Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zakázaná buchta

Máte zásobu vlašáků a hledáte recept na lahodný moučník? Určitě vyzkoušejte tyto ořechové řezy s krémem ze Salka. Jsou vláčné, voňavé a rozplynou se v ústech. Nejlépe chutnají po uležení, kdy se chutě těsta i krému propojí.

Hodnocení receptu je 5,0 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kedlubna kedlubna

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 348 kJ /
6 776 kcal
Bílkoviny105,23 g
Tuky355,56 g
Vláknina26,50 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 531 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy775,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáme ostatní přísady na těsto a ušleháme. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Hotové těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech. Plech vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 25 minut (dle vlastních zkušeností s troubou). Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do moučníku a musí vyjít suchá. Krok 3: Na polevu: Salko uvaříme ponořené ve vodě cca 2,5 hodiny, nejlépe den předem, aby vychladlo. Salko vyšleháme s máslem a namažeme na vychladlý korpus. Krok 4: Posypeme mletými ořechy a nastříkáme cik-cak polevu, necháme v lednici ztuhnout.

TIP: Jak jednoduše připravit čokoládovou polevu

Zveřejněno 14. 8. 2008

Poznámka autora kedlubna

Název jsem použila dle receptu paní Evy, ale tuto buchtu pečou i mé kolegyně pod různými názvy, jako karamelová, buchta se Salkem a pod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zakázaná buchta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxZ2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zakázaná buchta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxZ2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Milujeme tento recept, skvělá chuť a při častém pečení si lahodí i s názvem. :-)

Škoda, veliká škoda, že se tato buchta stala na topreceptech "zapomenutou". Já ji objevila v kuchařce Naše moučníky. Je rychlá a velmi VELMI dobrá. Těsto je hebké jak peříčko a krém je lahodný. Výborný recept. Dovolila jsem si přidat dvě fotky.
A ano - ve videu je to jiný krém, z nevařeného Salka. Já použila hotové karamelové Salko. Ve videu je vidět, že krém "teče", což z karamelového Salka se nestane.

V receptu je napsáno : Salko uvaříme, tzn. zkaramelizované. Na videu je použito kondenzované mléko nevařené. Video neodpovídá danému receptu.:no:

Vypadá moc pěkně, už podle názvu. Pěkně jste ji pojmenovala!

Proč to jméno?
Je to obyčejná hrnková buchta známá už léta letoucí, jen přidané určité ingredience. Když tam přidáte kokos, bude KOKOSOVÁ, když tam nahoru nasypete jahody, bude JAHODOVÁ a pokud základ polijete rumovou polevou, bude to buchta rumová. Dělám ji často. Ta se nedá pokazit! Proto recept paní KEDLUBNY jen doporučuji.<3<3<3<3<3<3<3:-K

frantiska 26. 4. 2017 13:48
prosim muze nekdo napsat presny recept na salko varene na teflonce dekuji

:-? kedlubna: ořechy jen na posypání nebo i do těsta? :-?

Uz se na buchticce pracuje... jsem zvedava jestli se mi povede<3

:yes:kalorická bomba,ale vynikající!!!!!!!!!!!!

Veru: Na teflonce jako vylít z konzervy míchat a vařit 10 min?

buchta je jednoduchá na přípravu a vynikající =) nedivím se, že se jí říká zakázaná :-p

Skvělej recept, díky moc! Použila jsem tedy jen "spodek", krém jsem udělala dle vlastního receptu, ale je to fantazie. Sice jsem si říkala, že to těsto je nějak moc tekutý, ale výsledek překvapil. A zároveň je mi jasný, proč jsem dosud měla všecky buchty keclý a tvrdý... :-))

Také jsem se bála vybouchnutí, sice babička prý Salko vaří v plechovce často, ale i tak jsem se o mou kuchyň bála... Pak jsem v jiné diskuzi našla, že jedna paní vaří Salko na teflonové pánvi asi 10 minut... Teflonku mám, pořád lepší koupit novou pánev, než malovat kuchyň... A vážně se povedlo, prý je stejné jako když se vaří v plechovce (konzistence), akorát to trvá mnohem mnohem kratšeji a vychládá to taky líp, takže od té doby jedině na teflonce 10 minut :-)

Dala jsem místo ořechů mandle...a je vynikající..salko me nevybuchlo:-)vařila jsem ho 2 hodky a další 2 hoďky nechala vychladnout..děkuji za recept:yes::-p:-);-)

Už se na ní pracuje:-))):-)

Tématické fráze:
karamelová buchta, buchta ze salka, buchta s karamelem, buchta se salkem, karamelová buchta ze salka, salko buchta, buchta salko, zakázané řezy, buchta se salka, salková buchta, buchta s karamelovým salkem, buchta z karamelového salka, buchty ze salka, jednoduchá buchta ze salka, buchta ze salka bez vaření, obyčejná buchta, buchta ze salkem, karamelové salko buchta, buchta se salko, buchta karamelová

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, vejce, voda, olej, prášek do pečiva, kakao, salko, máslo, poleva čokoládová, ořechy mleté

Přidat fotografie receptu