formu zavřeme, papír tak bude pěkně držet, boky nenatíráme tukem, pokud máme formu s nepřilnavým povrchem. Krok 3: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Krok 4: Žloutky s cukrem a máslem šleháme minimálně 5 minut do pěny. Krok 5: Přidáme ořechy (trochu odložíme a vmícháme do nich prášek do pečiva), strouhanou čokoládu a lehce promícháme. Krok 6: Potom zlehka zamícháme po částech tuhý sníh a nakonec zbytek ořechů s práškem do pečiva. Krok 7: Pečeme pomalu asi 45 minut ve vyhřáté troubě. Hlídáme, aby se povrch nepřipaloval–v tom případě můžeme přikrýt alobalem, nebo pečicím papírem. Píchnutím špejlí zkusíme, zda je upečeno. Špejle musí být po vyjmutí suchá. Krok 8: Korpus necháme vychladnout, potom otevřeme formu a překlopíme na pocukrovanou podložku. Překlopíme proto, že spodní strana korpusu je rovnější. Krok 9: Potřeme korpus jednou polovinou brusinkového kompotu a navrstvíme šlehačku, kterou jsme ušlehali dotuha se ztužovačem a potom lehce zamíchali zbylou polovinu brusinkového kompotu a citrónovou šťávu. Krok 10: Můžeme posypat ozdobně kakaem, nebo necháme jen tak. Krok 11: Dáme vychladit cca 1/2-1 hodinu do chladu.

TIP: Narozeninové dorty

Zveřejněno 7. 5. 2011

Poznámka autorky jahoda

Tímto děkuji p.Dáše z http://olivovakucharka.webgarden.cz/, že mi umožnila nabídnout i Vám tento lehký a velmi chutný zákusek.

Recept je mírně upraven (méně cukru a použit hnědý cukr, přidána citr.šťáva do šlehačky)

Použitá je rostlinná šlehačka Cremefine od Ramy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Y00

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Y00

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

satelit: Jej, už ani nevím, že tam je vyfocená sklenička. Je to hodně starý recept, tehdy byla u nás k mání jen ta rostlinná šlehačka. S tou už vůbec nedělám. Teď už jen 40% ke šlehání. Drží krásně tvar. Ať jste spokojená:-K

jahoda: Jahůdko, moc děkuji za radu a omlouvám se za nepozornost. Podívala jsem se znovu na fotky a na jedné je ta sklenička dobře vidět. Takže mohu péci, protože mám doma už tři. Pořád jsem si myslela, že to asi není ono.

satelit: Skleničku nemám, ale vůbec to nevadí, že je hustý, bude se dobře roztírat na korpus. Já mám také vždy brusinky jakoby v rosolu. Řekla bych, že mají dost společného s rybízem, ten také dobře rosolovatí a dělají se z něj parádně marmelády. Někdy si mažu brusink. kompot přímo na chleba místo džemu. Vyzkoušejte a uvidíte, že to není na závadu.:-K

Už třikrát jsem koupila brusinkový kompot, ale nevypadá to jako kompot (je to husté). Šlo by sem dát foto skleničky?? Děkuji.

Ten je úžasný! Doporučuji vyzkoušet!

satelit: jj, dají se koupit různé šablony, ale já použila podložku do dřezu :-)

Moc prosím, jak na to krásné ozdobné posypání. Dá se koupit nějaká pomůcka na to? Díky.

Eliško a naminko (taktéž Eliško);-):-K díky

Mmmm.... to byla ale dobrota :-p:-p:-p

Tak jsem včera dortík udělala s půlkou pr. do pečiva a musím říct, že byl vynikající. Dlouho jsem takovou dobrotu nejedla. Měla jsem s ním velký úspěch. Děkuji za skvělý recept a všem doporučuji vyzkoušet!!! :-D:-p

Eliška:
Promiň, taková důležitá surovina mi unikla, už jsem doplnila - celý prášek do pečiva;-)

:yes::yes::-*

Dortík vypadá nádherně, jen není uvedeno kolik pr. do peč. se má dát :-? :-?

