Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový perník

Pokud máme přerostlou cuketu, tímto receptem ji perfektně zužitkujeme. Perník z cukety je nadýchaný, vláčný a jednoduchý na přípravu. Upéct si ho můžeme nejen v pohodlí domova, ale třeba na chatě. K přípravě nám totiž stačí jen pár základních surovin, mísa a hrnek.

Hodnocení receptu je 4,9 (162×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kedlubna kedlubna

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

velikost 35x25 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 160 kJ /
4 340 kcal
Bílkoviny76,83 g
Tuky151,15 g
Vláknina32,60 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 225 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy654,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny jednoduše smícháme a vypracujeme hladké perníkové těsto. Krok 2: Předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 3: Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme, dokud se nelepí na špejli, cca 20 minut. Krok 4: Hotovou buchtu můžeme potřít marmeládou, polít čokoládovou polevou, nebo jen nastříkat cik cak polevou. Je to levný, rychlý a vláčný hrnkový moučník.

TIP: Jednoduchý návod na přípravu čokoládové polevy

Zveřejněno 21. 8. 2008

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový perník

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6w6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový perník

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6w6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (112)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Další cuketová pecka. :-)

Recept ještě nebyl hodnocen 2,0

Nejlepší perník jaký jsme jedli. cuketu dávám vymačkanou a množství na hrnek ne volně ale upěchované.

Dobrý den, mohu se prosím zeptat na rozměry plechu??
Děkuji

mejtys: Souhlasím. A ještě jsem cuketu nastrouhala najemno.

Zobrazit starší odpověď

V receptu určitě chybi mléko nebo nějaka tekutina. Ja jsem přidala hrnek mléka. Jinak to těsto bylo tak tuhé, že nešlo ani pořádně promíchat.

Marsy242: Určitě nechybí. Už jsem ho za ty roky dělala minimálně stokrát. Zkuste příště nastrouhat cuketu do misky. K ní přidat cukr a pořádně promíchat. Až pustí vodu, tak přidat vejce, marmeládu, olej. Až nakonec přidat zbylé suché suroviny. Obvykle je předem promíchám v extra misce. Těsto není úplně tekuté, ale hezky se vymíchá i se dá vylít a rozetřít na plech. Jen jednou jsem měla těsto suché a to bylo, když jsem si chtěla ušetřit práci a vše smíchala naráz. Když budete mít starší sušší cuketu, tak možná budete muset někdy přidat lžíci dvě tekutiny. To obvykle řeším rumem, ve kterém mám v lednici naložené rozinky. V devíti případech z deseti to ale není třeba. Snad se příště zadaří :o) Hodně štěstí

Je to vynikající dezert, rychlá příprava. Peču už po několikáté a vždy hned zmizí <3:yes:

Upečeno a je úplně úžasný, mě přišlo těsto tuhé tak jsem přidala trochu mléka a bylo to super. Asi záleží na cuketě kolik má vody, každopádně doporučuji vyzkoušet 🥒🥒🥧:-

Po roce a půl a letošní přeúrodě cuket jsem znovu objevila tento recept. Perník výborný, vláčný, nadýchaný a ta vůně. :-8 Tentokrát jsem ho pomazala domácími povidly a je opravdu mňamózní.:-D

Upečeno a po půl hodině skoro snezeno :-D určitě upeču znovu jen co dorostou cukety! Úžasný recept! Nahoru jsem dala citrónovou polevu ;-)

Jemný a vláčný perník, moc děkuji za recept. Příště dám akorát méně prášku do pečiva, byl trošku cítit :)

Rychlý a výborný :-8

Moc dobrý recept, perník se povedl.

Na ten mám políčeno. Vypadá skvěle :-8

Krásné sobotní ráno:-K, dnes, hned ráno, jsem perník upekla vnoučatům k snídani a právě si na něm pochutnávají:-) a i já jsem si dala kousek ( vlastně 3 :-D) ke kafíčku. Namazala jsem ho rybízovkou, polila čokoškou a ještě posypala oříškovým gruche. Perník je vážně moc dobrý , vláčný a rychle hotový. Za mě super :-).

Rychlý, jednoduchý recept. Výborný vláčný perník.

Bekyna: 250 ml

mejtys: Dobry den,aky objem hrnceka ste použili prosim?

Péču a vypadá to dobře.

Alenaaaa: taky mi nenaskocil. Dala jsem místo cukru med. Prdopeč byl koupený čerstvý..

