Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konfitovaná kachna s česnekem a tymiánem

Na této kachně si nejlépe pochutnáte, pokud si k ní připravíte červené karamelizované zelí s opečenými bramborovými plátky. Větvičky čerstvého tymiánu se k drůbeži hodí a nahradí vůni kmínu, který je v tomto receptu vynechán.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 285 min bez doby odležení masa do druhého dne

300 min (15 min příprava + 285 min tepelná úprava, bez doby odležení masa do druhého dne)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 437 kJ /
4 646 kcal
Bílkoviny16,88 g
Tuky499,03 g
Vláknina5,90 g
Cholesterol 450 mg
Sodík 426 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy20,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kachnu rozporcujeme, osolíme, opepříme, uložíme do nádoby s pokličkou vhodné do trouby. Maso posypeme nasekaným česnekem a obložíme tymiánem. Necháme v chladu odležet do druhého dne. Krok 2: Troubu předehřejeme na 130 °C. V pekáči rozehřejeme sádlo, nemělo by se začít vařit. Porce kachny přelijeme sádlem tak, aby byly zcela potopené, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme pomalu 4 hodiny. Krok 3: Maso vyndáme, přendáme na plech a při 200 °C necháme opéct kůrčičku. Krok 4: Slijeme většinu sádla a v pekáči ponecháme výpek, který zredukujeme. Zasypeme moukou, zalijeme teplým vývarem a mírně vaříme asi půl hodiny. Krok 5: Podáváme podle svých zvyklostí, třeba s karamelizovaným červeným zelím na víně a opékanými bramborovými plátky.

TIP: Jak připravit dokonalou pečenou kachnu

Zveřejněno 22. 10. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Konfitovaná kachna s česnekem a tymiánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P5r1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Konfitovaná kachna s česnekem a tymiánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P5r1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Ja jsem to dělám velice jednoduše. Očištěnou a umytou kachnu osuším, poselim, pokmínuju dám do hlineného pekáče s pokličkou do rána odležet.Ráno zahřeju troubu na 110 -120°C. Peču 3,5 - 4 hod. Po celou dobu neodkrývám. Po pečení odkryje a grilem zapeču cca 20 min aby byla kurčička křupavá. Nepeču kachnu v celku, ale ji hned naporcuji, nebo když jsem ji pekl v celku, na konci pečení před grilováním jsem ji porcoval, ale se mi dost rozpadala. Za mlada pani máma chovala i 60 ks kachen, které jsme za podzim snědli na různé úravy. Ale lepší kachnu jak tu mojí jsem ještě nejedl. Nejlepší z houstkovým knedlákem a červené zelí. Dobrou chuť.

Eli, také tu mám husu na Sv. Martina připravenou. :-) Tu asi nadiju jablky a cibulí... ,-)

Moc děkuji, Aaadobromilce zejména za obrázek. Tahle konfitovaná kachna je fakt výborná, možná ji udělám místo svatomartinské husy, s tou nemám zkušenosti. Jsem ráda, že se klasické recepty, které vařím a někdy přidávám, líbí.:-K

No, to je krásná kachna, kde jsem byla,když se tu ukázala, dávám bodíka, tu bych si přála na víkend:-p;-):-K

aaadobromila:Ježkovy voči já zapoměla vyfotit kachnu ! Ty jsi mi to připomenula ! :-(

Ke karamelovému zelíčku jsem pekla kachničku podle Tebe. Také s dovolením přidávám důkaz bez aranžmá :-8 :-K

Včerejší oběd,konfitovaná kachna bez chyby , nastavila jsem troubu na 60 a dala do ní kachnu.Časový spínač na 2 v noci obstaral všechno za mě.V 7 ráno jsem slila vypečený tuk a zvýšila teplotu na 110 a potom pekla ještě do 10,30. Zbytek obstaral grill na každé straně 10 minut. Mám nový sporák a ještě jsem kachnu nepekla ,takže premiéra. :-D:-*:-K

Zdravím, pro ty, co se děsí sádla, mám svoji variaci kachny pomalu pečené: žádné píchání, pouze kachnu vcelku pořádně osušit(!!!), hodně nasolit, opepřit, zavřít poklici, nepodlévat ničím. Dala jsem do trouby v 18h večer na 140° na cca 4 hodiny, před spaním jsem stáhla teplotu na 110°. Ráno kolem 8h jsem nakoukla - spousta vypečené šťávy a tuku, neslévat, nechat tak, zavřít. Zvýšila jsme na cca 120°. V poledne jsem odkryla, slila vsechno, co se vytopilo, a zprudka opekla kůžičku pod grilem. A to je vše. Tedy celkem 18h, ale lze úměrně zkrátit :) A tip na závěr, byť vznikl náhodou: kachnu jsem pekla prsama dolů (nevlezla se mi do pekáče naopak) a ukázalo se, že to byl nejlepší tah! Prsní maso nacucané šťávou, luxus. Kachny křehoučká, veškerý její tuk pryč, jen šťavnaté maso s kůžičkou. Tak dobrou :)

můžu se zeptat, v jakém sádle se to dělá? v kachním? a lze někde sehnat? nebo se může dělát i ve vepřovém sádle?

Veronika.Hrozna: Tento komentář jsem našla náhodou až teď a musím hned napsat, že mě moc potěšil. Konfitování je báječná úprava masaa jsem ráda, že našla dalšího příznivce:yes::-):-K

:-K:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-pVeronika.Hrozna: Teď to vyšlo kachna se rozmrazila a teď jdu na věc! Píchat i tam ,kde není tolik tuku na prsou a křidélkach :-?:-D:-p:-p:-p Hlásím,že to vyšlo.Kachna 2.6 kg se pekla celkem 5 hodin na 110 stupňu a pak jenom s horním ohřevem 20 minut z každé strany 200 stupňu. Z prsíček se sloupla kuže,takže při zapékání jsem je přikryla kousíčkem alobalu.
Popíchala jsem celou kachnu /jde to snadněji když je ještě rošku zmrzlá. Příště budu péct jenom 4 hodiny aby se mi nesloupla kuže na prsou. Tuk i šťávu jsem slévala cca 5 x !Kachnu už jinak připravovat nebudu.:yes::yes::yes:

Veronika.Hrozna:Nevyšlo to,mně se ta kachna nechtěla potvora rozmrazit do neděle a tak jsem ji šoupla nerozmrzlou zpátky do mrazáku. Já jsem udělala chybu,měla jsem ji dát do kuchyně,ale nechala jsem ji v špajzu a tam je taková zima ,že i moučným molum mrznou nohy!

Eli;-)opět jeden z mnoha Tvých dobrých receptů:-p+15:yes:Fotky už ani nekomentuji:-8jsou prostě parádní:-K:-*

:-p krása:-K

Jsem ráda za komentáře a za tu debatu, která se rozvinula a v podstatě doplnila recept - nebo vytvořila nový! To je skvělé a tak by to mělo vypadat...měli bychom se co nejčastěji vzájemně inspirovat. :yes:
Přestože mám žlučník (zatím) v pořádku a moje rodina rovněž, tak se nebojím říct, že konfitování není způsob přípravy, která by příliš zatěžovala organismus. Důležité je, abychom sádlo důkladně slili a maso následně opekli, třeba podlité vodou. Konfitování zajistí masu šťavnatost, ale nikoli mastnost.
Výpek je možné potom zredukovat, jak píšu, a šťávu vyrobit spíše lehčí - možno i jen prostřednictvím vývaru, bez mouky, pokud by někomu vadila. Ale zase na druhou stranu, mouka mastnotu sráží... Srettinky způsob je dovedený k dokonalosti a moc děkuji, že ho popsala!!:-K

:-)) Viděla jsem název a věděla jsem, že to bude Tvoje. Opět krása nebeská :-p:yes:

to nemá chybu:yes:kachnu můžu určitě vyzkouším tento recept:yes::yes:

