Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štramberské uši

Tenhle kornout má tuze divokou historii, ale pokud jste milovníkem perníku, pak ho rozhodně musíte vyzkoušet. Jeho příprava chce trochu cviku, ale o to větší z něj budete mít radost.

Hodnocení receptu je 4,8 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby odležení těsta

65 min (60 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 029 kJ /
2 158 kcal
Bílkoviny52,70 g
Tuky21,62 g
Vláknina9,10 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 1,31 g
Sůl0,42 g
Sacharidy433,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hladkou mouku promícháme se sodou. Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 24 hodin odpočinout v chladu. Krok 2: Druhý den vyválíme co nejtenčeji a vykrajujeme větší oválné placičky. Krok 3: Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 170 °C asi tak 3-5 minut. Vyndáme je jen co zrůžoví, musí být lehce nedopečené. Krok 4: Za tepla je srolujeme do tvaru ouška, dáme vystydnout do užší skleničky, aby držely tvar a nerozvinuly se. Můžeme dělat třeba jen menší placičky nebo vykrajovat různé tvary. Krok 5: Plníme dle chuti a fantazie.

TIP: Jak si připravit pařížskou šlehačku a krém na plnění

Zveřejněno 23. 7. 2008

Poznámka autorky Hella

Toto pečivo se peče od 13. stol. na počest vyhnání Tatarů při obléhání Štramberka. Obyvatelé pak našli pytle nasolených uší, které Tataři uřezávali křesťanům. Místo perníkového koření můžeme použít sladkého pečení od Avokada, nebo špetku badyánu, hřebíčku, anýzu, skořice, nového koření, muškátového květu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štramberské uši

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR2P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štramberské uši

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR2P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (37)

Veronika.Hrozna: Tyhle uši jsem nezkoušela, ale toto pečivo lze u nás občas koupit v balení asi 10 kusů v cukrárnách nebo na akcích (poutě a pod.), plní se šlehačkou a ovocem a je to bašta. Jedli jsme je i přímo ve Štramberku, když jsme byli na dovolené v Beskydech. Městečko Štramberk je velice půvabné, krásné starodávné chaloupky a blízko známá jeskyně Šipka. Doporučuju k návštěvě:-K

Veronika.Hrozna: Určitě je. My jsme si jednou koupili ouška originální ze Štramberka ve stánku u nějakého hradu (už je to dávno, nepamatuju si, u kterého) a jedli je naplněná šlehačkou. :-)

To vypada, jako ouska velmi jedla.<3;-)

h4ever: Vlast ve 13. století? Nic takového tehdy rozhodně neznali! Navíc expandujícím Mongolům (Tatarům) vůbec nešlo o boj s křesťany, nábožensky byli dost vlažní. Bojovali s Číňany, Peršany, Turky, Rusy a dalšími Evropany, ať to byli křesťané, muslimové, židé, budhisté, konfusiáni nebo třeba pohani - to vše jim bylo úplně jedno.

To bychom nemohli jíst rohlíky, protože jejich tvar je odvozen z tureckého půlměsíce, symbolu islámu.:-O Nemohli bychom pít ani kafe - zrnkovou kávu "zapomněli" u Vídně Turci, když odsud roku 1683 prchali po prohrané bitvě. :-O A co jidáše, vánočky, vánoční štóly? Vždyť je to všechno taková pěkná tradice. A vůbec nevadí, že obléhání Štramberka existuje možná jenom v pověstech .....

h4ever: :-) Tím jim naopak vzdáváme hold:yes:. Klíčová je oslava vyhnání Turků ;-). To by podle vás kněz v kostele znevažoval Krista, když obětuje jeho "tělo a krev"?

h4ever:
No, mít vás při ruce, tak vás aspoň vykrákám za ušiska...;-):-):-D

Štramberské uši nejíst, je to neúcta k padlým křesťanským vojákům, kteří bojovali za naší vlast :-O .

špagetka 6. 9. 2015 08:15
Lyda:proč taky nepřidáte váš recept , já je miluju.:-p:-p:-p

je t o fakt dobry ??????? :D :-p:-p:-p:-p

Dělala jsem je dneska, jsou vynikající, vzhledově se mi moc nepovedly, ale nám to nevadí. Důležitá je chuť :-)

Hella
Děkuji za rychlou odpověď, zítra zkusím :-)

maja f: opravdu se žádný tuk nepřidává.

Dobrý den, nepřidává se žádný tuk?

pokusím se to udělat :-)) ale trocu se bojím je mi teprve 11
ale dík za recept :yes:

uši dělávám taky,jen s jiným recepisem,vyzkouším tento...:yes:
mám spec.vykrajovátko na uši a vyvaluju hóódně do teňulinka,možná je mám takové křupavé až moc...:-)):yes::yes:

óóóóóó to vypadá jak doopravdické vepřové ucho :-D:yes:

dík za recept skusím ho ale newm estli bde fungova(ale snad jj)
:yes::-)

dík za recept;-)ale ještě aby to bylo k jídlu:-//

:-O Hello, taky tady není tvá fotka.

dik za recept :-D:-d:-P

Lyda, díky za odpověď;-):-) Já jsem vždycky ráda, když někdo poradí, nebo jen třeba napíše jak dělá on, každý recept se pak dá ještě posunout výš a dotáhnout do ještě do lepší chuti a kvality. Uf....:-))

Lité není ono. Originál je vykrajovaný, ale kdo chce...

