Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské vepřové plátky

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 874 kJ /
2 121 kcal
Bílkoviny178,66 g
Tuky127,90 g
Vláknina17,10 g
Cholesterol 467 mg
Sodík 529 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy55,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme, zprudka osmahneme z obou stran na horkém oleji, podlijeme vývarem a dusíme. Krok 2: Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a zvolna necháme dobře provařit. Krok 3: Houby nakrájíme na plátky a na másle nebo oleji je restujeme a necháme chvíli podusit, přidáme do omáčky spolu se sekaným koprem, nakonec přidáme zakysanou smetanu a vložíme zpět maso, necháme ho prohřát a podle potřeby dochutíme octem. Krok 4: Sušené houby se musí dříve namočit a dát hned na začátku přípravy. Já si připravuji na zahušťování šťáv tzv. suchou jíšku, je to mouka opražená nasucho a dělám si ji do zásoby.

Zveřejněno 12. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašské vepřové plátky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82Mm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašské vepřové plátky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82Mm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Merylas - mňamka, Valaši vědí, co dobré:-D:yes:

misza:Děkuji za pochvalu RCP a hlavně děkuji za přidanou fotečku;-):yes::-K
Maruško a na Tvé foto se už těším:-)):-*
Mám ráda toto jídlo a o houby nouzi nemám.

A já přidávám jen bodíka, fotku zatím nemám:yes::-)

Merylas super recept:-p:yes: Dávám bodíka a přidávám foto.:-)

Magdalénko, Špagetka už odpověděla a dávám ji za pravdu:-));-) Když už něco dělám na tuku, tak nechci pak ještě přidávat normální jíšku. A zahustit se pak dá touto opraženou moukou cokoliv. Pražím ji pomalu a za stálého míchání až má barvu asi jako světlá bílá káva. Po vychladnutí ji ještě prosiju. Šťávy zahuštěné touto moukou jsou i tmavší, než kdyby se zahustilo normální.

Magdalenko - ano lehounce do světle hněda opražit, ale hlídej, spálené to není poživatelné :-D:-D, ale trošku barvu to mít musí;-)

Špagetka, ďakujem Ti. Kdesi som to už počula, vlastne svokra keď dietne varila, používala tento spôsob zahusťovania namiesto zásmažky. Ale som tomu nevenovala pozornosť (mladosť) a teraz už sa nemôžem opýtať. Preto neviem, či tá múka má trošinka "chytiť" farbu?
Vďaka.

Magdalenko - Merylas mi určitě dá za pravdu - opražená mouka má v jídle daleko lepší chuť, ztratí takovou tu moučnatou, lojovitou příchuť - lepší slovo mě nenapadá - a navíc je daleko stravitelnější než obyčejná i když provařená mouka. Jen pozor na připálení ... Tohle dělaly už naše praprababičky a dodneška to má svůj smysl ;-):-p:yes:

Tak jsem prave dodelala platky a porad ujidam omacky. Uz se tesim az prijde i zbytek rodiny a vrhneme se jidla.:-p Kazdopadne davam zaslouzeny bodik.

Maruška, mám dotaz, tá suchá jíška je lepšia ako keby som použila iba obyčajnú, neopraženú múku? A pražiť trochu do hneda?
Ďakujem!

Merylas, kdyby si to dnes nedával někdo na večeři, ani bych si nevšimla:-p:yes::yes::yes:

;-(

Tématické fráze:
vepřový plátek po valašsku, valašský vepřový plátek, vepřová plec po valašsku, valašský plátek, vepřová kýta po valašsku, lašsky veprovy platek, vepřové platky, vepřový plátek, vepřový plátek lašský, vepřový plátek po lašsku, vepřová plec plátky, valašská vepřová plec, lassky platek, vepřové maso po valašsku, vepřové plátky recept, vepřové plecko na plátky, vepřový plátek delikates, vepřová plec dietně, přírodní vepřový plátek, vepřová kýta dietně

Suroviny:
kýta vepřová, sůl, pepř, olej, mouka hladká, houby lesní, máslo, smetana kysaná, kopr, ocet, vývar

Přidat fotografie receptu