Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omládek

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Omládek je řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnka nebo sladovit). Je hustší (tužší) než poliš (polish). Doba kynutí je kratší, než u poliše (max. do 1 hodiny, ale spíše jen 35-45 minut). Krok 2: Díky delšímu prokvašení dosáhneme lepší chuti pečiva a prodloužíme jeho trvanlivost. K vykynutí pečiva je potřeba menší množství droždí, než v klasickém vedení. Suroviny je třeba pořádně, dohladka promíchat (ideální by bylo smíchat nejdříve vodu se sladěnkou a droždím a až pak vmíchat mouku). Krok 3: Teplota omládku by měla být asi 30°C, proto k jeho výrobě používám příjemně vlažnou vodu. Na jeho výrobu použijeme asi 40% tekutiny z daných surovin (vodu) a kromě droždí a Sladěnky také asi 25% mouky. Krok 4: Tímto vedením se rozvíjí alkoholové kvašení a dosáhneme tvorby určitého množství kyselin, které je nutné k řádnému zbobtnání mouky. Krok 5: Sladěnku, sladovit prodávají téměř v každé Zdravé výživě a po otevření je třeba ji uchovávat v chladu. Na 0,5 kg mouky (v těstě) je jí třeba asi kávová lžička. Krok 6: Sladěnka, sladovit mají v kvasném procesu veliký význam: mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení; jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení; je třeba je přidávat přímo do omládku. Při přidání až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v nich obsažené, ale už ne enzymy.

Zveřejněno 13. 10. 2011

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Povídání o omládku sem přidávám proto, že ho velice často (spíš pravidelně) používám do světlého pečiva a pokud vám sem nabídnu recept, často se mě na omládek a sladové výtažky někdo ptá.

Omládek mám např.v těchto receptech:

http://www.www.toprecepty.cz/recept/21452-maslove-...

http://www.www.toprecepty.cz/recept/23479-briosky-...

http://www.www.toprecepty.cz/recept/23213-vecky-se...

http://www.www.toprecepty.cz/recept/22973-bacovy-s...

...............a mnoha jiných, např. i v tolik tady pečených slunečnicových trojhráncích ;-)

Čerpala jsem ze starší knihy Pekárenská technologie.

Kdo si chce přečíst, jak s omládkem pracují ve velkovýrobě dnes, může v některé z bakalářských prací, přístupných volně na internetu. Např. http://is.muni.cz/th/368080/pedf_b/Bakalarska_prac...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omládek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mM2R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omládek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mM2R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Veronika.Hrozna: Nie je možné, že si ty urobila niekde chybu? Podobné niečo sa mi u receptov od Cat nestalo nikdy.
Píšeš napr. že z odvážených surovín si odobrala vodu a múku - cathleen vodu aj múku na omládek uvádza zvlášť.

Naozaj správne si odvážila suroviny, dala si 10 g droždia na skoro 500 g múky? V tom prípade by "chuť a konzistence k zaplakání" nemali dopadnúť, ako dopadli, droždie by nemalo byť cítiť. Postupuj podľa receptu, nechaj pracovať omládek 35-45 minút v teple (píšeš, že pracovalo), potom vymiesiš cesto, vykysnuté je pružné, prstom zatlačíš jamku do neho a pomaly sa vracia.
Ešte skús aj dvakrát upiecť tie rohlíky...či sa problém zopakuje. Nevzdávaj to!

Veronika.Hrozna: Veru asi by jsi plakala,ale mně tvůj komentář vyloudil úsměv na tváři:-D:-D:-Dhlavně ta pasáž o manželovi:-D;-):yes::yes:

magdalenka: Zkoušela jsem rohlíky v neděli, udělala jsem omládek a dopadlo to, no nevalně.Nevěděla jsem, jak to namíchat. Z odvážených surovin, jsem odebrala vodu, mouku a
dala lžičku medu a droždí. Vzniklo mi z toho něco husté, že se to nedalo, ani vymíchat, tak jsem přidala kapku vody. Nechala na teplém místě a čekala. Nabobtnalo to, to jo ! Ovšem ouha, nevěděla jsem, jestli to je dost, nebo ne! Tak jsem udělala těsto, ale žádný zázrak se po upečení nekonal, pořád tam to droždí bylo cítit. Nakynulo to, to jo , ale chuť a konzistence k zaplakání. Manžel to zbaštil, ale já, no obrblala jsem to! Jemu se to baští, když má dva chuťové pohárky, z toho jeden na víno a druhý na ochtnání slivovice, že ano. Dělala jsem recept od Cathlen, obyčejné rohlíky.
Dnes, jsem šla kouknout, že kde jsem udělala chybu a nic mi fotky neřekly. Jak to má vypadat, když už je to dost nakynulé???? ;-(

Milujem piecť s omládkom! Rástol mi v mise, skoro zdrhol...Dnes som piekla
, cesto bolo ako pena...

magdalenka: :-D krásná debata, hned bych se připojila! Každý je výborný trochu jinak, ale všechno je to čistá domácí práce, kterou děláš pro rodinu, obdivuhodná <3

Dnes som piekla s omládkom chlieb celkovo zo750 g múky. Omládek 200 g múky (100 g ražná a 100 g pšeničná), voda 200 g, 12 g čerstvé droždie,1 KL medu. V ceste ľanové semienka, menší varený zemiak, cesto krásne nakyslo, ešte chladne, takže foto bez nakrojenia zatiaľ. Omládek mám rada. :-K
Po nakrojení a ochutnaní vedieme doma debatu, či je lepší včerajší chlieb s bigou, alebo dnešný s omládkom...nedospeli sme k odpovedi.

Majka8: nemyslela snacha spíš žitný kvásek?
http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
A tady ještě jeden odkaz na přesnější recept (s gramy)
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...

cathleen:Mám prosbu,snacha by chtěla omládek co je několik dní v lednici a jen se z něho ubírá na pečení chleba,ráda bych ji ho vyrobila,ale nenašla jsem,prosím poraď....peču doma vše,ale toto jsem nikde nenašla:-((

Vojta: protoze tady matlas pod nekolika ruznymi nicky porad to same a mimo misu. Pokud se nechces zaregistrovat a pak vlozit ten -podle tebe- JEDINY SPRAVNY recept, jen lidi mates. Uz ti psal pod svym receptem i Frantisek, ze postupu je vice a doma budes jen tezko vyrabet podle postupu z velkovyroby....a marne.
To je vsecko, co ti pisu. Vic na tebe reagovat nebudu.

já jsem se chtěl se zeptat jak to že tady už nejsou komentáře to se mažou?

:-K děkuju všem za zájem - tento "recept" berte opravdu jen jako obecné povídání o kvásku omládku - přesná gramáž a popis, jak ho vyrobit, jsou zvlášť popsané u každého receptu.

disketka: Ano, třeba takový grahamový chlebík je pečený z grahamové mouky a s omládkem....nemůžeš mi písnout odkaz na recept, podle kterého pečeš? Nebo aspoň písnout, kolik droždí na jaké množství mouky používáš....A pečeš pouze z celozrnné?

Může se s omládkem péct i pečivo z celozrnné mouky? Pokud bych chtěla s omládkem péct podle běžného receptu, tak o kolik mám snížit množství kvasnic?

cathleen, hodně jsi mně inspirovala, jak používat domácí pekárnu. Děkuji a bodík je samozřejmostí.:-K Foto je nádherné:-O

Díky za přesný a podrobný rozpis ;-):yes:

Tématické fráze:
omladek, co je omladek, co je sladěnka, co je to omládek, co je to sladenka, omládek recept, testo na omladek, jak se dělá omladek, sladěnka, na omládek, sladěnka recepty, co to je omládek, jak udelat omladek, vyroba omladku, jak vyrobit sladěnku, - omládek, omladlek, recept na omládek, sladěnka recept, co to je sladenka

Suroviny:
voda, droždí, sladovit, mouka hladká

Přidat fotografie receptu