šárkačmárka 12. 5. 2011 09:08
LUXUSNÍ,lahodíci oku a jistě bude dobrý.
Vyzkouším hned zítra:-)) Manžel má narozky a brusinky taky papá:-D
Děkuji za tip!

Nádherný dortík :-K - ukládám a určitě zkusím....díky:-* posílám bodík

:-p ta brusinková šlehačka nemá chybu:yes::-K

Krásné:-Otak ukládám protože manžel brusinky miluje a já ho překvapím k narozeninám-až za půl roku:-D:-Djahůdko tobě posílám+:-)

Brusinky milujeme, dort je nádherný:yes:

Dokonalé. . . a navíc, jako vždy krásně nazdobené :yes::-)+

jahoda:jen abych to upřesnil jako sladkou mam radši pravou šlehačku, ale používam ji občas našlehanou a ochucenou na maso jako bylinkovou smetanu, tam bych řekl že je lepší než klasická šlehačka.

Kamila:
Ramu-máslo jsem koupila jednou kdysi dávno a od té doby nesmí do domu:-8 Tu přímo nesnášíme, ale jak píše Fantom, že mu Rama šlehačka nechutná, tak já ji v tom nějak necítím.
Přidávám ji i na zpevnění s tvarohem, či zakysankou.
Budeš muset asi někdy vyzkoušet a uvidíš sama:-)
Dej potom vědět, co na ni říkáš, docela mě to zajímá:-K

:-p:yes:

jahoda:díky za upřesnění, určitě ji vyzkouším. A co když se smíchá např.s tvarohem nebo zakysankou? Taky drží? Ono totiž chut něčeho rostlinného s názvem šlehačka...nevím, jestli uspokojím náročné strávníky zvyklé a vyžadující mléčné bílkoviny...:-8

krásný jen ta rama mi ale nechutná:yes:

varilamyskakasicku: já na tuto šlehačku nedám dopustit. Musí být ale před šleháním v ledničce pěkně vychlazená a jde krásně vyšlehat dotuha, že ani přidaná citr.šťáva tuhost neovlivní.
Když jsem používala normální šlehačku, ale více% (jsou různé k dostání 33-40%), tak jsem přidávala Smeta-fix od Dr.Oetkera a také to drželo super.
Jak jsem ukrojila, tak to je;-), neboj, nic na tom není, jednou se to určitě podaří dle Tvých představ. U ztužovače je dobré sledovat datum spotřeby (už jsem se napálila:-8)
Klidně bych přidala i více brusinek, ale neměla jsem;- Určitě by se dala použít i rybízová marmeláda. Pěkně tu šlehačku ochutí:-K

varilamyskakasicku:

jahoda: jahůdko, jen se kocháme, vážne ta Rama tak drží, já at dělám šlehačku na cokoliv, tak teče a ten ztužovač ev., pak drží???? Díky, tak krásné to nemáme nikdy, :-K neumim to tak pěkně, je to jahůdkově udělané a úžasně pěkné :-K:-K:-p

Supera a Krásné a wow:yes::yes::yes::yes::yes::yes::-K

Kamila:jj, přesně tak, Cremefine je rostlinného původu a drží super tvar i několik dní.;-)

:-KBezvadné:yes::yes:+

:-pparádní zákusek jen se zakousnout:yes::yes:+9

Tématické fráze:
ořechový dort bez mouky, ořechový dort se šlehačkou, ořechový dort s brusinkami, brusinkový dort, lehký ořechový dort, dort brusinka, jak vyšlehat šlehačku, ořechový korpus bez mouky, luxusní ořechový dort, ořechový zákusek bez mouky, šlehačková roláda bez mouky, šlehačkový dort bez mouky, dort bez mouky, recepty bez mouky, orechovy dort s parisskou slehackou, jak zpevnit šlehačku, bezlepkový brusinkový dort, dort z ořechů bez mouky, lehký ořechový dort se šlehačkou, lehký ořechový dort bez mouky

Suroviny:
vejce, cukr hnědý, máslo, cukr vanilkový, prášek do pečiva, ořechy mleté, čokoláda hořká, kompot brusinkový, šlehačka, ztužovač šlehačky, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu