Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččin trhanec s jablky

Trhanec je sladká dobrota, která byla vyhlášenou pochoutkou na císařském dvoře Franze Josefa a v mnoha variacích se s oblibou peče v evropských zemích dodnes. Ochutnejte a pochopíte, proč tomu tak je.

Hodnocení receptu je 5,0 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 15 min

25 min (10 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 dávky

4 porce

2dávky

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 198 kJ /
3 154 kcal
Bílkoviny113,70 g
Tuky97,41 g
Vláknina21,00 g
Cholesterol 2,17 g
Sodík 1,38 g
Sůl3,08 g
Sacharidy403,59 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky promyjeme, zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Krok 2: Oddělíme žloutky od bílků a bílky uložíme do ledničky. Krok 3: Z mouky, mléka, žloutků, soli, krystalového a vanilkového cukru a špetky prášku do pečiva ušleháme hladkou hmotu a dáme ji stranou. Krok 4: Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Krok 5: Ve velké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme polovinu másla a polovinu jablečných plátků chvilku opékáme, až změknou. Krok 6: Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků a zlehka vmícháme do těsta. Krok 7: Protože budeme péct 2 dávky, tak na jablka nalijeme polovinu těsta, snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme zvolna opékat spodní stranu dozlatova. Krok 8: Po chvíli pečení rovnoměrně rozhodíme po povrchu placky polovinu rozinek. Krok 9: Asi po 10-15 minutách placku otočíme, povrch by měl už být lehce zpevněný a krátce opečeme i z druhé strany. Krok 10: Obracečkou placku na pánvi roztrháme, zasypeme polovinou moučkového cukru a opékáme ze všech stran, aby cukr zkaramelizoval. Zakápneme polovinou rumu a necháme ho odpařit. Krok 11: Stejně pokračujeme i s druhou várkou. Hotové porce udržujeme teplé. Krok 12: Nakonec spolu vše smícháme, prohřejeme a podáváme pocukrované a pokapané tekutým medem.

TIP: Tip na nejoblíbenější sladká jídla

Zveřejněno 5. 12. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin trhanec s jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jOwY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin trhanec s jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jOwY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

:-)<3:yes::yes: také už jsem ho dlouho nedělala a přitom je to opravdu lahůdka, díky za připomenutí :-K

Dlouho jsem se na trhanec chystala a dostala jsem se k němu až nyní, když jsme zavřeni doma a lituji, že jsem nevyzkoušela dříve. Chutnalo nám s manželem oběma velice!!!!!<3<3

mnááám<3,mamka dělávala a říkávala tomu šmorn;-),je to dobrota<3:-K:-K:yes::yes:

Výborné, vajíčka stačí bohatě 4. Je to trochu zdlouhavé, peče se to dlouho a na dvakrát, ale výsledek stojí za to :):yes:

tustik :-D 2. 8. 2014 20:10
Je to vyborny. Doporucuju ale tech vajicek je tam moc ale my sjme dali 4 aje to to sami :-))

Tak tohle vůbec neznám, ale vypadá to fakt výborně :-)Určitě někdy vyzkouším :-):yes:

trhanec znám a občas dělám,ale trošku jinak - s ovocným přelivem, třeba jahod nebo malin či borůvek. Ale toto vyzkouším, vypadá to krásně. Jen těch vajíček je tam fakt dost :-)

Podle krásných fotek bych si také dala říct:-p+9:yes:Už jsem nedělala alespoň 2roky:-8;-)

Tak trhanec vůbec neznám, ale vypadá hodně jedle. Ukládám a vyzkouším :-p:yes:

Je to výborný.Toto dělám a jako pílohu k staročeské odvarce.Někdo tomu říká muzika.Je to O.K.:yes::yes::yes::-D

Jiřička 6. 12. 2011 00:13
No toto a o půlnoci. To vypadá móóc dobře a jistě i báječně chutná. Hned zítra ráno si to opíši a vyzkouším 24.12., abychom viděli zlaté prasátko. :-)

Znám tuto dobrotu:-p, dávno jsem nedělala, taky bych si dala:-p+:yes:

:-p:-p:yes:

Věrka R. 5. 12. 2011 18:55
Jéé, ten už jsem dlouho nedělala a sjabkama je určitě moc dobrý.

:-8mňamina laskomina...hned bych si kousek utrhla:-D:yes::yes:

Tématické fráze:
trhanec, staročeský trhanec, recept na trhanec, trhanec recept, jablečný trhanec, trhanec pečený na pánvi, trhanec podle pohlreicha, jablkový trhanec, trhanec s jahody, trhance, staročeský trhanec recept, jak se dela trhanec, recepty trhanec, trhanec pečený v troubě, starocesky trhanec s jablky, babičin trhanec, recept na starocesky trhanec, trhance s jablky, trhanec recepty, recept trhanec

Suroviny:
jablko, mouka hladká, mléko, vejce, cukr krystal, cukr vanilkový, sůl, kypřící prášek, rozinky, rum, cukr moučkový, máslo, med

Přidat fotografie receptu