Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb je takovým tajemným rytířem mezi koláči či perníky. Nikdo pořádně neví, kde se vzal. Jíst ho můžete kdykoli, ale péct byste ho měli jen jedenkrát za život. Chléb přinese štěstí celé rodině, ale tomu, kdo se o něj celý týden staral, prý splní přání.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gajdosovam

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min +týden

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, +týden )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 213 kJ /
7 460 kcal
Bílkoviny118,04 g
Tuky287,68 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 807 mg
Sodík 2,76 g
Sůl2,57 g
Sacharidy1 088,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1. Den dáme darované těsto do větší mísy a přidáme 250 ml cukru a pečlivě zamícháme. Krok 2: 2. Den přidáme 250 ml mléka a promícháme. Krok 3: 3.Den přidáme 250 ml polohrubé mouky a zamícháme. Krok 4: 4.Den zamícháme ráno, v poledne a večer. Krok 5: 5.Den do těsta vmícháme 250 ml mléka, 250 ml cukru a 250 ml polohrubé mouky a pečlivě promícháme. Nesmí tam být žádné hrudky. Krok 6: 6.Den pečlivě zamícháme a těsto rozdělíme na čtyři díly. Tři z nich někomu dáme a čtvrtý si necháme. Krok 7: 7.Den přidáme 250 ml polohrubé mouky, 3 vejce, půl prášku do pečiva, půl lžičky sody, 250 ml oleje, špetku skořice, nasekanou čokoládu, hrst sekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 10 dkg hrozinek, 2 nahrubo nastrouhaná jablka a pečlivě promícháme. Krok 8: Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 9: Těsto nalijeme na plech. Pečeme 40 minut při teplotě 160°C. Stupeň propečení zkoušíme vpíchnutím špejle. Špejle musí být po vytažení zcela suchá.

TIP: Jak snadno vyrobit vanilkový cukr

Zveřejněno 7. 6. 2011

Poznámka autorky gajdosovam

Čerstvý chléb přinese štěstí celé rodině a osobě, která jej upekla splní velké přání.

Tento chléb se peče jen jednou za život.

Těsto nesmíme dávat do ledničky

Princip je v tom, že tento chléb (ve skutečnosti to je takový koláč) můžeme dělat jen v případě, že dostaneme jeden díl těsta (6. den ho rozdělíme a dáme ho dobrým přátelům). Každý den se přidávají nějaké ingredience a pak, 7.den se upeče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vatikánský chléb štěstí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yp9E

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vatikánský chléb štěstí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yp9E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

marunda: Vy ten kvásek musíte od někoho dostat. Jinak to nejspíš nefunguje. :-) Kamarádka už zjišťuje, jestli někde koluje tento chléb bez lepku a laktózy. :-)

Nikde jsem se nedočetla, když chci začít úplně od začátku, abych mohla já někoho podarovat, jak začít?

vendysek 39 22. 4. 2015 18:16
musí se do toho těsta přidat ty 2 jablka :-p ;-) :no: :yes: :-//

bstudio: Video je krásně udělané !!! ale podobnou buchtičku si raději vyrobím "rychleji", namnožit se tam může kdeco nejen kvasinky, při vší čistotě, 7 dní je 7 dní. Ještě by mne zajímalo 3 díly rozdáme, z jednoho upečeme, nic si nenecháme pro příště? Proč se ještě přidává tolik prášku???

Vyrobil jsem krátké videjko jak to vypadá, když kvasinky rostou: http://www.youtube.com/watch?v=rqCFBFIpAj4

gabriela: když kvasinky 4 dny nenakrmíte, nic se nestane. Mně vydrželo zbylé těsto více než týden (v lednici).

MY JSME MUSELI DÁT POTOM MÍN OLEJE ALE JINAK JE TO DOBRÝ A CO SE STANE KDZŽ OD PONDĚLÍ DO ČTVRTKA TAM NIC NEDÁTE ?:-/

Vadí, že jsem ho míchala lžící a ne vařečkou? :-O

Včera jsem pekla z dvojité dávky a dnes z těch druhých dvou.Je to moc dobré.Skoro všechno jsem rozdala,ale upečené.Doufám,že i tak mně to štěstí alespoň trochu navštíví.Do toho druhého jsem už nedala cukr,zredukovala jsem vejce na 4 ks,místo části ořechů jsem dala mandle a i oleje jsem dala méně.Jablka jsem nestrouhala a pokrájela na malé kousky.Těsto je hustší,ale tekuté,po upečení kypré.

Tahle buchtička měla u nás obrovský úspěch! :-)Trošku jsem si přizpůsobila receptík. Dala jsem místo ořechů mandlové lupínky a celou čokoládu. A taky jsem ho teda pekla o dva dny dřív, protože jdeme dnes na návštěvu tak ho chci vzít sebou i s těstem :-)Je vynikající! ! !:yes::-)) Tak doufám, že mi to i tak přinese to štěstí!

