Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandovaná pomerančová kůra

Domácí kandované ovoce nebo kůra jsou výborné jen tak na mlsání nebo coby součást moučníků. Připravit je není složité, jen trochu časově náročnější. Pokud ale máme doma chemicky neošetřené citrusy, byla by opravdu škoda voňavou kůru likvidovat bez užitku a nezkusit ji zpracovat.

Hodnocení receptu je 4,9 (48×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min 4 dny máčení

30 min (30 min tepelná úprava, 4 dny máčení )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 347 kJ /
800 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy200,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomeranče pořádně vydrbeme kartáčkem a horkou vodou i když budou bio. Poté oloupeme kůru na čtvrtiny. Ponecháme co nejmenší množství bílé hořké dužniny z pod kůry. Krok 2: Připravenou kůru vložíme do vhodné nádoby, zalijeme studenou vodou. Takto "marinovat" necháme 2-3 dny, vodu denně vyměňujeme za čerstvou. Krok 3: Po třech dnech přemístíme kůru do hrnce, zalijeme novou vodou a vaříme cca 30 minut.
Po zchladnutí kůru překrájíme na proužky (nebo kostičky), zasypeme cukrem a přilijeme vodou tak, aby byla kůra těsně pod hladinou.. Krok 4: Znovu zahřejeme a vaříme do té doby než kůra nabyde sklovitý vzhled, zhruba půl hodiny a až se vyvaří voda.
Po vychladnutí necháme (optimálně do druhého dne) zaschnout. Krok 5: Uložíme do vzduchotěsné nádoby do chladu. Používáme do moučníků a všude, kde chceme cítit krásnou vůni pomerančů.

TIP: Pečivo s kandovaným ovocem

Zveřejněno 14. 12. 2011

Poznámka autorky rebeka

Je to velice jednoduchá a levná příprava kandované kůry. To, co nám nabízejí v obchodech se s tímto nedá srovnat. Ani chuťově, o ceně nemluvě.

Tak dobrou chuť! Budu ráda, když někdo vyzkoušíte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná pomerančová kůra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZmQ8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná pomerančová kůra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZmQ8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (73)

Děkuji za skvělý recept.

Hezký recept. Osobně kanduji trochu komplikovaněji, tak vyzkouším tento postup. Mandarinkovou kůru používám do "ořechovice", kde je nenahraditelná. Jen k té trvanlivosti. Cukr je čistá chemikálie. Funguje na mikroorganismy stejně jako sůl. To znamená že osmotický tlak je tak velký, že z těch potvůrek vytáhne vodu a tím je zabije. Jestli se mýlím, opravte mne. Pokud tedy budete produkt přechovávat SUCHÝ v uzavřeném obalu /třeba zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem/... kde nenavlhne, dá se .. dle mého názoru.. skladovat bez újmy na kvalitě dlouhé roky. U mě to tak alespoň funguje. Já jí ale mám suchou a tudíž i tvrdou... před uložením navíc lehce prosypanou moučkovým cukrem. Při mytí kůry používám i trochu jedlé sody a cukru váhově stejné množství jako kůry po třech dnech louhování.

Dnes jsem udělal pokus z pomerančové, citronové, mandarinkové kůry a ještě z pomela... Výsledek bombastický:-K:yes:

Tak jsem vyzkoušela a výsledek super! :yes:

dnes jsem tento recept dělala,je skvělý,kam se na to hrabe kupovaná kandovaná kůra,bodík pro vás:yes:

Zdravím, a moc pochvaly za vámi uvedený recept na zpracování pomerančové kůry. Protože teď zrovna jsem bez práce a tedy i mám málo penízků, tak se snažím hodně vařit a péct domácí pokrmy a bylo mi líto vyhodit krásnou pomerančovou kůru. Tak jsem zapátrala a vyzkoušela váš recept. Teď mi právě chladne, už je hotovo. Ochutnala a je vynikající, fakt jsem netušila jaká dobrota z toho vyjde. Moc děkuji, v žádném případě kůra z pomerančů nepůjde do koše.....:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:, děkuji moc, koukám, že jsem letos první vlaštovka

Delam to hlavne z citronove kury.Mam je od pratel ze zakrady u more.Bydlim blizko Splitu.Jime to jako vit.C.Kdyz prijedou pribuzni z Cech,Nemecka,Kanady a Svedska moc si libuji.Musim stale pridelavat nove.Nestaci se to zkazit.mnam Preju vam vsem dobrou chut.

TenCoTohlenstoZkusiNeboJakSemSePodepsal 14. 2. 2014 17:53
PS: :-O:yes: pekne foto

TenCoTohlenstoSkusi 12. 2. 2014 16:09
hmmmm jestli to nebude fungovat (krasna chut a vune) tak te nemam rad:-(( ale pokud mi to vyjde tak te miluju :-8:-K otazka zni bude to fachcit jo a taky jak se prosim kanduje pomelo??:-):-?

Tak jsem to zkoušela a vyšela mi z toho pomerančová kůra v karamelu:-D asi je někde chybka :-) ale každopádně na mojí straně :-D

Olili: asi bych to neměla ani přiznávat:-8:-8, ale já jednu takto zapomenutou skleničku našla po cca roce, a všechno bylo v poho:-8:-D;-)

Ahoj holky a když to všechno tak pěkně dodržím a dám do krabičky a do ledničky... jak dlouho to můžu schovávat...? Jak dlouho to vydrží...? Díky;-)

lea: i já moc děkuji:-K jsem ráda, že recept nezklamal;-):-):yes:

Dnes jsem dokončila pokus s kolečkama pomeranči a musím napsat,že jsem raději povařila asi jen 5 minut a potom dala ještě,tak na hodinku do sušičky a musím říci,že to chutná i dětem.Děkuji:-)

lea: omlouvám se, že odpovídám až teď.. fakt nevím, nezkoušela jsem, ale proč ne;-) dobrý nápad:-):yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
pomerančová kůra, kandovaná kůra, recept na kandovanou pomerancovou kuru, pomerančová kůra v cukru, kandovaná kůra recept, pomerančová kůra recept, jak kandovat pomerančovou kuru, pomerančová kůra v čokoládě recept, nakládaná pomerančová kůra, kura z pomerance, domácí kandovaná kůra, výroba kandované kůry, domácí pomerančová kůra, kandovaná kúra z pomela, jak udelat kandovanou pomerancovou kuru, recept na pomerančovou kůru, recept na kandovanou kůru, kandování kůry, recept na kandováné ovoce, kura z pomerancu

Suroviny:
pomeranče, voda, cukr krystal

Přidat fotografie receptu