Vánoční perníkový dort
Pečení vánočního perníkového dortu vám provoní celý byt a navodí vánoční atmosféru. Dort je velmi kyprý a šťavnatý, není třeba ho ještě dále zdobit, stačí ho jen promazat meruňkovou marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
10-12 porcí
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 738 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,05 g |
Tuky | 152,09 g |
Vláknina | 28,89 g |
Cholesterol | 785 mg |
Sodík | 738 mg |
Sůl | 1,62 g |
Sacharidy | 549,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve zalijeme rozinky rumem a necháme je 2 hodiny bobtnat.
Krok 2: Troubu vyhřejeme na 160 °C.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Zveřejněno 15. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Moje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Nejnovější recepty
Brynzové halušky III
Přidáno před 8 hodinami
Roláda z mladého špenátu
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí plátky se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Andělská čokoláda
Přidáno před 17 hodinami
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno 7. 4. 2025 18:04
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno 7. 4. 2025 17:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Piškotový dort potažený falešným marcipánem
Zemoska před 30 minutami
Kuřecí stehenní řízky pečené na hořčici
Trol60 před 1 hodinou
Asijská kuřecí polévka s kukuřicí
Makyse před 8 hodinami
Dušený květák
Eva_H před 8 hodinami
Uzená kuřecí stehna s hruškou na cibuli
Lucie1001 před 8 hodinami
Pikantní čočka
Benetka před 8 hodinami
Víkendová valašská kyselice
michaelatomastikova999 před 8 hodinami
Pikantní zelňačka s fazolemi, bramborem a klobásou
El.Magios před 9 hodinami
Cikánský řízek
lidunka76 před 10 hodinami
Šneky Pizza
jakub@V před 11 hodinami
Tématické fráze:
iveta fabešová recepty,
perníkový dort s marcipánem,
iveta fabešová vánoční pečení,
vánoční perník recept,
perník jako dort,
vánoční perníkové řezy,
iveta fabešová-vánoční cukroví,
sváteční perníkový dort,
iveta fabešová dorty recepty,
vánoční cukroví iveta fabešová,
vánoční dort,
vánoční dort foto,
vánoční cukroví iveta fabešová recepty,
yveta fabesova,
iveta fabešová vánoční cukroví,
fabešová recepty,
iveta fabešová recept na dort,
pavlova fabešova,
vánoční perník,
mam rada vareni vanocni recepty
Suroviny:
rozinky,
rum,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
kakao,
med,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
kůra pomerančová kandovaná,
mouka polohrubá,
prášek do perníku,
skořice mletá,
mléko,
sůl,
tuk,
mouka hrubá,
marmeláda meruňková,
poleva čokoládová,
marcipán
Komentáře (20)