Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda - rosol z černého rybízu - nevařená

Marmeláda z černého rybízu bez vaření, na kterou ale potřebujete sílu a trpělivost. Šťávu z ovoce spolu s cukrem zpracujete ručně třením do husté hmoty. Zajímavý je také způsob uzavření sklenic. Místo víček můžete použít jen celofán.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Martina U.

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 70 min

70 min (70 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odváženou šťávu z černého rybízu dáme do mísy a spolu s cukrem a vařečkou 1 hodinu poctivě třeme. Cukr se rozpustí a směs začne mírně houstnout. Krok 2: Poté naplníme do vypařených a usušených skleniček a ty uzavřeme celofánem: nastříháme si čtverečky z celofánu zhruba o 3 cm větší, než je průměr sklenice, lehce namočíme vodou (celofán zvláční) a přiložíme na sklenici. Krok 3: Povázat můžeme provázkem nebo stačí natáhnout gumičku.

TIP: Druhy rybízu a jeho zpracování

Zveřejněno 13. 7. 2011

Poznámka autora Martina U.

Další z receptů po mé babičce, takto rybíz připravujeme "leta letoucí" a ještě se nestalo, že by zkvasil nebo se do něj pustila plíseň. Samozřejmě je nutné mít dobře umyté a vypařené sklenice. O konzervaci se pak postará cukr. Rosol časem ztuhne a určitě si zachová maximální obsah vitamínu C.

U nás se tento rosol vždy uzavíral pod celofán, nevím, jestli to má nějaký praktický význam (babičky už se na to zeptat nemůžu) nebo jestli se mohou sklenice uzavřít normálním víčkem.

Výborný je pak např. do jogurtu nebo do tvarohu, můžeme jej rozmixovat nebo našlehat s mlékem a připravit si osvěžující koktejl.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda - rosol z černého rybízu - nevařená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qAXD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda - rosol z černého rybízu - nevařená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qAXD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:yes::-K:-K:-*delikatesa..děkuji za recet a rady

:yes::-K:-K:-*delikatesa..děkuji za recet a rady

hotovo,jen jsem celé ovoce rozmixovala a promíchávala z cukrem..maliny a trochu rybízu..krásně zhoustlo

:-K:-K:-*moc děkuji..jdu na to..

:-ONevařené neznám:-8a moc se mi líbí:yes:+4:yes:

Díky za ohlasy a za inspiraci - dodnes jsem žila v přesvědčení, že tohle "umí" jen černý rybíz ;-) Maliny podle Pavly mě moc lákají, ale letos už je stačily ozobat děti, na tvoření jich moc nezbylo...

Nebo taky zkombinuj maliny s rybízem, jednak to ztuhne líp a jednak je to velice mňam:-p

AniCiz: z malin to jde na 1000000% a je to velice vynikající a zdravá záležitost. Takovýto rosol z malin máme rok co rok připravený na zimu, a dáváme ho do čaje, je to neskutečně léčivá věc. A každý, komu udělám čaj s malinama, se po tom může utlouct a po vypití čaje maliny lžičkou vyjídá ze dna hrníčku :-D:yes: Jen z malin to bývá hodně řidké, tak to občas zahustíme gelfixem.

:yes:zajíámalo by mně,jestli by to šlo i z malin..:-?:-?

To taky znám, je mooc dobrý. Dělám skoro stejně i z josty.:-p:-p:-p:yes:

JJ, to jsem ještě chtěla dopsat:-), v dospělosti jsem používala jen víčko,to dělám u všeho dodnes.

Tohle znám, to je opravdu vynikající, naše maminka to taky dělá do dneška. Ale celofán nedáváme, jen víčko. Taky to používáme do jogurtu, nebo i normálně jako marmeládu na chleba :yes:

Znám a měli jsme na zahradě černého rybízu (i jiných keřů) vždycky plno,a tyhle rosoly, džemy, marmelády ze všech těch křovin:-D,, sice sběr strašný:-/, ale pak ta chuť :-p:-p:yes:

Tématické fráze:
konzervace černého rybízu, černý rybíz konzervace, zpracování josty, rybízový rosol, černý rybíz s cukrem, konzervace rybízu, nevařený džem z černého rybízu, nevařená marmeláda z černého rybízu, marmelada z josty, rosol z josty, rosol z černého bezu, štáva z josty, nevařená šťáva z černého rybízu, vylisovaná štáva z rybízu, rosol z červeného rybízu, recepty na zpracování černého rybízu, šťáva z černého rybízu, šťáva z černého rybízu nevařená, rybíz konzervace, marmeláda z černého rybízu

Suroviny:
šťáva z černého rybízu, cukr

Přidat fotografie receptu