Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadlikův "koziňon" z květů bezu

Pod názvem "koziňon" se skrývá jemně perlivé víno z květů černého bezu. Je jen na vás, jak silné ho chcete a od toho se odvíjí doba odležení. Jedná se o velmi příjemné a chutné pití, které se hodí k posezení u grilu.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kadlik Kadlik

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min + 10 dní odležení

20 min (20 min příprava, + 10 dní odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 003 kJ /
8 127 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky1,44 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 64 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 021,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy černého bezu očistíme od hmyzu. Naplníme do sklenic od okurek, zasypeme 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme. Krok 2: Do skleničky dáme pár lžic cukru, deci vody, rozpustíme, trochu prohřejeme a nasypeme sušené vinné kvasnice. Krok 3: Když začnou šumět, nalijeme je do sklenice a necháme pokračovat v bohulibé činnosti přeměny cukru na alkohol. Krok 4: Za 1-2 dny přes cedník přelijeme do 5 l demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou. A květy ještě jednou namočíme, a postup opakujeme. Krok 5: Za 4-5 dní je v demižonu příjemně sladká, na jazyku perlivá, voňavá skoro limonádka. Za 10 dní pak mléčně zabarvený "burčák" s veškerou zrádností, jaké je burčák schopen. Hodně teda záleží na teplotě, necháváme to v kuchyni na lince.

TIP: Květy černého bezu v kuchyni

Zveřejněno 6. 6. 2011

Poznámka autora Kadlik

Pozor, nezašpuntovat napevno. Při neopatrném otevření totiž máte lepivou šťávu po celé kuchyni, a velice tím potěšíte mravence v širém okolí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kadlikův "koziňon" z květů bezu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QA60

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kadlikův "koziňon" z květů bezu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QA60

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Tak jsem dnes stočila 10 litrů bezinkového vína z demižonu (burčák jsem nestihla, protože jsem poslechla návod a la Babica, že když nemáte vinné kvasinky, mělo by fungovat i s kvasnicemi. Asi jako funguje, jen ty vinné kvasinky jsou zjevně trochu línější než kvasnice.... Tak jsem zvědavá.

Nevíte někdo, čim by se dalo dostat to žlutý barvivo z bezinkovejch květů z lina?8-(

pecka :yes:

Super recept, jen jsem to trochu ještě zjednodušil a dělal jen s tou sklenicí od okurek (asi 4l). :) Zhruba 3,5l vody mírně povařit s 600g cukru, pak přidat půl pytlíku živné soli. Do sklenice dát přiměřeně květů bezu a pár koleček citronu. Později přidat i tu vodu (až vychladne). Přilít ty připravené kvasinky (z půl pytlíku) a nasadit víko s kvasnou zátkou. Nějak jsem zapomněl na to scezení, takže to kvasilo vše vcelku po 10 dní. :D
Kvasnou zátku jsem vyrobil dle tohoto článku:
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/vomankovy-vino...
Hotový burčák je chuťově výborný a rychle leze do hlavy. :) Děkuji za inspiraci.

Kadliku, moc díky za recept. Jenom se chci zeptat, jestli tu vodu, co liješ do sklenice převaříš s cukrem nebo jakou vodu tam liješ, teplou, studenou. Já, když dělám jakékoli víno, tak převařím vodu s cukrem a nechám vychladnout.

Kadliku, moc díky za recept. Jenom se chci zeptat, jestli tu vodu, co liješ do sklenice převaříš s cukrem nebo jakou vodu tam liješ, teplou, studenou. Já, když dělám jakékoli víno, tak převařím vodu s cukrem a nechám vychladnout.

Půl asi jak velké tašky? Já jsem do igelitky nasbíral cca 300 květů. A sklenička s kvasnicemi uzavřená, sklenice od okurek taky uzavřená a demižon pak přes kvasnou zátku? :-/ :-?