My to dáváme do papírových kornoutů. Jen to vezmi z toho plechu a šupsni do kornoutů. Stočí se ti to a vychladne... a papírových kornoutů si můžeš udělat kolik chceš. Jo a já bych je mazala sádlem... možná to má na to taky vliv... A neřeš. Já jen, že to může být lepší. Šak jsem psala: Hlavně když to chutná!!!:-)

Taky jsem se setkala s tím, že někdo těsto nevyvaluje, ale má ho takové řidší a dělá se to přes takovou šablonu na plech. Těch receptů bude povícero a klidně by tady mohl být ještě jeden, jiný, pokud možno s fotkama :-))

Lyda, já to těsto měla hrubé určitě:-8 A tu fintičku bys nám neporadila? Prosím :-) Nebo zrovna nějaký celý recept?;-):-) Já kupuju většinou origoš ve stánku;-)Prodávají je u nás při různých akcích, trzích a tak.

Jo a ještě. Prodávají se plněné šlehačkou a někdo si je polévá i čokoládou, ale my je doma jíme jen tak. Jinak jsou to samozřejmě kolečka a ne ovály, ale tak jak každý chce. U nás se říká, že správné Uši musí křupat, ale taky podle chuti. Když je necháte jen tak na stole, natáhnou vlhkost a změknou. Pokud dáte uši do sáčku, vydrží dobré déle než 3 měsíce. Tedy pokud na ně nedosáhnou děti a partneři...:-D

Dobrý den, jsem ze Štramberka, takže se u nás Uši pečou pravidelně min. jednou do roka. Jiná domácnost, jiný recept na Uši, takže bych pochopila, ten váš, ale musím si rýpnout, že ty vaše na fotkách vypadají velmi nevzhledně. Máte asi hrubší těsto (možná tedy i jiné) a nebo je stáčíte opačnou stranou. Jo a jsou i lepší finty než sklenička,ale nechám toho, abych nebyla kibic. Já jen tak, jestli vám to pomůže. Ale hlavní je, když chutnají!!!

Kluci je milují. Kupuju je u stánkařů a už se mi nechce dávat 4 kč za jednu placičku. Upeču je. Moc děkuji za recept. :yes:;-)

Tak já vyvaluji na dřevěném vále nebo přímo na kuchyňské umakartové lince, taky podsypávám moukou. Je dobré jich na plech dát jen pár asi tak 6 ks, aby než vystydnou to šlo zatočit. Pokud nestiháme,tak dáme plech znovu do trouby a oni změknou. Peče se to velmi rychle, tak je lepší je dělat na plechu po pár kouscích. Ale i tak jich vždycky pár zatočím a ostatní nechám jako placičky - lépe se skladují ;-) A Merylas, fotku tady nech, jsou moc pěkné!

A tady je ještě několik receptů a taky nějaké povídání ;-)http://www.koupaliste.cz/stramberskeusi/recept.htm...

Uši jsem si koupila před několika lety přímo ve Štramberku a moc mi chutnají. :-p. Náhodou jsme objevili v Praze obchod, kam se dováží, takže si tam čas od času pro ně dojedu. Vyzkouším upéct, ale asi až po Vánocích, teď toho sladkého bude dost a dost.;-)

Heli, tvůj recept nezklamal :yes: Udělala jsem chybu, že jsem těsto měla trochu hrubší, pár uší jsem stočila, ale pak už to byly jen kolečka :-D Stejně mi to mizlo pod rukama a na chuti to neubralo :-D Na čem prosím tebe vyvaluješ, musím si asi pořídit silikonový vál, já pořád postaru a podsypávám mouku a bylo jí tam moc. Příště jedině mezi 2 mikroténové sáčky :-D No, má fotka kazí umělecký dojem a ty jsi nasadila laťku vysoko :-)) Nechám ji tu chvíli, aby se mi věřilo :-D a smáznu ji. Určitě ještě budu dělat a nebude to dlouho trvat :yes:

Taky se už na uši chystám ;-)

nejviiiiic dobryyyy mnam:-p:-p:-p:-p

Tohle pečivo máme rádi čerstvé, když ještě chroupe. Druhý den je to měkké, ale stále silně jedlé:-p. Když to změkne, tak má snahu se to rozbalit, takže asi těžko by to šlo naplnit. Ani si nedovedu přestavit chuť náplně, která by to doplňovala, je to takové perníkové, takže ani šlehačka by k tomu moc nešla. Na těch obrázcích to není vzhledově nic moc. Vykrajuju totiž kolečka, protože nemám velký oválek, ten by šel lépe zatočit. Musí se to dělat horké, jakmile to vystydne, láme se to. Ale může se to vrátit do trouby znovu nahřát.

Štramberské uši peču mému synovi podle úplně jiného receptu, musí se ale nechat nějakou dobu odležet v krabici, aby trochu změkly. Už jsem si říkala, že musím zkusit upéct podle jiného receptu, tak tady ho mám :-)

hella, teda kde ty na to chodis....
a skusala si to nieedy aj niecim naplnit?

Tématické fráze:
stramberske usi napln, perníkové uši, náplň do štramberských uší, stamberske uši, uši recept, těsto na štramberské uši, stemberske usi, štramberské ucho, perníkové uši recept, stamberske usi recept, stranberske usi, uší pečivo, recept na uši, štramberská trouba, náplň štramberské uši, pecivo usi, recept na štamberské uši, stramberske ucho recept, recepty-štramberské uši, recept uši

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, med, mouka hladká, soda jedlá, kůra citronová, koření do perníku, tuk

Přidat fotografie receptu