Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

Opravdu pečlivě a pomalu připravovaná krkovice je krásně šťavnatá. Samozřejmě nesmí chybět zelí, příjemně vonící po rozmarýnu. Odměnou za vaši trpělivost vám bude pokrm plný různých chutí.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 130 min bez doby odležení masa

150 min (20 min příprava + 130 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 502 kJ /
1 076 kcal
Bílkoviny18,88 g
Tuky35,34 g
Vláknina34,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 184 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy92,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nekroutily. Krok 2: Potřeme olejem a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. Nesolíme. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc. Krok 3: Druhý den cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Zelí nakrouháme. Z jablek vykrojíme jadřinec, neloupeme a nakrájíme na osminky. Zázvor nastrouháme najemno. Krok 4: V pekáčku, který je vhodný i na pečení v troubě, rozpálíme tuk, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme zelí. Krok 5: Přilijeme 300 ml vína a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka. Krok 6: Dvě lžíce džemu smícháme se zázvorem a vmícháme do zelí. Dále přidáme cukr, ocet a sůl. Vaříme zhruba dalších 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě. Krok 7: V druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk. Vložíme krkovici, kterou těsně před smažením osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut. Krok 8: Poté maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme asi tak dalších 6 minut. Krok 9: Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme zbylé víno, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso. Krok 10: Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150 °C (horkovzduch). Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.

TIP: Jak udělat vepřovou krkovici v troubě?

Zveřejněno 29. 1. 2012

Poznámka autorky rebeka

Inspiraci jsem čerpala v listopadovém čísle Apetitu, ale recept jsem si upravila dle dostupných surovin.

Je to šťavnatá záležitost. Zelí je jakoby karamelové, vonící rozmarýnem a lehce pikantní díky zázvoru. Pomerančový džem tomu všemu dodal zajímavou dimenzi.

Jako přílohu jsme měli vařené brambory, ale docela jistě by se hodil i čerstvý chleba.

Budu ráda, když někdo vyzkoušíte. Je to velmi zajímavá, nevšední chuť. Mým strávníkům aspoň chutnalo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7w6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7w6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Děkuji za moc krásný recept plný úžasných chutí. Pomerančovou marmeládu jsem vyměnila za domáci meruňkovou a všichni parádně mlaskali.<3<3 Dovolila jsem si přidat foto. konečně...moje první v top receptech :-)

Tak to musí být velká bašta, musím vyzkoušet! Skvělé! :yes::yes::yes:

Vypadá to krásně a určitě to bude dobrůtka - zkusím :yes: :yes:

Tak to mi uniklo a nemělo:-O Už ukládám a připravím k realizaci. Pomerančový džem mám svůj a ostatní už snadno dokoupím :-):yes:+20

KOMI: jsem nesmírně potěšena, že jste si vybrala tento recept, a že chutnalo, děkuji:-K:-)

v sobotu jsem se rozhodla nevzdychat na fotkou a vyzkoušela Váš recept - to zelí je úžasné a výborné:yes:

Sarovka: no, ten nápad nebyl až tak můj.. jenom malé úpravy;-)

:-p:-p:-p:yes::yes::yes: Fotka moc krásná.:yes:

Rebi, proč nebydlíš blíž:-?:-!;-) To je nádhera:-8:-K Nápad, zpracování, talíř, aranžmá:-K

:-KKrásná fotka i recept:yes::yes:

jarka skrobakova: děkuju, Jaruško:-K a určitě zkus, stojí za to;-) a dej vědět, jak chutnalo;-):-)

Rebi, tak tohle teda vyzkouším příští víkend, moc mě láká to zelíčko, ale to masíčko vypadá teké moc jedle. Foto luxus:-K:yes::-p

Anna Kocikova: holky a kluku;-) moc děkuju, je to od vás milé:-K

1974andrea::-D:yes:

Božínku,tomu říkám nedělička jako vyšitá;-):-*Moc krásné papání:-K+13:yes::-KDala bych si říct;-):-!

rebeka:Já myslela, že tam smrdí ten exkr...:-D:-)). Jak sebechvála?:-O Musíme se taky někdy samy pochválit, když se dílo zdaří, ne;-):-))

Tématické fráze:
pečená vepřová krkovice, pečená krkovice v celku, pomalu pečené vepřové maso, pomalu pecena krkovicka, pečená krkovice, vepřová krkovice pečená, pomalé pečení vepřového masa, krkovička pečená na zelí, pečená vepřová krkovice recepty, pecena krkovicka se zelim, vepřová krkovice pečená v celku, vepřová krkovice na zelí, krkovice na zelí, pecena krkovička v celku, pečená vepřová krkovička, vepřova krkovička, pečeně, recepty, pomalu pečená krkovička v celku, krkovička na zelí, pomalu pečené maso, pečená vepřová krkovička recept

Suroviny:
krkovice vepřová, pepř drcený, sůl, rozmarýn, olej, cibule, zelí bílé hlávkové, jablko červené, víno bílé suché, džem pomerančový, zázvor čerstvý, ocet vinný bílý, cukr krupice, olej

Přidat fotografie receptu