Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

BUŠI vánočka nebo mazanec

Toto těsto se hodí jak na vánočku, tak i na velikonoční mazanec - je jen na vás co z něj vytvoříte. Zatímco uplést vánočku z několika pramenů umí dnes málokdo, vytvarovat krásný mazanec zvládne každý.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min Bez doby kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 450 kJ /
3 215 kcal
Bílkoviny71,36 g
Tuky97,80 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 433 mg
Sodík 778 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy493,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny dáme postupně vše od tekutého až po tuhé, mimo rozinek, mandlí a bílků. Krok 2: Zadáme program TĚSTO a rozinky přidáme po zaznění signálu. Krok 3: Po ukončení procesu těsto rozdělíme na 8 dílů, a to tak, že 3 části jsou největší a jsou v pletení prvé. Druhé 3 menší a poslední 2 nejmenší. Krok 4: Upleteme cop z 3 největších a prostředek hřbetem ruky rozmáčkneme do stran. Namažeme zbylým bílkem a vložíme další cop ze tří pramenů. Opět jej rozmáčkneme a zase natřeme bílkem. Pak vložíme pramen ze dvou a vše zajistíme špejlemi pro jistotu. Necháme min. 1 hod odpočinout a kynout. Krok 5: Pak celou vánočku natřeme bílkem a posypeme mandlemi. Krok 6: Ve vyhřáté troubě pečeme zprvu na 180 °C cca 15 minut, pak stáhneme na cca 145-150 °C a dopečeme asi 45 minut. Troubu minimálně 1/2 hodiny neotvíráme.

TIP: Jak vytvarovat dokonalý mazanec

Zveřejněno 23. 12. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

BUŠI vánočka nebo mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WjVo

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

BUŠI vánočka nebo mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WjVo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Vaškůůů, ty už jsi v cajku???? :-K:-K:-K:-K
souhlas s Vaškem. Proč bych se s tím měla dřít a ztrácet čas, když bez námahy a líp to za mě udělá přístroj? Věnuju se jiným činnostem a těsto mě v pečce ještě nikdy nezklamalo. :yes::yes::yes::yes::yes:

Jana: Janičko. U nás se vždy míchalo měchačkou a rukama, aby těsto dělalo krásné bubliny, ale jak přibývali roky, ubívala síla a ruce boleli a střídání bylo jako v hokeji. Ařž už to pomalu nešlo. Zachránila nás DP a její programy. Dnes zase děláme :pravé vesnické české buchty, mazance,vánočky a další. A věř, že když starší kuchařka řekne, že tak jemné a krásně vláčné těsto v roce těžko uděláš a když už, tak s velkou námahou a za dlouho. Měj ohled na náš věk a ubývající síly.

Jana: Tak to nechápu. Proč nepřenechat dřinu strojům? Já kynuté těsto umím od mládí, neměla jsem s ním nikdy problém, ale mohu říct, že tak pěkné a jemné jako z pekárny ho ručně neudělám ;-)

vánočka vypadá nádherně a možná zkusím, ale co mě vždy zklame v postupech, že jak lidi si ani těsto neumíchají poctivě rukama, ale vše do domácích pekáren... :-(

Štěpánka:Opravdu nevím. Možná že jsi dala celá vejce namísto jen žloutků ?. Já pro jistotukdyž peču třeba i koláče dávám "Majolku®". Možná je to otázka mastidla. Já už Omegu nepoužívám, ale používám cukrářský tuk. Vozí se i z Německa. Takové velké krychle. Jinak opravdu nevím. Jak říkám potíže nemám ze dvou důvodů. Rychle se sní. Když už se stane náhodou zůstane kus. Je to SUPER na "Zemlbábu". Určitě je v tom zkouška, chyby, náprava, poučení z chyb. Promiň. Víc nevím.

Štěpánka 29. 12. 2012 20:40
Ahoj vánočku jsem upekla podle návodu, byla chutná, ale do rána mě ztvrdla, měla jsem jí do rána pod utěrkou, nevíte proč?

