Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hnětýnky

Velikonoční pečivo typické pro jižní čechy pocházející z okolí Strakonic. Pokud budete chtít dodržovat tradice a nevlastníte příslušné formičky, upečte jako plát na plechu a tvary cca 10 cm (kolečka, srdíčka atd) vykrajujte.

Hodnocení receptu je 4,6 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bonaher

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 25 kusů

25kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 107 kJ /
8 869 kcal
Bílkoviny125,58 g
Tuky462,36 g
Vláknina21,00 g
Cholesterol 2,83 g
Sodík 620 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy1 020,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Utřeme žloutky s cukrem a máslem. Krok 2: Postupně přidáváme mouku. Bílky vyšleháme do hustého sněhu a společně s rumem vmícháme do těsta. Krok 3: Formičky vymažeme tukem a vysypeme moukou. Krok 4: Vznikne polotuhé těsto, kterým pomocí lžíce naplníme připravené formičky. Těsta dáváme méně na prostředek a více do stran. Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 15-20 min při 200 °C (dle trouby a druhu formiček). Zda jsou upečené, zjistíme vpíchnutím špejle. Po vytažení musí zůstat suchá. Krok 6: Po vychladnutí polijeme čokoládovou nebo citronovou polevou a zdobíme podle fantazie. Lze použít různé ozdoby z marcipánu, lentilky, barevnou rýži, pokrájené želé bonbony a pod..

TIP: Příprava čokoládové polevy

Zveřejněno 16. 10. 2011

Poznámka autora bonaher

Pečeme nejméně týden předem , musí se rozležet.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hnětýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9L3D

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hnětýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9L3D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Jo, takhle se dělají u nás na Strakonicku. ;-) To je keců, že má být těsto jiné. Achjo... Je to odvozeno od místní tradice, takže všechny verze jsou dobře. Náš rodinný recept je zrovna takový. Jen bez rumu a o 2 vejce více...

bohužel podle tohoto receptu neupečete hnětýnky, ale jakési (možná dobré) piškotové bábovičky. Do hnětýnek v žádném případě nepatří sníh z bílků, těsto se hněte (od toho je název) a je to velmi podobné spíše lineckému. Nepečou se ve formičkách, ale vykrájené na plechu. Vím velice dobře o čem píšu, hnětýnky jsem jedla každý rok u své babičky na Prachaticku.

jitka:
No, možná se dělá obé:-)
viz koment 13.10.10 21:30 https://www.labuznik.cz/diskuse/hnetynky-2703/

Zobrazit 2 starší odpovědi

Bodíček letí, jsou vynikající, moc díky za parádní recept :-K:yes:;-)

Koubkova: Jsem ráda, že Vás recept potěšil. U nás o posvícení nesmí na stole chybět. Většinou dělám ze dvou dávek a "mizí" velmi rychle...;-)Receptů mám několik, ale my máme nejraději tyhle.

Bonaher: připomněla jsi mi dětství, kdy jsem jako malá holka jezdívala na šumavu s rodiči ke známím, o prázdninách o posvícení, bez těchto hnětýnek se to neobešlo, to byla nádhera, těch ozdobyček, až zrak přecházel, nikde jsem ten recept nenašla až ted ,děkuji.:-):yes::-K

Bibinka: Děkuji za milé přivítání.

Děkuji všem za kladné hodnocení.

Bonaher, vítám tě v naší Topkové rodině jako dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-)

Pěkné dortíky+:yes::yes::-p

O posvícení všude to voní :-p:yes:

Tématické fráze:
hnětýnky, hnětýnky recept, recept na hnětýnky, recept hnětynky, posvícenské hnětýnky, ozdoby na hnětynky, těsto na hnětynky, zdobeni hnetynek, hnetynka, hnětýnky fotogalerie, hnetinky, velikonoční hnětýnky, kdy se pečou hnětýnky, hnětánky, formičky na hnetýnky, recepty na hnětynky, hnětýnky postup pečení, pečení hnětýnek, hnětynky těsto, hnětýnky recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, vejce, rum, tuk, mouka, zdobení cukrářské

Přidat fotografie receptu