Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlebový kvásek - základ pro chleba

Návodů na chlebový kvásek je víc. Zkuste tento autorčin osvědčený, na přípravu kvásku ve třech krocích. Postup vylaďte - každá domácnost má trochu jiné teplotní poměry a každá mouka se chová malinko jinak. Domácí chléb za to ale stojí.

Hodnocení receptu je 4,4 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hoskovavl

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min + celé 3 dny, kdy se čeká na přirozené zkvašení

15 min (15 min příprava, + celé 3 dny, kdy se čeká na přirozené zkvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: 1 den: 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky zalijeme 100 ml vlažné vody. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky, přikryjeme utěrkou a takto necháme na teplém místě 24 hodin kvasit. Krok 2: 2 den: do kvásku přidáme 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a asi 50 ml vlažné vody (nebo tolik, aby to mělo hustotu jako kaše). Opět přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin kvasit na teplém místě. Krok 3: 3 den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba. Do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici. Krok 4: Pokud třeba za pár dní budeme chtít péct opět chléb, tak do kvásku přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60 ml, aby byla opět kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo. Nemusíme opět čekat tři dny než se připraví kvásek. Tímto způsobem je za pár hodin opět hotový. A takto to točíme dokolečka

TIP: Jak upéct kváskový chleba

Zveřejněno 22. 5. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlebový kvásek - základ pro chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R8Yw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlebový kvásek - základ pro chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R8Yw

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

zkusíme

spagetka:díky Špagetko:-K

Jak dlouho takový kvásek v ledničce vydrží?:yes:

Tématické fráze:
výroba chlebového kvásku, chlebový žitný kvásek recept, jak udělat kvásek, jak se dělá kvásek na chleba, výroba kvasku na chleba, chleba z kvásku, příprava chlebového kvásku, recept na domácí kvásek na chleba, kvásek na domácí chléb, jak vyrobit kvásek, vyroba kvasku na domaci chleb, výroba kvásek na domácí chléb, výroba kvásku na domácí chleba, chleba z kvásku recept, chlebovy kvas, vyroba domaciho kvasku na chleba, jak se delá kvasek, žitný chlebový kvásek, chléb z kvásku, chleba z chlebového kvásku

Suroviny:
mouka žitná chlebová, voda

Přidat fotografie receptu