Vánoční marinovaný vepřový ocásek
Kdo má rád maso s příchutí ovoce, ten si přijde na své. Zde použitý druh masa je hůře dostupný, ale zcela jistě ho lze zaměnit za jiný kus vepřového masa. Dušený ve víně se bude jen rozpadat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 563 kJ / 613 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,42 g |
| Tuky | 35,99 g |
| Vláknina | 2,55 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 1,79 g |
| Sůl | 4,20 g |
| Sacharidy | 36,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční marinovaný vepřový ocásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M5G1
Moje poznámka
Vánoční marinovaný vepřový ocásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M5G1
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 16 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 16 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka
Tamarilka před 29 minutami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 42 minutami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 56 minutami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 1 hodinou
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 1 hodinou
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 1 hodinou
Mila kuličky
Marule před 2 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 3 hodinami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 4 hodinami
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 21 hodinami
Tématické fráze:
vepřový ocásek,
marinovane veprove ocasky,
grilované vepřové ocásky,
veprove ocasky,
vepřový jazyk marinovaný,
marinovane ocasky,
grilovana krizova kost,
grilovaný ocásek,
veprovy ocasek recept,
vepřové křížové kosti recept naložení,
uzený vepřový ocásek,
vepřové ocásky grilované,
marinované vepřové křížové kosti,
zapečené vepřové ocásky,
marináda křížové kosti,
grilované ocásky,
grilovaný vepřový ocásek,
grilovaný uzený ocásek,
marinovaný vepřovy bok,
veprove ocásky nalev
Suroviny:
ocas vepřový,
marmeláda pomerančová,
pomeranče,
skořice mletá,
skořice celá,
badyán,
koření hřebíček,
sůl kouřová,
paprika sušená pálivá,
omáčka sojová,
olej sezamový,
olej chili,
víno červené
Komentáře (17)
Není zcela jasných pár věcí, tak by mě docela zajímalo toto:
1)jak může marináda mít na maso vliv, co se týče načerpání tekutiny do masa, když v ní během marinování není maso zcela ponořeno?
2)jinak co se týče marinády,
a)přišla mi zbytečně přeplněná ingrediencemi. Většina z nich se nijak neprojevila - tedy kromě skořice (a to jsem dala jen tu sypanou, tu celou už ne, přišlo mi to zbytečné, tím spíš do syrového ne svařeného nálevu), snad bych řekla, že v jednoduchosti je síla.
b)V podstatě kdyby se maso naložilo jen do vína, nebo jen do chilli, nebo jen do pálivé papriky, efekt by byl stejný
c) celkový efekt marinády byl pouze takový, že na upečeném mase se projevila jen napovrchu a vevnitř bylo maso marinádou v podstatě netknuté. Zároveň vlastní chuť masa a jeho omastku vůbec nevynikla a byla zcela přehlušena sladkostí. Asi jako u komerčně marinovaného pečeného masa.
d)ingredience jako: sezamový olej, badián, sojová omáčka vůbec nevynikly. Řekla bych, že byly zbytečné, jen tak na efekt, snad aby byl seznam na papíře pestřejší (bez urážky, ale nic jiného mě nenapadá).
f)marmeláda plnila funkci pouze tu, že se hned na začátku pečení připekla na mísu
g)nebylo mi jasné, kolik se má dát do marinády soli a jestli se maso nemá třeba také osolit těsně před pečením
2)zajímalo by mě, na jakém pečícím programu (pokud v troubě elektrické) byl recept poprvé vyzkoušen, nebo jestli v troubě plynové, což podmínky zásadně mění!
3)v receptu se totiž praví: "pečeme přilkopené asi 1 1/2 hod. poté pečeme odklopené až je maso upečené" Po 70 min. v elektrické troubě na horní i dolní ohřev bylo maso, byť přiklopené již suché, přepečené. Snad 1 hodina by bývala stačila, no ale člověk holt důvěřuje vyzkoušenému receptu... Nicméně nevím, jestli kratší pečení by bývalo mělo valný vliv, maso by bylo asi i tak suché, protože tučné části ocásku jsou od těch libových na ocásku příliš daleko, snad by se to bývalo muselo při pečení polívat. Já měla pocit, že když se to tak dlouho marinuje, že se tomu vysušení předejde.
4)jediné, co se mi na tom celém povedlo, byly brambory a celer, které jsem k masu přidala hodinu před koncem. Těm marináda docela slušela.
5)po odkrytí, to když se dopékaly už jen ty příloby a maso už jsem musela vyndat, se všechna štáva samozřejmě vypekla, takže nebylo čím na talíři polívat. To ještě přidalo k tomu súšu
Tak nevím... V čem byla chyba?
Vepřový ocásek s vánoční marinádou... cooo
šušli, nechceš ho přejmenovat na Vánoční....
moc hezky vypadá a chuť může být velmi zajímavá
celé je to hezké