Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort Pavlova

Tento zákusek klame vzhledem. Vypadá složitě, ale na přípravu je jednoduchý a zvládnou ho i úplní začátečníci. Musíte jen vyšlehat tuhý sníh a dortový základ sušit v troubě při nižší teplotě delší dobu. Ozdobte šlehačkou a malinami.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Aneta.Grab

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 147 kJ /
3 381 kcal
Bílkoviny57,40 g
Tuky150,30 g
Vláknina50,30 g
Cholesterol 375 mg
Sodík 546 mg
Sůl1,17 g
Sacharidy424,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bílků ušleháme sníh a pomalu po malých dávkách přidáváme cukr. Přidáme balsamico, díky tomu se vytvoří tvrdá krusta a vevnitř přitom dort zůstane měkký. Krok 2: Přidáme prosypané kakao. Nastrouháme čokoládu a kousky vmícháme do sněhu. Hmotu dáme buď do dortové formy vyložené pečícím papírem (nebo navršíme na plech). Krok 3: Troubu si předehřejeme na 180 °C, vložíme dort a hned potom stáhneme na 150 °C a pečeme 1 hodinu a 15 minut. Krok 4: Vychladlý dort naplníme ušlehanou šlehačkou a ozdobíme malinami. Můžeme ozdobit čokoládovými hoblinkami.

TIP: Desatero na téma šlehačka a smetana

Zveřejněno 3. 12. 2011

Poznámka autorky Aneta.Grab

Recept podle Nigelly Lawson

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort Pavlova

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mMWE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort Pavlova

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mMWE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Moc dobré! :yes: Dovolila jsem si přidat pár vlastních foteček! :-K

:yes::yes::yes::yes::-K:-K:-K

:-K
Pro informaci: Pavlova je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem populární zejména v Austrálii a na Novém Zélandu. V obou zemích je považován za národní jídlo a obě země se přou o jeho původ. Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anně Pavlové která v roce 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. O původ tohoto dortu se oba státy přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Keith Money, autor životopisu Anny Pavlovy, uvedl že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu kde Anna Pavlova žila. Šéfkuchař se inspiroval její tutu (baletní sukní) ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako balerínino tutu, ozdobil kuchař dort kiwi.
:-K
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavlova

:yes::yes::yes::-p

:-KPěkný:yes::yes:+

Mňam :-p

Tématické fráze:
pečený dort z bílků pavlova, nigella lawson dort pavlova, top recepty dort pavlova, pavlova nejlepší recept, pavlova recept podle nigelly lawson, dort z bílků, dort pavlova, nejlepší dort pavlova, dort pavlova wikipedie, dort pavlovova, dort pavlovova, dort ze snehu, nigella lawson čokoládový dort, čokoládový dort z bílků, dorty recepty, pavlova, dort z vaječných bilků, dort ze šlehaných bílků, dort pavlova pecení, pavlovova dort

Suroviny:
bílek, cukr krystal, ocet balsamiko, kakao, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, maliny

Přidat fotografie receptu