Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská olejová bábovka

Staročeské recepty mají i v dnešní moderní době své kouzlo. Třeba jako tato olejová bábovka, kterou máte hotovou za chvilku a skoro bez práce. Nejenže skvěle chutná, ale na řezu vypadá krásně. Určitě stojí za vyzkoušení.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

apfele

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 660 kJ /
2 548 kcal
Bílkoviny62,73 g
Tuky93,97 g
Vláknina11,50 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 409 mg
Sůl0,86 g
Sacharidy357,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou. Krok 2: Žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Vmícháme olej, vodu a přes síto do směsi prosejeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 4: Polovinu těsta nalijeme do předem připravené bábovkové formy, do druhé poloviny těsta vmícháme kakao rozpuštěné v mléku a nalijeme na první část těsta. Krok 5: Vložíme do trouby a pečeme zhruba 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky. Po vytažení musí být suchá.

TIP: Jak vyklopit bábovku

Zveřejněno 13. 7. 2008

Poznámka autorky apfele

Zdroj: Velká kniha moučníků

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská olejová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRQ6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská olejová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRQ6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Luxusní záležitost:yes::yes::-Q

Děkuji za recept, bábovka byla výborná!! A skoro hned po podávání byla pryč :-D

Bábovka je opravdu skvělá někdo psal, že podle fota nic moc, ale zdání klame :-) úžasná opravdu...a pekla jsem ji taky v staré kameninové bábovkové formě :-K:-K:-K

Velice výborná bábovka nadychana mekoucka velice doporucuji:-*

Včera jsem pekla tuhle bábovku poprvé a jen co přišel manžel domů, slehla se po ní zem, takže nyní jdu dělat další a rovnou udělám jednu pro dědu :D výborná a rychlá :D děkuji moc :yes:

Naprosto luxusní! Lepší jsem snad nejedla! Jen místo prášku do pečiva jsem dala lžičku jedlé sody a mouku jsem použila celozrnnou. Nemá prostě chybu!:yes:

Jen malá poznámka k receptu, v ingrediencích je 1/2 prášku do pečiva, ale už se neuvádí v postupu. Začátečník by to mohl přehlédnout a nedat ho tam. Jinak recept je super. Díky :-)

Jaroslav: Reakce sice s rocnim zpozdenim, ale c. 4 a 5 je priblizne kolem tech 180 stupnu. A pect opravdu uprostred trouby. V polovine doby peceni se muzete opatrne podivat do trouby a pripadne jeste trochu snizit teplotu. Preji uspesne peceni a hodne chvaly na vase vytvory.

Hallo mam k Vam mensi dulezity dotaz,nevyznam se bohuzel v me starsi Troube.Mam Starsi Troubu na Plyn a jsou tam cisla od 1 do 8 a muj Dotaz je prijakem cisle od 1 do 8 je tech 180° kdyz chci pect Babovku.Musim se priznat,ze se mi pokazde pripalila neboli jsem ji dal na cislo 7 a po 40 Min se mi spalila co asi delam spatne? kdyz pecu Buchtu ci kolac ci Babovku pokazde se mi spali. Davam plech dobre do Trouby do Prostredk? ci se musi dat Babovka az nahoru? nebo mam dat 180° na cislo 4 ci 5 ? Muzete mi Prosim Vas poradit.Ano ja rad pecu,ale nemam rad kdyz se mi pokazde spali,proto se na Vas obracim jestli by jste mi pomohla.Bude mi potesenim kdyz mi odepisete.

S Pratelskym Pozdravem Jaroslav z Hannoveru
Preju Vam krasny vecer.

Vypadá skvěle.. tak jdu zkusit. Bojuju pořád se starou kameninovou formou, nevychází to. Tak snad tentokrát...

Dělám také v keramické formě a je výtečná:-p

Pekl sem to ve 2OO let staré keramické bábovce a lepší se mně snad ještě nepovedla.V těch keramických bábovkách bývá s mnoha recepty problem.Musí se to dělat na míň a dýl.Asi na 140-150stupňů asi hodinu.Pro každýho komu se nedaří pečení ve staré pálené bábovce vřele doporučuju!:yes:

To mně zase lákavý přijde:yes:

ten obrázek není moc lákavý zkuste

Tématické fráze:
babovka z hladké mouky, hrnečková bábovka, babovka z hladke mouky recept, bábovka s hladké mouky, bábovka hladká mouka, olejova babovka bez vajec, jednoduchá mramorová bábovka olejová, recept na bábovku z hladké mouky, recept babovka, třená bábovka s olejem, hrnečková mramorová bábovka recept, recept na babovku, bábovka bez kypřícího prášku, buchta z hladké mouky bez kypřícího prášku, hrnková bábovka z hladke mouky, mramorová bábovka z hladké mouky, babovky z hladke mouky, klasická bábovka, bábovka recept hladká mouka, recept na olejovou babovku

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový, kypřící prášek, olej, voda, vejce, kakao, mléko, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu