Staročeský bác neboli liťák
Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 291 kJ / 2 221 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,51 g |
Tuky | 24,26 g |
Vláknina | 20,53 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 324 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 407,84 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Moje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 6 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 8 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 8 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 8 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 8 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 8 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 9 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 9 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 10 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 10 hodinami
Tématické fráze:
bác,
bác recept,
recept na bác,
starocesky bac,
recept bác,
recepty bác,
litak,
bác z brambor,
bramborový bác,
staročeský hluchec,
staročeský bramborák,
pečený báč,
bác recepty,
babiččin bác recept,
vepřové maso bac-can,
bac ze syrovych brambor,
recepty na bac,
jak se peče bác,
kynutý báč,
peceme bac
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
vejce,
brambory,
brambory,
mléko,
sádlo,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
majoránka,
mák,
tuk,
mák
Komentáře (14)
yanull:
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.
Asi ho brzo udělám!
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda