Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý švestkový koláč

Hrnečková klasika našich babiček - litý švestkový koláč. Těsto se díky své konzistenci krásně rozprostře na plechu. Vláčnost mu dodává šťavnatá náplň ze švestek. Navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.

Hodnocení receptu je 5,0 (76×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

apfele

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Hluboký plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Místo vymazávání ho můžeme vyložit papírem na pečení. Krok 2: Švestky opláchneme, necháme okapat, případně i osušíme v utěrce a odstraníme pecky. Krok 3: Drobenku připravíme tak, že do mísy dáme mouku, cukr a máslo nakrájené na menší kousky. Vše promneme, až se utvoří žmolky. Krok 4: Obě dvě mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme mléko, olej, vejce a ručním šlehačem velmi krátce prošleháme, jen do spojení těsta. Těsto můžeme smíchat i ručně vařečkou. Krok 5: Těsto nalijeme na připravený plech. Krok 6: Poklademe půlkami švestek řezem nahoru a posypeme drobenkou. Krok 7: Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (spodní a horní ohřev). Můžeme péct i na horkovzduch při teplotě 160 °C. Krok 8: Orientační doba pečení je 35 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

TIP: Do kterých pokrmů můžeme použít švestky

Zveřejněno 10. 8. 2008

Poznámka autorky apfele

Uvedené množství je na hluboký plech o rozměrech 40 x 30 cm nebo malinko menších. Záleží, jak vysoký koláč chceme mít.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý švestkový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYk2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý švestkový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYk2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (90)

n.dornakova: nevim kde jste udělala chybu,ale koláč je super

Musela jsem dopékat, ale nakonec se povedlo

Peču a čekám na super výsledek!

Neměl jsem hrubou mouku na plech, a polohrubá Super
Neměl jsem tuk na vymazání plechu a olej taky nevadil. Super
Měl jsem málo másla na posyp a dal ho tam polovinu a dvě lžíce oleje. Super
Neměl jsem moučkovej cukru a jen krystal, který jsem nechal do těsta rozpustit v mléce. Do posypu normálně jen smíchal s moukou.
Protože jsem měl hodně šťavnatý švestky, pekl jsem celou dobu na 180 °C ( samo předehřáté troubě )
Trochu jsem se bál, že toho posypu je moc, ale výsledek ukázal, že ne.😊
Výsledek křehký a vláčný.

Lisa11: Skořice ke švestkám patří, taky ji mám ráda. Většinou troškou skořice smíchanou s krupicovým cukrem posypu švestky, ještě před přidáním drobenky. Ale dávala jsem skořici už i přímo do ní. :-K

Do drobenky přidávám cejlonskou skořici. Zvedne to chuť švestek.

anonym: Jak je každého věc jestli kouří, tak si každý může mazat na chleba třeba náhražky. Pokud mi to nebude nutit, tak je mi to jedno.

Drobenka je s moučkovým cukrem jemná.

Děkuji za recept;-) Pravidelně peču s dětmi a podle sezóny volíme ovoce. Dnes to jsou jablka se skořicí místo švestek a funguje to opět skvěle. Minule jsme pod švestky přidávali tvaroh a také výborné!

Švestky jsem naložila do rumu.

Za mě teda ne ???? nevím, kde udělali soudruzi chybu ale koláč se vůbec nepovedl. Už těsto se mi zdálo divné, ale říkám tak co už včil. A po skoro hodinovém pečení na 200 stupňů mi přišlo že je těsto nedopečené takže tento recept si rozhodně neulozim! ????????????????????

Koláč byl super, trochu hl.mouky jsem nahradila rýžovou a bylo to úžasně lehké a nadýchané<3 moc diky za recept!!

Tak právě vytazeno z trouby? Těším se jak vystydne a ochutnam. ;-)

Naprosto vynikající vláčný koláč, akorát drobenku jsem dala klasiku 200g hrubé mouky, 100g másla a 100g cukru krupice

Skvělý, místo mléka kefír (kyšku), místo prášku do pečiva jedlou sodu.

Upečeno, zatím nevyzkoušeno. Těším se na ráno. <3 Už teď se mi sbíhají sliny. :-Q

Věrka: Je to celkem jedno jak velký bude hrnek jde jen o poměr ingrediencí a tak jde o to do čeho dáváte těsto toto je přesně na velký plech co má zvýšený okraj pokud by to chtěl na dva koláče tak pak použít půl litrový hrnek :-*

Verze s borůvek je také skvělá :-K

Je skvělý a hlavně rychlý, mně nejvíc trvalo vybrat lístky s borůvek, ale nestěžuji si, já bych je nenasbírala ani za týden ale nastávající nevěsta mého syna jich přivezla od rodičů 10 litrů, smekám před ní :-K

Koláč výborný:-K:-K:-K,luxusní:-K:-K:-Kí a hlavně rychlý.Pekla jsem včera a dnes je pryč.Jeden mínus má u mě drobenka,je tam moučkový cukr já ji dělám z krupicového cukru,ale každý to dělá jinak:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Výborný koláč :-K Skoro se už po něm zaprášilo, a to je čerstvě upečený :-D

Prášok do pečiva sa dáva do sypkých zmesí. Takže premiešať prášok do pečiva do múk a cukrov a až potom mlieko, olej, vajce

Robert: To nie je problém, stačí nedať prášok´ na mlieko alebo vajce, ale vysypať ho na múku. A pekne všetko rozšľahať. ;-)

píše se např. 1 hrnek. Je to 0,25 dcl ??

Věrka: Klasický hrnek má 2,5 dl, neboli 0,25 litru ;-)

Dneska jsem koláč vyzkoušela a musím říct ,že je opravdu vynikající a hlavně nenáročný a rychlý. Určitě jsem ho nepekla naposledy a příště ho upecu třeba s třešněma nebo merunkama . :yes:<3;-):-Q

Výborný koláč, prášek do pečiva jsem dala celý <3:-)

právě jsem si koupila švestky a večer až dorazím z práce.koláč upeču,už ted mám na něj chut.:-K

Milujem slivkové koláče aj s posýpkou,určite ho vyskušam a na drobenku ešte dam nasekané vlašske orechy,tak to zvyknem davať,je to fakt dobre,,odporučam:-)

Prave dneska som ho piekla,par veci je tam inac ako som robila ja,ale je FANTASTICKYY,skuste:yes:

coolbabca 12. 3. 2016 20:51
Alča :Alenko- já taky nemám ráda pr.do.peč.-měním polvinu mléka za bílý jogurt a dávám panáka rumu.Hlavně pro děti-rum se vypeče.:-O

Alča : zkus jedlou sodu, mléko nahraď kefírem nebo podmáslím (soda musí mít kyselé prostředí;-))

Muzu poprosit o radu? Přítel pokaždé trpí když dělám koláč nebo pecu cokoliv s praskem do pečiva lze to něčím jiným nahradit nebo pouze pect z kynuté ho těsta ?dekuji ;-)

Skvělý, rychlý a chuťově výborný recept. Dělala jsem s drobenkou i s mákem:yes:

pekla jsem dneska, ještě nevím jak chutná. Posypala jsem švestky hojně skořicí, to já miluji a těším se, až vychladne. Pokud bude mňamózní (podle vůně tedy je), pak budu dělat ze 2 dávek. Každopádně ráda zkouším nové recepty.

Přidávám se k pochvale :) koláč je výborný. Hledala jsem nějaký šup šup recept a modlila se, aby těsto nebylo tuhé, jak některá bývají. Děkuji za recept :):yes::-))

Dnes jsem pekla a byl vynikající, jediná závada - bylo ho děsně málo !!!!
Příště udělá určitě ze dvou dávek. Moc děkuji za recept :yes::yes::yes::yes::-K:-K

snad se tu nebudete hádat...já použivám perlu na chleba a né na pečení....a kdyby jsme se mělí řídit tím co je zdravé a dobré nesměli bychom papat nic....to je můj názor...je to trapné starat se někomu co má v ledničce...každý nakupuje to co si myslí,že je dobré nebo mu to chutná nic víc....:-))...:-((:-((:-((

Prostě Výborný :-D v jednoduchosti je kouzlo :-):-))

Vynikající,mňamózní,křehký,vláčný,jen se rozsýpá!:-p:yes:

Tak je upečeno a ochutnáno. Původně jsem si koupila na to švestky, ale ty budou v další várce :-). Teď jsem použila červený rybíz ze zahrádky. Na těsto jsem nalila ještě tvaroh, naskládala rybíz a posypku. Vynikájící. Dávám další bod :yes::-p

koláč super.Díky všem za kladné komentáře, díky kterým jsem koláč vyzkoušela. komentář k Honzovi - pokud kuchař používá Ramu .... no tak to není kuchař... vážený pane Honzo - víte, z čeho se Rama vlastně skládá? pracuji v potravinářském průmyslu a nikdy bych si ramu a ostatní margaríny přes práh kuchyně nepustila!!!!!!!

zrovna koláč zkouším, jsem nějaká unavená, tak jsem chtěla něco rychlého, recept se mi líbil, jsem na něj zvědavá.
Jen tedy do drobenky ze zvyku dávám hrubou mouku. ;-)

Vyborný koláč, těsto bylo krásně vláčné.. :-):yes::yes::yes:

Lenka Meyer 14. 9. 2013 20:13
Koláč jsem zvolila vzhledem ingredenciemi,ktere mam crstve,tím mám namysli " švestky " žíji v Německu,upřednostnuji český chutný recept!Koláč mám upečený,vypadá lahodně,necháme si " šmakovat ":-8www.lenka meyer passau.de

Výborný, rychlý, VŠEM DOPORUČUJI... Moc jsme si pochutnali. Určitě si zapisuji do receptů :)

Výborný koláč,děkuju za recept,budu dělat častěji ;-)

Je dobrý, už jsem ho dělala vícekrát.
A ten pan Honza je nějaký chytrák, protože každý nemá rád kynutá těsta a kvasnice. Takže tento koláč je lepší, než ten kynutý.

senses:

Rychlý, výborný, velká odezva u strávníků. Přidávám bodík a ukládám do oblíbených.

Super recept. Díky zakladatelce :)Rychlé a výborné. Peču v horkovzdušné troubě.. Když přijela návštěva, tak 5 dospělých snědlo celý pekáč na posezení a to byl ještě vlažný, všichni byli nadšení, takže fakt velký úspěch!

DOBRÝ KOLÁČ PŘESNĚ VÝBORNÝ :yes::yes::yes:

Vynikající :yes:.Povedl se.Do tohoto těsta můžete ještě přidat citronovou kůru.;-)

jsem kuchařka už několik let a takové chytrolíny jako pana Honzu kuchaře si dávám každou chvíli k snídani. také jsi chlapče někdy začínal a kolikrát jsi vymyslel něco co by bylo jednoduché a moc dobré...hodněkrát že? jestli jsi kuchař. Není vše jen o spoustě sra..k nacpaných v jídle, zbytečně se za to utratí a výsledek se stejně moc neliší..v jednoduchosti a skromnosti je kolikrát větší síla.;-)

jsem kuchařka už několik let a takové chytrolíny jako pana Honzu kuchaře si dávám každou chvíli k snídani. také jsi chlapče někdy začínal a kolikrát jsi vymyslel něco co by bylo jednoduché a moc dobré...hodněkrát že? jestli jsi kuchař. Není vše jen o spoustě sra..k nacpaných v jídle, zbytečně se za to utratí a výsledek se stejně moc neliší..v jednoduchosti a skromnosti je kolikrát větší síla.;-)

Dnes jsem ,také pekla podle tohoto receptu jen ale těsto .Dala jsem na upečení koláč tvaroh,jahody a žele vypadá super a chutná též.:-)

Dávám bodík. Koláč je rychlý a VÝBORNÝ !!! To zdůrazňuji pro vrtáky typu " Honza - kuchař " . Jediné co jsem nepoužila je autorky drobenka. Já dělám z cukru krupice..
Mimochodem pro mě je zas nepochopitelná drobenka z hrubé mouky..:-((:-((
Pro autorku 13 bodík :yes::yes::yes::-K:-K

Zrovna jsem dobaštila kousek :-p příště upeču z dvojnásobné dávky.Je výborný...doporučuji :yes:

Štěpánka 21. 9. 2012 18:54
Koláč jsem pekla už potřetí a pořád mám doma úspěch:-p:-p:-p:-p,je to dobrota a jestli někdo umí lepší,tak ať si ho klidně upeče.A pro blbky:-S:-D,když je švestkový a uděláte ho třeba meruňkový,tak neřešte náplň,ale výsledek.Pořád dávám hodně bodů :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Měla jsem chuť na švestkový koláč, ale ne čas na kynutý. Tenhle je super rychlý, akorát na menší plech či do větší koláčové formy, takže ideální pro melou rodinu. Super recept :-K

pro kuchaře: jídlo se nehaní, jídlo se jí, jste fakt tak dobrý kuchař? Tak nepochybujte o druhých,kteří jsou dobří kuchaři amatéři,třeba jako profesionál nejste bůh ví co.
Švestkový koláč je výborný, chytrolíne :-)

Honza...kuchař: no jo, tady si asi "kuchař" nevšiml, že autorčin recept není na "Švestkový koláč z kynutého těsta" :-//:-( ale na koláč práškový:-!:-! Takže trošku mimo mísu :no::no:

Honza...kuchař 8. 9. 2012 19:10
Švestkový koláč z kynutého těsta

Příprava těsta:

3 hrnky (1/4 litr) polohrubé mouky
1 kávová lžička hladké mouky
3/4 – 1 hrnek mléka
4 lžíce pískového cukru
4 lžíce tuku (Rama, Hera…)
Půl kostky droždí
2 žloutky
Špetka nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu
1 balíček vanilkového cukru
Špetka soli
1 lžíce polohrubé mouky na posypání těsta

Drobenka:

3 lžíce hrubé mouky
3 lžíce cukru
Vrchovatá lžíce másla

Vše v míse zpracujeme.

Upečeme v předehřáté troubě (180 °C) do zlatova.

Honza...kuchař 8. 9. 2012 19:05
Jo tohle je recept s kterým můžete vyhrát soutěž ošizený rádoby koláč !
A to fuj.... kuchař by se něčeho takového ani nedotkl.

Honza...kuchař: pokud jste kuchař, tak byste měl vědět, že na žádné jídlo se fuj neříká, jasně - říci názor ano, ale když fůj, tak proč? Říci jen fuj bez zdůvodnění není názor.

Honza...kuchař 8. 9. 2012 18:48
gábina:
To je snad jen nějaký žertovný recept, nebo nějaká nekvalitní nahrážka...ale zas podle gusta....:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
já říkám ne, ne ,ne ...fuj:no:

nic moc:no:

Jste výborná kuchařka paní Kovarova:-K. Vás svestkovy koláč jé dokonalý. Zkusila jsem pod švestky přidat tvaroh a určitě to nepokazil.:yes::yes::yes::yes:

Štěpánka 22. 8. 2012 11:18
Fakt dobrota.Lehhoučký-tím i dietní:-)):-)):-)),jen jsem drobenku vylepšila kokosem,jinak nebe v hubě:yes::yes::yes::yes::yes:.

luxusní!!!!:yes::yes::yes::yes::yes:

Díky za recept! +12:yes:

To je bez vajec?

velmi dobrý, vláčný. A bylo to hned. Díky

Moc dobrý :) sice trošku sušší ale když se to po celém povrchu poklade švestičkama je to mňamka :yes:

je v troubě takže uvidíme

Pecu jiz po druhe a ted pro velkou partu. Takze cekam, ze kolac vydrzi max 5min. vyborny, davam body:-)

Moustache 31. 7. 2012 14:06
Jáchymka:fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj:-//

je to mńamka, doporucuji:yes:

Tématické fráze:
švestkový koláč, švestková bublanina s drobenkou, koláč se švestkami, rychlý tvarohový koláč se švestkami, švestkový koláč recept, švestkový koláč s drobenkou, rychlý koláč, recept na svestkovy kolač, svestkovi kolac, sveskovy kolac, kolac svestkovy, rychlý koláč se švěstkami, recept švestkový koláč, švestkový, recepty švestkový koláč, výborný švestkový koláč, kolač, švestková bublanina, kolac se svestkama, švestková buchta

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr moučkový, cukr vanilkový, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, švestky, cukr moučkový, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu