Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční vánočka bez lepku, mléka a vajec

Na vánoční tabuli nesmí nikdy chybět vánočka. Pokud máte v rodině vegany, nebo bezlepkáře, zajisté oceníte tento recept na bezlepkovou vánočku, bez mléka a vajec, pečenou ve formě. Do vánočky můžete přidat, rozinky, mandle, nebo oříšky, záleží jen na vašich chutích.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 35 min

95 min (60 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 463 kJ /
2 740 kcal
Bílkoviny45,00 g
Tuky64,00 g
Vláknina31,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy480,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme kvásek – ve 200 ml vlažné vody rozpustíme instantní sójový nápoj, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí. Necháme na teplém místě vzejít. Krok 2: V míse smícháme oba druhy mouky, solamyl, xanthan, cukr a citronovou kůru. Přidáme několik kapek vanilkového aroma, 200 ml vody, olej a kvásek. Dále vmícháme oříšky a sušené ovoce podle chuti. Krok 3: Zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na vánočku a necháme 40 minut kynout. Krok 4: Troubu zapneme včas nahřívat na 170 °C. Vložíme formu a pečeme zhruba 30-35 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků. Krok 5: Vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.

TIP: Bezlepkové cukroví - oblíbené recepty

Zveřejněno 23. 12. 2011

Poznámka autorky petram

Doma jsme na této speciální dietě dvě. Jedna k tomu máme alergii na vlašské ořechy, druhá na mandle. Proto jsem připravené těsto rozdělila na dvě části, do jedné vmíchala směs rozinek a vlašských ořechů, do druhé brusinky a nasekané mandle. Pekla jsem každé zvlášť, forma pojme těsto z cca 250 g mouky.

Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.

Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční vánočka bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XkWV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční vánočka bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XkWV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Obdivuju tě:yes::yes:, vím co dodržování jakékoli diety znamená. My sice máme diabetickou, bezlepková se mi zdá složitější ;-):-K:-K:yes::yes:
Vážně se přimlouvám za přidání kategorie Bezlepkové diety:yes::yes:

Jsi šikulka!:yes:

Tématické fráze:
vanocka bez mleka, vánočka bez cukru, vánočka bez mléka a vajec, vánočka bez vajec, bezlepkova vanočka bez mleka, vánočka bez lepku a vajec, vánočka bez lepku recept, vanocka bez lepku, recepty bez přidání mleka, bezlepková vánočka bez vajec, vanocka bez lepku a mleka, vánoční cukroví bez vajec a mléka, bezlepková vánočka, kynutá vánočka bez vajec, vánočka bezlepková bez mléka, vánočka bez lepku, mléka a vajec, bezplepková vánočka bez cukru a mléka, recept na vanocku bez lepku, sváteční koláče bez lepku recepty, vánoční cukroví bez lepku,mléka,vajec a ořechů

Suroviny:
voda, nápoj sojový zajíc, cukr, droždí sušené, mouka bezlepková jizerka, mouka bezlepková procelia, solamyl, xanthan, olej, cukr, cukr vanilkový, kůra citronová, vanilkové aroma, rozinky, ořechy vlašské, brusinky, mandle

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu