Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka paní Štěpánkové

Mezi jednu z vánočních tradic a symbolů patří bez debat vánočka. Krásně vláčná, plná rozinek a mandlí, svojí příjemnou vůní provoní celý váš dům. Bez vánočky si nedovedeme představit žádnou sváteční snídani.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bystrouska

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 75 min bez doby kynutí

100 min (25 min příprava + 75 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 802 kJ /
4 733 kcal
Bílkoviny89,59 g
Tuky196,42 g
Vláknina19,68 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 139 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy641,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jedno celé vejce s dvěma žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme mouku, rozdrobené droždí, vlažné mléko a zaděláme nelepivé těsto. Dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout. Krok 2: Rozinky naložíme předem do rumu. Po vykynutí těsta je zapracujeme do těsta společně s nasekanými mandlemi (nebo ořechy). Krok 3: Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy. Krok 4: Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu uděláme váleček, ze kterých upleteme vánočku. Krok 6: Vánočku přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme zhruba hodinu. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.

Proč vánočka po upečení klesne - rady a tipy

Zveřejněno 29. 1. 2012

Poznámka autorky bystrouska

Recept mám z časopisu Vlasta někdy ze 70. let, kdy ho odebírala moje maminka. Recept je od paní Štěpánkové manželky herce Zdeňka Štěpánka. Vánočka na fotce je z poloviční dávky. Paní Štěpánková uvádí, že nejlepší je na vánočku zadělat v 9 hodin večer a ráno v 7 hodin péci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka paní Štěpánkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lDQ6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka paní Štěpánkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lDQ6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Vanocka byla skvela. Akorat jsem pouzila 150g cukru a pekla jenom 30 minut. Asi je to nasi troubou...

zdenicka00:Děkuji, samozřejmě je to 21g čili 1/2 kostky:-O.Hned to opravím:-K.

To množství droždí bude asi omyl, že? 21 dkg to je 5 kostiček droždí.:-?

Musím vyzkoušet;-)zadělám v pečce a pak dám kynout na noc:yes::yes::yes:

Bibinka:Těsto je skutečně vláčné. Vánočka je hodně podobná vánočce z 5-ti pramenů od Cathleen.:-p

Zdenullinka:To jsem ráda, že se Ti recept líbí:-8. U nás je nejoblíbenější. Z tohoto těsta dělám i velikonoční bochánky:-K.

Tak tuhle vánočku určitě vyzkouším.:yes:

:-p+7:yes:

:yes::-p+6

Není moc sladká ,tolik cukru ?:-O

Bystrouško, taky krásná práce a tím dlouhým kynutím bude určitě báječně nadýchaná:-p Dávám ti 3.boda

Je krásná:-), dnes bych si ji asi zadělala v pekárně, ale ono to kynutí přes noc má něco do sebe;-):yes:

Tématické fráze:
jak zadělat na vánočku, vánočka štěpánek, vánočka mojí maminky, kdy zadelat na vánočku, jak se zadelava na vánočku, vanocka pani štěpánove, jak zadělat vánočku, vanocka podle stepankove, vánočka zadělaná v pekárně, vánočka kynutá přes noc, vánočka ze 60 dkg mouky, vánočka podle maminky, kynutá vánočka přes noc, vánočka paní štšpánkové, vánočka na 60 dkg, vanocka top recepty, recepty na vláčnou vánočku do formy, zadělní vánočky, vláčná vánočka, vánočka podle paní štěpánkové

Suroviny:
mouka hladká, žloutek, vejce, cukr, cukr vanilkový, máslo, droždí, mléko, sůl, mandle, rozinky, rum, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu