Španělský ptáček
Španělský ptáček patří mezi jídla, která u nás milujeme, ale o jejich původu jsme toho moc neslyšeli. Křehké hovězí, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem, silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností této lahodné omáčky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 986 kJ / 1 431 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,01 g |
Tuky | 79,43 g |
Vláknina | 6,30 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 524 mg |
Sůl | 1,16 g |
Sacharidy | 48,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 2: Doprostřed poklademe vždy špalíček slaniny a salámu, kyselou okurku a čtvrtku vařeného vejce. Maso zavineme a upevníme kovovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.
Krok 3: Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.
Krok 4: Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu opět zvýšíme a vložíme k ní závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka.
Krok 5: Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a prosmahneme.
Krok 7: Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (během prováření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného míchání vaříme na velmi nízké teplotě asi 1 hodinu.
Krok 8: Podle potřeby pokrm dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.
Zveřejněno 5. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Moje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Nejnovější recepty
Čínské kuličky na kantonský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Lilek s brokolicí a bambusem v asijské omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Rostlinný Baileys likér bez laktózy
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí řízky pečené v pečence
Přidáno před 16 hodinami
Křehké tvarohové řezy
Přidáno 24. 11. 2024 10:17
Špaldové perníčky s lipovým medem
Přidáno 24. 11. 2024 10:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Rychle vanilkové rohlíčky: Těsto je hotové během chvilky, na odležení stačí půl hodiny a tvarování urychlí i forma na rohlíčky
Opilý Izidor poslouží i jako skvělé vánoční cukroví: Vláčné řezy plné čokolády a rumu luxusně vypadají a božsky chutnají
Pracny voní skořicí a hřebíčkem: Podle staročeského receptu jsou plné ořechů a nejlepší jsou obalené ve vanilkovém cukru
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové kostky na česneku a rajčatovém pyré v pomalém hrnci
tara23 před 58 minutami
Šlehaná pomazánka na jednohubky
Slavista62 před 1 hodinou
Čtyřdruhová sýrová pomazánka
Slavista62 před 2 hodinami
Hermelínová pomazánka na topinky
Slavista62 před 2 hodinami
Chalupářská pomazánka
Slavista62 před 2 hodinami
Pravé chilli con carne
bartaks před 4 hodinami
Dobrá pomazánka na chlebíčky
Slavista62 před 5 hodinami
Moje vaječná pomazánka
Slavista62 před 5 hodinami
Jednoduchá pomazánka na chlebíčky
Slavista62 před 5 hodinami
Pomazánka "šup-šup"
Slavista62 před 5 hodinami
Tématické fráze:
španělský ptáček,
španělský ptáček recept,
normy teplých jídel,
španělské ptáčky recept,
nejlepší španělský ptáček,
recepty španelsky ptaček,
španělské ptáčky,
recept na španělský ptaček,
španělské ptáčci,
kniha normy teplých jídel,
normy teplé kuchyně,
nejlepší španělské ptáčky,
recept španělský ptáček,
normy pro teplou kuchyni,
normy pokrmů,
španělský ptáčky,
recept španělské ptáčky,
receptury teplych jidel,
ptačky recept,
receptůry teplé kuchyně
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina,
salám,
okurky sterilované,
vejce,
hořčice,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (68)