Chlebový kvásek - základ pro chleba
Návodů na chlebový kvásek je víc. Zkuste tento autorčin osvědčený, na přípravu kvásku ve třech krocích. Postup vylaďte - každá domácnost má trochu jiné teplotní poměry a každá mouka se chová malinko jinak. Domácí chléb za to ale stojí.
Postup přípravy
Krok 1: 1 den: 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky zalijeme 100 ml vlažné vody. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky, přikryjeme utěrkou a takto necháme na teplém místě 24 hodin kvasit.
Krok 2: 2 den: do kvásku přidáme 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a asi 50 ml vlažné vody (nebo tolik, aby to mělo hustotu jako kaše). Opět přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin kvasit na teplém místě.
Krok 3: 3 den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba. Do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici.
Krok 4: Pokud třeba za pár dní budeme chtít péct opět chléb, tak do kvásku přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60 ml, aby byla opět kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo. Nemusíme opět čekat tři dny než se připraví kvásek. Tímto způsobem je za pár hodin opět hotový. A takto to točíme dokolečka
Zveřejněno 22. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chlebový kvásek - základ pro chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R8Yw
Moje poznámka
Chlebový kvásek - základ pro chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R8Yw
Nejnovější recepty
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 7 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 13 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno před 15 hodinami
Ředkvičky naložené v jablečném octu
Přidáno před 15 hodinami
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno před 18 hodinami
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno 30. 3. 2025 16:22
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Asijský pikantní zelný salát
Sahula před 5 hodinami
Kuřecí na pepři a slanině
Janet.P před 6 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Milanito před 7 hodinami
Obalovaný gothaj
radekfiala před 7 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
83spacir před 9 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
TherreSka před 9 hodinami
Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
Fitulka před 9 hodinami
Carpaccio z pečené červené řepy
Fitulka před 9 hodinami
Banánová buchta - hrnková
gahim před 9 hodinami
Miliónová polévka
Fitulka před 9 hodinami
Tématické fráze:
výroba chlebového kvásku,
chlebový žitný kvásek recept,
jak udělat kvásek,
jak se dělá kvásek na chleba,
výroba kvasku na chleba,
chleba z kvásku,
příprava chlebového kvásku,
recept na domácí kvásek na chleba,
kvásek na domácí chléb,
jak vyrobit kvásek,
vyroba kvasku na domaci chleb,
výroba kvásek na domácí chléb,
výroba kvásku na domácí chleba,
chleba z kvásku recept,
chlebovy kvas,
vyroba domaciho kvasku na chleba,
jak se delá kvasek,
žitný chlebový kvásek,
chléb z kvásku,
chleba z chlebového kvásku
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
voda
Komentáře (4)