:-OBezinkové víno,víno z černého bezu a spoustu dalších názvu a nic...Prostě po našem Koziňon a je to tady!!!Jdu na to:-D,doufám,že nedopadneme :-(((nějak tak).A na bez zaskočím k Rašelině.Posílám bodík!!!

takové pitíčka já můžu:-pa grilovačka,kamarádi a takový nápoj:-K:yes:

:yes::-K

Kateřina 14. 6. 2011 11:28
Kadlíku já vás chci a to hned.Vařit umíte a ještě ste vtipný:-K:-))

Kadlíku, já tě chci domů!!!:-D:-D:yes:

jako obvykle....Kadlík nezklamal a opět se při čtení jeho receptu neuvěřitelně nasměju :-D Každopádně u nás doma to taky pamatuji, ale má matička to nedělala s tím alkoholovým účinkem, ale pouze jako sirup : )

Kadliku, díky. A jo, burčáček bych si hned dala, člověk ho obvykle stihne tak dva litry za rok a to je prostě málo! :-))

:-D:-D:-D Kadliku, babicka tomu rikala kosmsaticove sampanske :-D. Kdyz mi bylo asi 10, s bratrancem jsme si mysleli, ze je to limonada, ale uz nebyla.....V zivote na to nezapomenu :-D. Tatinek tohle vinko delaval take a chodil ho pozorovat, jak kvasi. Byl ovsem samonasiraci typ, takze ho pokazde rozcililo, kdyz sly bubliny moc pomalu nebo rychle. V poradku to nebylo asi nikdy :-D. Dekuji za pripomenuti na krasne vzpominky a posilam obrovsky bod :-K.

:-D:-D:-D:yes:

Klariska:
Opraveno! Kurnik, tolik bodů... to máte všichni chuť na burčák??;-)

Perlivé víno z bezových květů, nádhera :yes::-K. Jen bych ještě někam do názvu propašovala "bez" jinak to pro lidi, kteří dnes recept nezahlédli, bude prakticky nedohledatelné a to by byla škoda :-).

:-D:-D:-Dparáda:yes:+11

Hned mám lepší náladu :-)):-K

:-D:-D:-D:-D+8:yes::-D:-D:-D:-DOpět začínám nový týden s úsměvem;-):-D:-D:-D

:-D:-D:yes::yes::-O:-)):-))

:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes::yes:

Karlíku. Neřeš to. Jsem rád, že jsi to na TOP dal tak podrobně a i s fotkama. Jsi SUPER třída a moje krevní skupina i když asi proti mne mladší. AHOJ.

paráda;-):-p:yes:+1

Vaclav Fronek:
Václave, mrzí mě, že jsem si nevšimnul. V poslední době mám dost málo času, chodím nahlížet míň. Škoda. Název Kosmatice jsem už slyšel... Ale třeba nikdy jsem ty květy nejedl jako smažené.. Znám jenom sirup a burčák. A ten burčák je mi bližší...:-))

Kadlíku. Psal jsem různém využití BEZINEK = Černého bezu = Kocmatc , mimo jiné o limonádě a vínu z květů minulý týden. U nás se tomu říká "ANDĚLSKÉ, nebo také NEBESKÉ víno. Je opravdu velice silné a záludné, kdo podcení jeho lahodu. máš + bodík 3

cathleen:
Matce to jednou stříkalo přes vinnou kvasnou zátku na zeď za skříň.. A to po celou dobu její víkendové nepřítomnosti.. Následovalo stěhování nábytku, malování, drhnutí koberce, i vyloupání části parket... ;-(

:-D:-D Kadlíku, opět moc hezky napsaný recept! Ty mravence, pochutnávající si na možné "nehodě", živě vidím:-)):yes:

Já tohle teď našla v rodinném stříbru :-O:-O a u nás se tomu říkalo bílá roztopčinka :-O:-O, no díky za připomenutí:-K a kvůli tobě se místo práce hrabu ve starých receptech :-//:-D:-D:-D
Jo ještě ale bych ty květy v současnosti rychle ale jemně propláchla, přece jen ta čistota není už, co bývala a taky k vůli těm mšicím... jinak :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
víno z květů černého bezu, burčák z černého bezu, víno z květu bezu, bezove vino, burcak z bezu, bezový burčák, bezinkové víno z květů, vino z bezovych kvetu, bezové víno z květů, jak se dělá burčák, pálenka z květů bezu, víno z černého bezu, burčák z bezinek, pálenka z černého bezu, burčák z bezového květu, burčák recept, burčák z květů černého bezu, víno z bezového květu, jak udelat burcak, bezinkový burčák

Suroviny:
květy černého bezu, cukr, citron, kvasinky vinné, voda

Přidat fotografie receptu