Takže Václave...dnes je 27.12., tedy třetí den po upečení, mám zbytek na snídani v práci, jako testovací kousek.:-D Vánočka je fajn, dá se jíst, chuťově velice výborná, recept mě nezklamal;-):-))ukládám si a budu ji péci častěji i ve formě mazance. Ze začátku při zadělávání se mi zdála dost tuhá, ale poctivě jsem ji nechala kynout asi 5 hodin, dokud nelezla z mísy:-D a pak ještě hodinku upletenou. Rozinky jsem máčela v rumu. Je vynikající, dávám bodíka:-)):yes:

Marsi Mesi. I mne se to kdysi povedlo NATVRDO a to ne jen s vánočkou, ale i s buchtama, či mazancem. Nyní si dávám pozor hlavně na kvasnice/ a to jak v kosce-pivní, tak suché/, aby nebyla prošlá doba spotřeby. Aby se nedávali z ledničky hned na kvašení, ale nechali se v pokoji odrazit. Raději dát trochu více než méně. Kydyž chci měkkčí dám trochu více mléka- ale rozumně. A žloudky dát 4 není chyba. Nic se nezkazí a zvláště když jsou od slepiček krmených kukuřičným šrotem , jsou krásně do oranžova s vánočka, nebo mazanec jsou žluťoučké jako kuřátka. Je třeba být trochu pečlivý. Ať se dílo podaří a pochvala strávníků zahřeje u srdíčka, když jsme práci věnovali i trochu své duše. Václav

:yes: mám skoro totožný recept, akorát dávám 4 žloutky, nejradši pletu ze 6 pramenů naráz, přidávám foto a +1

Jak neregistrovaná? :-O(Asi jsem ten recept četla moc dlouho:-//

Marsi Mesi 25. 12. 2011 13:03
Tak a už kyne :-p jednu jsme snědli, ale museli jsme se překonat, recept byl od kamarádky, byla fajn, ale druhý den jsem s ní mohla zabíjet:-(;-(, ale my býci se nevzdáváme a zkouším tento recept;-)pečku nemám, takže klasicky růčo, no uvidíme:-))

Děvčata. Všechny vánočky jsou krásné a jsem moc a moc potěšen, že i já to zvládl bez nějaké pohromy.
ALE VELKOU CHYBU TO MÁ !!!
Já udělal s Bušou její vánočku. Druhou jsme dostali od dcerky. Třetí jsme obdrželi od vnučky a aby jsme neměli málo, tak ještě jednu od sousedky Stáni. Ještěže mám kámoše bez manželek, tak bylo kam ty navíc přemístit a tam se u nich ujmou. Nám zůstali jen HI HI HI DVĚ a tak jedna se použije za dva dny na ZEMLBÁBU s jablíčkama.A k tomu pořádnej hrnec čaje s rumem. Už jsme to dělali a zemlbába byla jako malvas po tom všeckým hodování.

Vašku, vánočka je moc pěkná:yes:;-). Dlouho jsem vánočku pekl z devíti pramenů a již několik let peču ze šesti;-). Tvůj recept mě natolik zaujal, že jsem vánočku včera upekl a dnes při snídani se po ní jen zaprášilo:-p:-p:-p. Přidávám foto a :-!:-)):yes::yes::-K +14.

:yes:Tak tuhle vánočku jsem pekla poprvé před dvěma lety.Bez pekárny a v plynové troubě:-OJe výborná:-pmohu jen doporučit:yes:ŠŤASTNÉ A VESELÉ

Krásná vánočka. :yes:Já bohužel nejsem pletařka, takže o takové vánočce si můžu nechat zdát;-( Posílám zasloužený bodík+1

Tématické fráze:
recepty babiččin vláčný mazanec, recept na vánočku, vánočka z Majolky®, vanočka nebo mazanec z domaci pekarny, nemecka vanocka, mazanec z Majolky®, vánočka mojí maminky, mazanec s Majolkou®, mazanec z dp, výborná vánočka z domácí pekárny, recepty na vánočky, tuhá vanočka, aby vánočka nebyla suchá, recept na mazanec od štěpánky, vánočka mazanec z domácí pekárny, pivní vánočka, recept na vánočku od štěpánky, mazanec, vanocka z dp, vánočka a mazanec recept

Suroviny:
mouka polohrubá, žloutek, bílek, tuk hera, cukr krupice, mléko, rum, droždí, kůra citronová, šťáva citronová, sůl, rozinky, mandle

Přidat fotografie receptu