Markétko, taky jsem byla obdarovaná jedním dílem těsta, tak jsem se o něj řádně starala a dnes upekla:-) Posílám fotečku:-K

Ludvík: ahojky všem.Dostala jsem díl těsta min neděli a dnes večer,po návratu z práce budu péct.Je to zvláštní pocit,skutečně se na pečení těším,škoda jen,že musím počkat až na večer.Snad se povede a trochu toho štěstíčka bude.Lili:-)

kopretina:

Ludvík:

Ludvík:

Holky pečte. Taky jsem dostal jeden díl. A přestože pečení s chutí přenechávám manželce, tak mi to nedalo, a týden jsem se poctivě staral a nakonec pekl. Přesně podle receptu. Zadařilo se, rodina mi chlebíček do rána zlikvidovala. Prý nikdy nic tak dobrého(mámo promiň), nejedli. Tak jsem z druhého dílu pekl znova, a na rozdání zbyly jen dva díly. Snad to nebude mít fatální dopad na mé štěstí :-)) Už jen ten "chlebíček" stál za to. Vřele doporučuju.

Před týdnem jsem dostala kvásek od kamarádky, tak jsem nám to "štěstí" taky upekla... Je to taková obyč. buchta, ale s hezkou legendou okolo. Teď ještě řeším, komu rozdat ty tři díly kvásku, co jsem rozmnožila, protože dotyčný obdarovaný musí zítra začít (chlebík se prý má péct v neděli)... Tak to ponesu do práce, doufám, že to nebudu mít vylité na doklady, klíče a ťuflíky u mobilu...;-):-D:-//

kopretina 14. 3. 2014 21:56
ryshla: Dejte těstíčko třeba soudedům, budou mít radost+ taky jsem měla ten stejný problém :-8:-K

Dostala jsem těsto od kamarádky a po týdenním opečovávání se ho chystám dnes upéct, tak jsem moc zvědavá:-)

Ljuba Kielarová 23. 2. 2014 18:22
Minulou sobotu jsem těstíčko dostala od syna, zcela nečekaně a nikdy jsem o tom neslyšela. Celý týden jsem přisypávala, míchala a včera rozdala díly známým a příbuzným. Dnes jsem upekla skvělý chléb a po odpolední procházce jsme ho s manželem zakrojili. Chutnal skvěle....kielarova.ecn.cz

Mirinda1999 9. 2. 2014 07:47
Já jsem dostala těsto od sestry a ochutnala jsem i hotový chléb.Přežila jsem to,takže se nebojte ochutnat. Mě to přišlo fakt luxusní. Pochutnala jsem si. Už se mi těsto množí v míse :-)) a těším se,až to upeču. Miluju sladké,tak to je přesně chuť pro mě.Připomíná mi to stoletý guláš,jestli to někdo znáte. To byl stejný princip,jenom že se vařil gulášek. Ale ten se ke mě nikdy nedostal.Takže dámy a pánové,přeji dobrou chuť. A nezapomeňte si něco přát.:yes:

Takže podle debaty jsem jeden z mála šťastných mužů,
kteří dostali možnost si ten chleba uklohnit...:-)
Je pondělí, jdu na to!

Hanka Tyburcová 2. 2. 2014 13:25
Dobrý den, těsto jsem dostala v pondělí, ale ještě jsem s ním nic neudělala. Může se zkazit nebo to nevadí a můžu začít s přípravou? =) děkuji

Já dostala těsto zrovna v pondělí od kamarádky a koukala jsem na to dost nevěřícně. I když je mi přes padesát, nikdy se to ke mně nedoneslo - to je divný. Ale teď v pátek to vypadá opravdu pěkně, hodně to nabylo a voní to jako kynuté těsto. Docela se těším, co z toho v neděli vyleze až to upeču :-p

ted ho momentálně peču:-) a nechápu jak někdo píše, že má těsto tuhé,ja ho měla,že v misce nezustal ani kousek,bylo pěkně nadýchané a mokré od oleje....jsem zvědavá jak bude chutnat..www adresu

Terka: No nevím, ale mám pocit, že jste někde udělala chybu :no: Těsto je parádně tekuté a nalívá se jako např. těsto na perník... ;-)

pro Miladu: Dobrý den, Vatikánský chléb by se měl péct opravdu jen jednou za život, protože je spojen s legendou, že pokud ho upečete dvakrát, ztratíte nárok na to štěstí, které se vám v budoucnu bude nabízet za ten 1. :-K:-K Je jen na Vás, nakolik tomu budete věřit, ale třeba já - ačkoliv pověrčivá nejsem - budu této legendě věřit a podruhé ho dělat nebudu :-)):-))

Milada Němcová 9. 12. 2013 16:18
Dobrý den, už jednou jsem chléb pekla a byl vynikající. Teď mi ho kamarádka znovu nabízela, mohu jej upéct znova?díkyhttp://www.toprecepty.cz/recept/21358-vatikansky-c...

sandra:Sladké se mi to taky zdá, akorát nevím, jak NALÍT na plech těsto, které je tak tuhé, že jde zpracovat jedině robotem.

