Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonézové koláče

Použití majonézy ve sladkém pečivu je neobvyklé, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Právě díky majonéze v těstě budou tyto koláče jemné, vláčné a déle vydrží jako čerstvé. Koláče plníme tvarohem, zdobíme rybízem a posypeme máslovou drobenkou.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

plotna plotna

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 671 kJ /
4 941 kcal
Bílkoviny127,93 g
Tuky248,50 g
Vláknina24,72 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 1,88 g
Sůl4,60 g
Sacharidy535,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Do vlažného mléka vhodíme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, přidáme majonézu, rozšlehané žloutky a kvásek. Těsto zaděláme a řádně vypracujeme až je lesklé. Přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Krok 3: Než těsto vykyne, připravíme drobenku. Změklé máslo smícháme s oběma cukry a hrubou moukou a rukou rozemneme. Krok 4: Těsto po vykynutí vyklepneme na vál posypaný polohrubou moukou. Odkrajujeme kousky těsta zhruba po 30 g, které ihned v dlaních tvarujeme do kuliček a vkládáme na plech. Dáváme pouze 3 bochánky vedle sebe. Hodně nakynou. Krok 5: Do středu kuliček vytlačíme důlky dnem skleničky, které poprášíme moukou. Kraje koláčů potíráme rozšlehaným vajíčkem. Krok 6: Potom teprve plníme tvarohem, na který poklademe rybíz, promíchaný s trochou krystalového cukru a posypeme drobenkou. Necháme znovu vykynout. Nádivku obměňujeme dle chuti. Krok 7: Pečeme na prostředním roštu při teplotě 180 °C do zrůžovění.

TIP: Jak jednoduše tvarovat koláče

Zveřejněno 2. 9. 2011

Poznámka autorky plotna

Z této dávky těch koláčů není moc. Většinou dělám ze dvou dávek. Těsto můžeme zadělat i v domácí pekárně, a to v pořadí tekutiny, suchá směs a potom Majolka® a kvasnice na konec. Po vlastní zkušenosti mohu ale říci, že ručně zadělávané těsto je lepší. Co se týče chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Majonézové koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p946

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Majonézové koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p946

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Koláče jsou moc dobré, já jsem dala pouze jedny kvasnice, ty dvoje jsou tam proto, že Majolka® je tučná a jedny kvasnice si s kynutím moc neporadí.

Recept je dobrý😉 Poměry v receptu sedí dobře a je to veliká dobrota! Z půl kg mouky jsem upekla veliký tác koláčků. Těsto jsem hnětla hákem v robotu, za mě to můžu vřele doporučit! Těsto je skvěle propracované a dobře se uvolní lepek.Doporučuji koláčky na plechu ještě trochu roztáhnout prsty do stran, a pak naplnit. Těsto hodně nabyde v troubě, tak aby nešly moc ,,do výšky”. A péct v předehřáté troubě, to tam taky asi nebylo psáno. Já potírám samotným žloutkem naředěným vodou.Koláčky jsou po něm krásně zlaté. Připojuji foto tvořítka na koláče, které lze použít místo uvedené skleničky.Ta kombinace tvaroh a rybíz je krásná😍Díky za receptík🙂🌷💋

Droždí dávám také jedno na půl kg mouky. Mouku dávám hladkou, jsou pak jak obláček <3 část Majolky® jde nahradit rozpuštěným sádlem, do každého těsta patří i špetka soli, a do drobenky zkuste přidat mleté ořechy a trošku mleté skořice. Úspěch zaručen! :-)

Zdravím, majonézové těsto miluji, používám ho i na buchty👍🙂 Nesnáším jak to těsto dloouho kyne, tak si pomáhám tím, že mísu s těstem přikrytou utěrkou, vložím do druhé mísy, ve které je teplá voda. Těsto mi tak vykyne až o polovinu rychleji. Třeba to někoho inspiruje k vyzkoušení :-K

Opravdu je to tak.2kostky droždí.Určitě by to šlo i s jednou kostkou ale dělám to takto stále,jak bylo v původním receptu a cítit to kupodivu opravdu není.

2 kostky drozdi na pul kila mouky ?to musi byt citit drozdim...

Dnes jsem upekla tyto koláčky,těsto mi umíchala pekárna.Dala jsem podle rad 100g majonézy a 100g oleje a půl kostky droždí.Těsto krásně nakynulo a skvěle se s ním pracovalo.Koláčky jsou vláčné a moc dobré.Díky za recept,budu dělat častěji.:yes::-/

Já osobně dávám(Majolka®)...2 x Poličanka 100g :-8

plotna::-O nechápu tvou reakci....

Vy asi vůbec nečtete co se tady píše.Já snad napsala že pekárna dělá špatné těsto? To je přece nesmysl.Pekárna udělá moc krásné těsto.Jenže na tyhle koláče až příliš nadýchané.
Klasiku a staré postupy prostě nic nenahradí.Ani ten sebelepší přístroj.
A že to je bez práce tak je to to nejlepší? A kdo ti to řek?

Dělám podle stejného receptu jako Levík /100g Majolky® a 100 ml oleje, ale jenom jedna kostka droždí, úplně to stačí. A nesouhlasím s tím, že těsto zadělávané ručně je lepší, pekárna jej vypracuje mnohem lépe. To je alespoň moje zkušenost. Jinak koláče jsou výborné, jiné nedělám.:yes:

Té Majolky® tam dejte 200g.A je úplně jedno jaké.

vypadaji nadherne.Ale taky nevim,jaka to ma byt ta Majolka®.Nemuze sem nekdo dat foto Majolky®,at vim,kterou asi koupit?

Koláče jsou výborné:-p:-p dělávám je léta,ale jen jedy kvasnice a jedna 100g Majolka®,100g oleje.:-K:yes:

magdalenka:zahraničná:-D Magduška:-K:-K duška moja..nejsem autorka, ale tuším, že ten majolkový pytlík(jeden ks) má 100gr;-):-):yes:

Tématické fráze:
Majolkové® koláče, moravské koláče s Majolkou®, Majolkové® koláčky, Majolkové® testo, kolace s Majolkou®, kynuté koláče s Majolkou®, Majolkové® koláče bez kynutí, koláče z Majolky®, moravské koláče z Majolky®, kolačky s Majolkou®, Majolkové® koláčky recept, koláč s Majolkou®, koláčky z Majolky®, Majolkové® těsto na koláče, majolkový koláč, majolkový koláč, Majolkové® kynuté těsto, kynutý koláč s Majolkou®, Majolkové® koláče recept, koláč z Majolky®

Suroviny:
mléko, droždí čerstvé, cukr, mouka polohrubá, majonéza, žloutek, máslo, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka hrubá, tvaroh, cukr vanilkový, cukr krystal, žloutek, kůra citronová, mléko, rybíz

Přidat fotografie receptu