Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata v olejové lázni

Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.

Hodnocení receptu je 5,0 (56×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 70 min bez doby sušení

70 min (70 min příprava, bez doby sušení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 846 kJ /
3 309 kcal
Bílkoviny20,57 g
Tuky290,79 g
Vláknina38,54 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 153 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy133,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata omyjeme a krájíme buď na přibližně 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít například do leča. Krok 2: Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce a sušíme. Pokud sušíme v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat. Krok 3: Sušení v horkovzdušné troubě při teplotě 70 °C může trvat i 12 hodin. V případě sušení v troubě je lepší rajčátka rozložit na mřížku, zkrátíme tím proces sušení. Krok 4: Usušená rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme. Krok 5: Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu. Krok 6: Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou. Krok 7: Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabydou na objemu. Krok 8: Na napěchovaná rajčata lijeme pomalu a velmi opatrně olej. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Poté otřeme okraj sklenice dočista. Krok 9: Sklenici pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 24 hodinách můžeme ochutnat.

TIP: Tipy na zpracování přebytečných rajčat

Zveřejněno 8. 8. 2011

Poznámka autorky rebeka

Správně usušená rajčata mají pokroucené, zkrabacené okraje, ale nešustí jako např. usušené hříbky. Pakliže se stane, že je přesušíme, nic hrozného se neděje, zalijeme je horkou vodou a necháme cca 2 minutky nabobtnat a dále pokračujeme dle návodu. Samozřejmě že je necháme na sítku okapat.

Olej samozřejmě použijeme do různých zeleninových či těstovinových salátů nebo k marinování masa.

Ze 2 kg čerstvých rajčat je cca 260 g sušených.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená rajčata v olejové lázni

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M7zG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená rajčata v olejové lázni

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M7zG

Marie

Komentáře (96)

Výborný recept. Maličko jsem ho upravil ,čerstvou bazalkou i česnekem. Nemá chybu. Díky.

Tak hotovo nalozeno :-K jen si myslim, ze jsem je asi moc vysusila, priste to necham v susicce kratsi dobu :-p pridala jsem vzdy do sklenice par kousku domaciho cesneku

Loni jsem zkoušela váš recept poprvé a teď dodelavam letošní první várku. Rajčata jsou vynikající. Jen ta výtěžnost by mohla být větší :-p Rajčata jsem nevazila, ale z pěti plat sušičky mám čtyři sklenky (cca 300 ml). Tak snad ještě bude úroda, protože jinak to máme na chvíli! Diky za recept! :-K

jahoda: jakou máte sušičku? Zrovna budeme kupovat a tak uvítán řady... :-8

rebeka: No, jestli do zimy vydrží..;-)

Jana Remkova: díky moc za realizaci rcp a fotečku ;-) snad si v zimě pochutnáš:-)

Jana Remkova: Jani, to není tvoje chyba, že rupla. Mohla být malinko naprasklá, ani to nemusíš vidět pouhým okem a pak je jasné, že při horké tekutině praskne. Já už taky radši všechno plním ve dřezu ;-);-);-)

Takže hotovo..Uffffff, to bylo něco :-D. Samozřejmě, jak jsem nalívala horký olej, třebaže jsem měla skleničky umyté v horké vodě, mi praskla jedna sklenička :-(. Ještě, že jsem je pro jistotu plnila ve dřezu:-D. Ale zachránila jsem ji!!! přidávám foto a moc díky za recept. :-p

Bože holka, od včerejška hledám takový recept, ty ho tu máš a nic neřekneš!:-O Aby tě husa kopla babo jedna!! :-D:-D:-D

WS::-) budu držet palce:yes: jsem ráda, že vás to neodradilo;-)

Děkuju, i tak teda byla dobrá, to ne že ne, trošku chutnala jako grilované :-D zkusíme znovu, jednou na to určitě kápnem :-)

WS: no, jak píšu.. olej má mít teplotu až téměř k bodu varu... jestli vám to zčernalo, měl jste je asi přesušená, jinak nevím, proč by se tak stalo;-)

Malá otázečka - jak má být olej horký? jen teplý? zkoušeli jsme to totiž napoprvé s vařícím :-D a ano, prskalo to, bublalo...a rajčátka byla smažená, doslova :-D některá až do černa...:-D:-D

Trošku přesněji o sušení v troubě pro ty co nemají sušičku je zde http://www.kucharka-recepty.com/susena-rajcata-v-o...
12 hodin není třeba, to jsou už přesušená příliš. Nezapomínejte při sušení troubu POOTEVŘÍT, stačí např. vložit nůž, jen na škvírku - aby vevnitř necirkulovala odpařovaná voda a nezpomalovala sušení.
Sušit je také dobré stejně veliké kousky, abychom nemuseli řešit různou dobu sušení (je dobré stejně zkontrolovat průběžně jak to jde, jestli nám např. trouba nehřeje víc vzadu než vepředu a případně plech otočit)
jinak sušená rajčátka to je super věc

Karol: suš.. já jsem sušila celou noc:-// ale výsledek stál za to;-):-D:-D:-D:-D

Tématické fráze:
sušení rajčat, sušená rajčata recept, sušena rajčata, sušení rajčat v sušičce, sušená rajčata v oleji recept, jak usušit rajčata, recept na sušená rajčata v oleji, sušení rajčat v troubě, sušená rajčata v troubě, jak sušit rajčata, recept na sušená rajčata, jak naložit sušená rajčata, jak spravne susit rajcata, jak dlouho sušit rajčata v sušičce, sušená rajčata v oleji, sušené rajčata recepty bez masa, sušená rajčata v sušičce, jak sušit rajčata v sušičce, jak použít sušená rajčata, recept sušená rajčata

Suroviny:
rajče, olej olivový, ocet, sůl, sušená bazalka, koření oregáno sušené, tymián sušený, koření provensálské, česnek sušený

Přidat fotografie receptu