Dala jsem klasický prášek do pečiva a přilila trochu mléka, protože těsto bylo příliš husté. Perník byl výborný a vláčný, jen se po něm zaprášilo :-)

Dnes jsem pekla, protože zbytky cuket :-D ale nenašla jsem perníkový kypřicí prášek, tak jsem dala trošku jedlé sody a půl klasického prdopeče a je teda krásně kyprý a nadýchaný, vyběhl tak akorát ;-) jednoduchý a veeeeelmi dobrý <3

mejtys: byli to husté že to nešlo rozmíchat tak jsem to naředila troškou vody. Asi teda blbost 😒

Alenaaaa: Pekla jsem ho snad už stokrát a vždy byl perfektní a nadýchaný. Nepoužila jste třeba nějakou alternativu kypřícího prášku do perníku? Nebyl třeba prošlý? Neředila jste těsto? Vůbec mne nenapadá, čím by to mohlo být. Snad jen párkrát když jsem použila místo cukety jablíčka a přidala jsem trochu mléka, tak byl trošku těžší, ale stejně vyskočil.
Osobně vždy nejdříve do jedné mísy nastrouhám cuketu a do ní přidám lžíci povidel, špetku soli, cukr, vejce. Než cuketa pustí vodu, tak v druhé míse smíchám ostatní suché suroviny. Suchou směs nasypu do mísy s cuketou, přidám olej, promíchám a nechám ještě chvíli stát než připravím plech. Vždy mám tak těsto krásně vláčné a nemusím ředit. Jen jednou jsem vše smíchala na ráz a těsto bylo hodně hutné.

Alenaaaa: Použila jste kypřící prášek do perníku? Někdo si to plete a dá jen perníkové koření. U podobných receptů je dobré nejprve smíchat všechny sypké suroviny dohromady, pak přidat vše ostatní a rychle smíchat dohromady, jen do spojení těsta. Dát na plech a ihned vložit do předehřáté trouby. Někdy se může stát, že je těsto trošku hustší, tak stačí přidat lžíci mléka.

Chuťově výborný ale vůbec nenabyl. Mám placku .

<3:-)Dnes upečeno:-D a musím říct,že je opravdu luxusní.Perníky normálně nemusím,ale tenhle je boží !! Když už jsem ho pekla,děti se ptaly,co to tak nádherně voní z trouby a nemohly se dočkat,až ho vytáhnu:-DDělala jsem na středně velký plech z 1,5 dávky-místo cukru jsem dala přírodní stevii v kominaci s vanilkových cukrem,dovnitř višňovou marmeládu,navrch jahodovou marmeládu a bílou čokoládovou polevu-polevu jsem odkoukala zde-výborný a naoko perfektní nápad.Moc mě baví ta vláčnost a jemnost.Za mě opravdu TOP !!Dovolila jsm si přidat fotečky.:-8Moc děkuji za úžasný recept;-),budu dělat častěji<3

Přemýšlela jsem, co s velikou cuketou a oslovil mne tento jednoduchý hrnkový recept. Dopoledne upečeno, perník je luxusní, vláčný. Recept jsem přesně dodržela, povrch jsem ozdobila čokoládovou polevou a kokosem, do těsta přidala rozinky a ořechy. Děkuji.:-)<3

Jednoduchý a móóc dobrý

Fakt dobrý -zmizel,neoschl????:yes:

:-)<3:yes::-K

Cuketových perníkov je tu dosť, piekli sme viaceré, ale tento nám chutil najviac. Povrch sme len posypali cukrom. Díky za recept.;-) Fotku prikladám.;-)

<3 :yes:

Luxusní perníček. Vláčný, přesto nadýchaný. Vrch pomazaný rybízovou marmeládou, politý čokoládou a posypaný kokosem. Rychle vytvořen a ještě rychleji snězen :-D

Nejsem fanda cuketových moučníků, ale okolnostmi jsem byla nucena zpracovat nějaké cukety. Volba padla na tento recept. Cukru jsem dala polovinu, půl cukety jsem nastrouhala najemno a půl nahrubo. Hotový korpus jsem pokapala rumem, potřela marmeládou a polila čokoládovou polevou. Výslednou chutí jsem nadmíru spokojena a posílám pochvalu a poděkování za výborný recept:yes:<3:-K

Tak musím po třech letech napsat update. Perník dělám často. Poslední dobou se ho maminka dožaduje tak třikrát do měsíce. Recept jsem poupravila na špaldovou mouku, sladím 3/4 hrnku medu, kromě cukety dávám i jablka a přidávám vlašské ořechy a rozinky máčené v rumu. Dneska jde zase do trouby;-)

Výborný perník :-K

Musela jsem přidat mléko, ale výsledek super, vláčný, dala jsem navrch citronovou polevou. Určitě budu péct častěji.

Nevím, jestli za recept poděkovat :-D Zmizel celý plech za půl hodiny a druhý den jsem dělala rovnou dva :-D

Pekla jsem o víkendu a s ohledem na letošní velkou úrodu cuket určitě ne naposledy. Příště pro obměnu přidám ořechy nebo rozinky. Díky za fajn recept:yes:

Včera jsem dělala, je výborný. Jen jsem dala maličko přes půl hrnku cukru a navrch potřela brusinkovou marmeládou a posypala kokosem. Jinak jsem se držela receptu.
Byl krásně vláčný a snědl se celý větší plech za jeden večer. Děkuji z recept :-K:yes:

Naprosto výbornej perník!:-)

Super recept jen musela přidat vic oleje a trochu vlažně vody,jinak super

Super rychlý a super dobrý perník. Zařazuji do oblíbených :-)

zdravím všechny, právě jsem dala do trouby, tak jsem zvědavá :-Q

super, díky za recept :yes:

První perník, který jsem upekla. Podle rad jsem ubrala cukr na 1/2 hrnku - chuťově je sladký tak akorát. Perníkového koření a skořice jsem dala asi 1,5 lžičky, protože mám ráda výraznější chuť, ale ani mně nepřijde - navíc krásně voní. Špaldovou mouku jsem smíchala napůl s hrubou moukou. Mléko jsem nemusela přidávat - zato jsem dala 2 vrchovaté hrnky cukety - konzistence tak akorát. A pekla jsem tak na 180 stupňů 40 minut. Nakonec jsem polila instantní čokoládovou polevou, kterou nedoporučuju, protože je moc sladká. Abych to trochu zjemnila posypala jsem ještě kokosem..:

Jen jsem ubrala cukr, výborný recept, jako dech,díky za něj

VELICE DOBRÝ RECEPT DĚTEM MOC CHUTNAL BUDU PÉCT ČASTĚJI<3:-D:-)

Je luxusní!<3

Zítra perník z cukety upeču.Mám u nás vnoučka a perník má moc rád,tak proč mu ho nedopřát<3:-K:yes:

Výborný rychlý recept. Místo klasické mouky jsem dala spaldovou a pekla cca 25minut na 170 stupňů na horkovzduch.

tento recept jsem zkusila a je vynikající mléko do něj jsem vůbec do něj nedávala je to těsto krásně vláčné . Určitě budu péct opakovaně :-):yes::yes:

Holky, med se nepeče-vypouští karcinogeny v tak velké teplotě, není to zdravé. Raději použijte třzinovy cukr NERAFINOVANÝ;-) (nebo datláč), jinak už se nám taky peče.. ale též jsem musela ředit vodou. Nejspíš záleží na šťavnatosti cuketky;-)

Pernik jsem pred chvili dopekla a je vyborny. K predchozim komentarum-zadne mleko neni vubec potreba,smes je husta akorat a micha se velice dobre. Snad jen drobnosti-staci o neco mene cukru,pece se pri 170 st.cca 40 minut a z koreni staci prasek do perniku,event.trosku koreni do perniku. Skorice jiz neni nutna. Jinak recept vynikajici. Rychla a vlacna buchta

Lenka Š. 13. 7. 2017 12:16
Na kolik stupňů jste prosím pekli?

Lenka Š.: tyhle buchty lité na plech peču při 175 st. asi 4o minut;-)

Za mě super. Příště dám méně cukru, mi tolik nesladíme, ale jinak těsto je krásně vláčné a výborné. Polila jsem čokoládou a posypala kokosem. Polohrubou mouku jsem dala napůl se špaldovou. Dělala i moje 10 letá dcera sama, a povedlo se :-) . Recept určitě využijeme jako universální. Příště dáváme do muffimů :yes::yes: Opravdu super

pekny nesmysl 8-( co se tyce ze to jsou vsechny suroviny, pokud tam nedate mléko, nejde zamíchat jak je to husté prostě tam chybí mléko aby to vse spojilo delala jsem presne podle toho co tam je psane, takze rada dodat mléko jinak nevim jak by to dopadlo kdybychho tam tedy nedala byla by to jedna hromada, jinak recept vypada moc dobre a uz se mi pece v troube tesim se na vysledek :-) :-K

Také jsem přidala hrnek mléka, bez něho by to nešlo.
:-)

Zobrazit starší odpověď

Perník jsem pekla ve čtvrtek večer a už není:-O. Trochu jsem ho vylepšila, namazala jsem ho domácí višňovou marmeládou a polila polevou ze zakysané smetany a polevy:-K. Určitě jsem ho nedělal naposled, je super:yes:.

:yes:

bezlepková varianta: místo cukru med, mouka pohanková + 1/4hrnku škrobu, přidala jsem vlašáky.. po cukeťáku se můžeme utlouct :),( v jiné variantě jsem použila i kurakkanovou+teffovou mouku nebo jahelnou+ pohank.m.+ trošku škrobu)

MÁM ZAJÉM O RECEPTÝ NAA PEČENÍ VAŘENÍ. DĚKUJÍ ZA POSSLANÉ RECEPTÁ. TERESA

Tématické fráze:
buchta z cukety jako pernik, cuketova buchta, perník recept, recepty s cuketou, výborné recepty z cukety, buchta z cukety, top recepty z cukety, recept na perník, cuketa recepty, recepty z cukety, recept na cuketovou buchtu, pernikova buchta s cuketou, perník, cuketový moučník, buchta s cuketou, perníková buchta z cukety, cuketovypernik, top recepty perník, ceketový perník, cuketová buchta recept

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, vejce, cuketa strouhaná, olej, kakao, marmeláda pikantní, koření do perníku, skořice mletá, prášek do perníku

Přidat fotografie receptu