Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sofie1973 sofie1973

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 039 kJ /
7 897 kcal
Bílkoviny105,93 g
Tuky529,41 g
Vláknina23,60 g
Cholesterol 1,51 g
Sodík 2,43 g
Sůl6,06 g
Sacharidy665,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: Zahřát mléko, rozdrobit do něj droždí, špetka soli, cukru - nechat vzejít kvásek. Do misky dáme mouku, cukr, majolku, 1 vejce. Přilít vykynuté droždí, vše dohladka vymíchat, nechat kynout 45 minut (je možné nechat udělat těsto v pekárně - program Těsto). Krok 2: Z vykynutého těsto vytvořit 2 kulaté bochánky, přenést na plech s pečicím papírem, nechat kynout cca 10 minut. Bochánky potřít rozšlehaným vejcem, pak posypat drobenkou. Pečeme na 160°C cca 30 minut (zkontrolovat špejlí). Po vychladnutí (nejlépe na mřížce) koláč rozříznout napůl, naplnit krémem. Krok 3: Postup krému: ve 2 lžících mléka rozmíchat škrob. Ostatní mléko nalít do hrnce, přidat oba cukry a máslo, nechat rozpustit. Až začne mléko vařit, přidat škrob, nechat přejít varem, vychladit za občasného míchání. Šlehačku ušlehat dotuha, smíchat s vychladlým "pudinkem".

Zveřejněno 28. 8. 2011

Poznámka autorky sofie1973

Ač vypadá postup složitě, je geniálně jednoduchý... Zkuste:-)

http://recepty-od-sofie.webnode.cz/recepty/

Byla jsem upozorněna, že je tento koláč pečen pod dalšími různými názvy, proto doplňuji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6YPn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6YPn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

skarlettka 16. 9. 2016 18:07
sůl do kvásku nepatří ,zhoršuje kynutí kvasnic.

Kdysi dávno jsem dělala koláče z majonézy.Nějak jsem receptík opomenula:-ODnes jsem byla ráda po vyzkoušení,těsto úžasné nelepivé,pracovalo se s ním nádherně.Rozplývalo se na jazyku.Namazala jsem krémem a pro zkoušku marmeládou,moc dobré!!!:-p:-KMěla jsem jednu majonézu(100g) a ta mi stačila na tuto dávku těsta úplně v pohodě,těsto hnětala pekárna. :-K:yes:Moc ráda jsem vyzkoušela recept.

Jejda, tady mi někdo dělá chutě:-8:-8 dělám " Pražské " podle tohoto rp: http://www.toprecepty.cz/recept/11187-prazske-kola...,ale jak se znám, dlouho neodolám ani této verzi :-D:-D

Tak jsem teda zkusila, chystala jsem se na ně dlouho, je to výborná záležitost:-8:-D:-D bod jsem dala, těch pár fotek, jestli neva;-)

vypadá úžasně:-p:-p:-p, ukládám a určitě vyzkouším a bodík už je tam:yes::yes::yes::yes::yes::-p:-p:-p:-K:-K

sofie1973 21. 11. 2011 19:11
Jiri V.: Ale jdi, máš krásný koláček i fotečku, děkuji.:-) Také mě moc těší, že chutnalo:-K.

sofie1973 - Koláč jsem odzkoušel. Můj není tak hezký jako tvůj, ale na chuti mu to neubralo.:-p:-p:-K
Dík za recept.:-K Dovolil jsem si přidat fotku.

:-)

Jiri V: Děkuji a přeji, at se koláček podaří...:-p

sofie1973: Odzkouším a dám vědět. Zklamaný určitě nebudu.:-p:-KZatím jsem zkoušel jablkový koláč vzhůru nohama podle sester Tatin - Tarte Tatin. Zkoušel jsem jej udělat podle původního receptu z níže uvedené knihy. Recept, s trochu jiným postupem, než v knize, je i na Topkách. Povídání o vzniku receptu Tarte Tatin jsem jej našel na www.labuznik.com/recipe.php?ID=5581
a v knize Vladimíra Poštulky - Labužníkovy historky. V této knize autor píše o vzniku některých známých receptů.O tvém koláči ve své knize nepíše.:-( Děkuji za receptík, ukládám a po odzkoušení dám vědět, jak chutnal.:-K

Jiri V.: taky díky za info:-K
ať tak či onak,koláč velmi podobný tomuto nám donesla ochutnat kolegyně a byl naprosto vynikající:-p:-p:yes::yes:
já ho snad budu muset taky udělat:-D:-D
a protože tu fantastickou chuť jsem si tímto připomněla,dávám střelhbitě další bodík:-):yes::-K

Jiříku, děkuji za info, mně recept přivezl brácha z Francie, okamžitě jsme si ho zamilovali, ač nevíme přesně původ koláčku. Děkuji za info a doufám, že bude chutnat...:-K

:yes::-p Ještě jsem neměl možnost ochutnat, ale slyšel jsem o tomto koláči tolik pochval, že budu muset odzkoušet.Hledal jsem na internetu něco o původu tohoto koláče. Našel jsem jen následující. Paní Anna Lešková na svých stránkách píše - pražský koláč je ve skutečnosti Tarte Tropézienne - specialita, kterou v Saint Tropez vymyslel místní pekař polského původu Alexandre Micka. Jediný zásadní rozdíl mezi oběma koláči je v posypu - francouzská verze má na vrchu krystaly cukru, zatímco pražský bratranec drobenku.

klára:já taky..Pražský koláč;-):yes:

klára: jedná se o klasický francouzský recept na "nedělní" koláč, zřejmě jej někdo převzal...;-) Je to běžné, kuchyně se různě přebírají a mísí, což je jen k dobru věci...:yes:

Tématické fráze:
pařížský koláč, tarte tropézienne, koláč tropézienne, pražský koláč, pařížský jablkový koláč, pražský koláč recept, tropezienne, tarte tropézienne recept, nedělní jablkový koláč, pařížský jablkový koláč recept, prazske kolace, parižsky dort, nedělní jablečný koláč, parižsky jablecny kolac, pražský koláč info pečení, tartedimanche, pražský koláč s jablky, pražský koláč s Majolkou®, koláč saint tropez, tropezienne recept

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, majolka, cukr krupice, droždí, vejce, mléko, sůl, vejce, cukr krupice, máslo, mouka hrubá, skořice, mléko, cukr vanilkový, moučka škrobová, cukr moučkový, máslo, šlehačka

Přidat fotografie receptu