Chleba, neboli část těsta jsem dostala od kamarádky a můžu říct, že je opravdu výborný, vzhledem k výce ingrediencí, pořád zkoumáte jeho chuť i na to když těsto ochutnáte za syrova mi přišlo hrozně sladký, ale po upečení je vše akorát. Určitě se nebojte nikomu špatně nebylo a předala jsem další část mamce, aby jsme mohly zobat znova.:-D

gajdosovam:
Hlásím,že nám chléb chutnal a špatně nám kupodivu opravdu nebylo:-) Děkujeme:-)

Lucci, na slovo s Vámi souhlasím. Když jsem těsto dostala vůbec mi nevonělo a celou dobu mi přišlo podezřelé :-D:-D. Ale když jsem ho upekla, byla jsem strašně příjemně překvapená... "chleba" byl opravdu vynikající a i od mnoha kamarádů mám zkušenost, že nikomu špatně nebylo, takže snad není třeba se bát :-*;-). Ale je fakt, že když si představím, že počátek každého "chleba", který dnes upečeme zasahá tak daleko, že si to skoro ani neumím představit. :-D Dobrou chuť! :-K

Ahojky, dnes jsem také toto pekla, jen ještě nevíme jestli opravdu ochutnáme, přeci jenom když si představíme, jak je ta darovaná část těsta asi stará..aby nám z toho nebylo zle..těsto moc libě nevonělo i když teď po upečení voní moc pěkně..bylo někomu z vás, kdo jste to jedl po tom špatně? Přeci jenom kojím, tak nechci nic riskovat..díky:-K

tak potom písněte, jak chutnal :-K:-8 dobrou chuť! :-*

prave dnes jsem ho upekla,ale jeste jsme ho nenacali.Tak zitra ke kaficku ochutname.:-K:-K

NEvim: V tom případě to opravdu nepůjde... Ale někdy se určitě nekdo najde... ;-);-)

Dobrý den, co kdybych si chléb chtěla upéct, ale nikdo my nedal ten první díl??:-O

Hezký večer! Pracujte podle popisu, dnes byste ještě stihla tpo, co je v popisu na 1. den :-D:-D ... Každý den stejně, ale hlavně nesmíte přeskakovat;-), kamarádce se to pak zkazilo :-K:-K.

Já dostala část těsta od kamarádky, mám tedy pracovat podle postupu, nebo to upéct hned, nějak se v tom navyznám :-8...
A mám to pak dělit na ty čtyři díly?
Děkuju:-)

Markétko ty takhle po ránu na topkách:-OJeště před školou:-O

Nedávejte do ledničky, to by se mohlo zkazit...:-8:-8:-8:-8Pokud to budete dělat přesně podle receptu a každý den uděláte to, co máte, tak se nic nezkazí!!!:-K:-K:-K Přeji hodně štěstí!

:-)chci se zeptat jestli ma byt testov lednicce nebo na lince aby kvasilo? Dostala jsem ho od soudky dneska a ta mi rekla,ze ma byt na lince v pokojove teplote.

fihaj nereg.podívej se na tento odkaz;-)http://mj41.cz/wiki/Vatik%C3%A1nsk%C3%BD_chleba_%C...já jsem těsto dostala i s takovýmto receptem;-)

Ahoj,
nemate nekdo kompletni recept? abyc se to dalo upect kompletne?
diky filip

Já myslím źe vydrží ale hlavně ho nedávejte do ledničky:-K:-K

Dneska jsem u šestého dne a největším problémem je, že nemám komu darovat těsto, všichni moji známí už chléb pekli... nevíte, zda mi těsto ( kvásek), vydrží i pět dní, než se začne zase zpracovávat? chtěla jsem dát díl tchýni, ale jedeme k ní až za pět dní:-/... a nebo ho prostě budu muset poslat poštou:-D:-D:-D

tak dnes jsem ho take dostala,sice nesnasim tyhle retezce,ale tohle zkusim :-)

tak chuťově je moc dobrý... řekla bych takový lepší perník :-)

včera jsem si to tady četla a říkala jsem si, že to asi nikdy neochutnám, že nevím o nikom kdo by někdy něco takového měl... a dnes jsem byla u známých a hned jsem kousek dostala... takže jdu to taky zkoušet :-)

Tématické fráze:
vatikánský chlebíček, vatikánský koláč, koláč štěstí, kvasek na vatikanský chleba, koláč přátelství, recept na štěstí, jak se dělá kvásek na vatikánský chléb, chléb přátelství, buchta stesti, chlebíček štěstí, vatikanska buchta, darované těsto, štěstí, vatykansky chleb, koláč pro štěstí, vatikánský chlebíček recept, testo stesti, kvásek na vatikánský chléb, vatikánská buchta recept, jak se peče štěsti

Suroviny:
mléko, vejce, cukr krystal, mouka polohrubá, olej, soda jedlá, prášek do pečiva, rozinky, cukr vanilkový, čokoláda na vaření, ořechy, skořice

Přidat fotografie receptu