Veronika.Hrozna:ale zítra jí dopeč odkrytou pro kůrku a klidně pod ní dej krapet vody a kousek másla-teda zítra, a kdyžtak pár kapek vypečeného tuku:-)

varilamyskakasicku:jejdamane, tak 3X tfuj, ať to máš brzo za sebou a jsi zase v poho:-K:yes::yes:

Veronika.Hrozna:držim palce:yes:

srettka: ha, také díky za radu, ted mi maji kuchat v tydnu zlucnik, snad pak budu moci kačku :-K trošku taky, dobrá rada uložím si ji, díky:-K:-K;-)

srettka:Fakt :-? Já to spáchám ! Teď mě chvilku omluvte jdu h;-)ledat tu kachnu ! Jestli to vyjde :-? tak bude bod velkej jako
televizní věž.

Veronika.Hrozna:klidně jí nechej dělat třeba na 50°C a celou noc, něco jako pomalý hrnec a ráno jen slej tuk;-)

srettka:Já mažu do mrazáku,pro kachnu má asi 2,6 kg kolik hodin péct:-? na 100 stupňu???

Veronika.Hrozna:jo, až druhý den bez poklice;-)

srettka: Dát na pekáč poklici???

Veronika.Hrozna:den předem ji očistíš, ostrým párátkem pěkně propícháš hustě kůži, osolíš dáš tak na 100°C klidně na několik hoděk píct. za pečení jí několikrát otoč a slejvej tuk. pak jí nech v troubě do druhého dne a druhý den jí dopeč odkrytou do barvy:-)

;-(srettka:No kolik nás tu dneska je... Jak předepékat,kdy ,v čem jak dlouho ,solit - nesolit :-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?
Sem s tím ,já mám tak ráda kachnu a nemužu ji jíst!:-((:-//

varilamyskakasicku: mě jí naučila babička předpékat pomalým pečením den předem, tím se zbaví toho zrádného tuku a v pohodě;-)

Veronika.Hrozna: pozor na žlučník, ;-)to je hodně nebezpečné,taky ji nemůžu, až někdy jindy,ale je krásná:-K

Hned by si dala takovou kachničku!:-p

Tak tohle teda na diétu nevypydá ! Nádherný recept -jen co na to řekne žlučník ?

Moc hezký receptík a foto:-p:-p:yes:+10

tohle nadcházející zimní období má určitá kouzla..např. to, že se budou moci připravovat a následně s ohromnou chutí konzumovat i takové kulinářské skvosty, jaké nám zde, milá Eliz, předkládáš:-)
při té poslední fotce jsem jenom polkla..zato hodně hlasitě:-8:-p:-D:yes::yes:

Já kachničku nemusím, ale recept se mi líbí. Na jihu francie se používá tento recept často. Kdo rád kachničku určitě si moc pochutná. Posílám bodík :yes:

Pěkný receptík i obrázky,zrovna peču králíka a tak se ráda podívám na i kachničku:-K;-):-p:yes::yes:

To je výborný nápad, také příště vyzkouším.:-p:yes:

Já k tomu asi půl hodiny před dohotovením přidávám nakrájené kyselé jablíčko (nejlépe to zelené Gran Smith), jinak :-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
konfitovaná husa, konfitování masa, konfitovaná kachní prsa, konfitovaná husa recept, konfitovana kachní stehna, konfitovaná krkovice, konfitovana husí stehna, konfritovaná kachna, konfritování, svatomartinska kachna, kachna na česneku, konfitovana svatomartinská husa recept, svatomartinská kachna recept, kachní prsa konfitovaná, husa konfitovaná, konfitování husy, recept konfitovaná husa, konfitovana kačena, komfitovaná kachna, svatomartinská husa recept pohlreich

Suroviny:
kachna, sádlo, pepř mletý, sůl, česnek, tymián, vývar masový, mouka hladká

Přidat fotografie receptu